La iMAGInada

Foto: 

La iMAGInada
La iMAGInada compta amb activitats per a tots els públics

10 anys iMAGInant una festa major alternativa

La iMAGInada celebra el desè aniversari repensant el futur del festival
Arnau Martínez
,
08/08/2018
Fires i festes
Des de fa deu anys, la iMAGInada transforma l’entorn urbà de Tarragona, primer al passeig de les Palmeres i ara al Camp de Mart. Un festival que vol oferir unes festes alternatives en el marc de la festa major petita de la ciutat, Sant Magí. Aquesta edició, la programació de la iMAGInada compta amb més d’un centenar d’actes, el que representa més de la meitat del programa de la festa major. Enguany el projecte compleix una dècada i mira cap al futur, sent conscients que necessiten repensar-se.
“La iMAGInada actual és difícil definir-la en poques paraules, però podríem dir que és un espai per la llibertat d’expressió”

La iMAGInada va néixer el 2009 quan una vintena de joves que no estaven conformes amb les festes que feien a la ciutat van decidir plantejar un nou model. “Hi havia un buit de festes de model alternatiu per Sant Magí”, apunta un dels organitzadors del festival, Manel Torres. I així va començar la iMAGInada. “No a nivell d’entitat, sinó individual” fruit de la unió de l’esforç de diverses entitats com l’Assemblea de Joves de Tarragona, Patrimoni per la pau o agrupaments escoltes. El 2013 es van constituir com associació sociocultural. “És un tema legal, en aquest país si no ets un número, no pots fer res”, assegura l’organitzador.

Del passeig de les Palmeres al Camp de Mart
Van començar a fer les primeres passes al passeig de les Palmeres, però res tenia a veure amb l’actual iMAGInada. “Era un model més senzill, més precari”, recorda el Manel Torres. Llavors només durava un dia i mig –ara en són sis– i oferia concerts i un mercat d’artesania. “El boom de la iMAGInada no va ser fins a l’any 2013 quan, amb l’excusa del cinquè aniversari, vam voler traslladar-nos al Camp de Mart”, valora Torres. Al nou espai es va aconseguir donar cabuda a tot tipus d’activitats i destinades a tots els públics, des de la canalla fins als més grans. Aquest any, fins i tot, han obert un espai per nadons. 

“A la programació de Sant Magí hi ha molts públics que no se senten representats. Per la franja infantil i juvenil no hi ha activitats”, comenta. “Estan molt bé les activitats que munten les entitats, però l’Ajuntament s’hauria de replantejar el model festiu”, afegeix. 

El Camp de Mart va significar un canvi també pel que fa a la programació, s’hi van sumar tallers i xerrades i el festival va assolir un caire diürn, mantenint les activitats del vespre i de la nit. “La iMAGInada actual és difícil definir-la en poques paraules, però podríem dir que és un espai per la llibertat d’expressió”, indica el Manel Torres, “reivindiquem l’espai públic, la cultura gratuïta i per a tothom i un model de festes i cultural diferent”, afegeix.

Repensant el futur de la iMAGInada
“Amb deu anys hem aconseguit ser un model alternatiu a les festes majors”, subratlla Torres. “Cada any tenim més i més gent. Al principi costava entendre què era la iMAGInada perquè la gent havia d’entendre que allò no era un espai municipal, sinó que és un festival que el formen persones i que funciona a través de l’intercanvi i de l’autogestió”, diu el membre del col·lectiu. Amb una dècada la iMAGInada ha demostrat que aquest model és possible i que el públic respon. 

La iMAGInada mira cap al futur. “Ara haurem de fer un pensament”, diu el Manel. Hi ha persones que estan al peu del canó des de la primera edició. “Crec que haurem d’apostar per fer el festival durant menys dies, però amb una programació encara més atractiva”, explica, “no tenim un nom, ens falta un cap de cartell”. Sigui com sigui, la iMAGInada arriba als deu anys consolidant-se com un model alternatiu, o fins i tot, com el model de la festa major de Sant Magí de Tarragona.

Més informació: 

Facebook La iMAGInada

A

També et pot interessar