Vi Terra Alta

Foto: 

Surtdecasa
Amics i Amigues del Vi de la Terra Alta

El club social del vi

Un col·lectiu de persones es troben al voltant de la cultura vitivínicola de la Terra Alta
Anna Zaera
,
14/02/2014
Menjar i beure
Les persones som socials per naturalesa. La majoria tenim certa curiositat per conéixer què passa al nostre entorn. I gairebé tothom necessita reunir-se de tant en tant amb els amics al voltant d'una taula. Per això, moltes cultures – em ve al cap la basca- han fet servir els clubs gastronòmics o enològics com espais on reivindicar una identitat comuna i, sobretot, reforçar uns vincles que després, en tots els casos, tindrien certa incidència social. Aviat farà cinc anys que es va constituir el col·lectiu 'Amics i Amigues del Vi de la Terra Alta', un grup de persones compromeses amb el vi i la comarca, però també amb ganes de trascendir la defensa activista del territori, i convertir-la en una experiència emocional col·lectiva.
'Estem lligats a la terra i a la cultura, i considerem que el vi és un gran vincle entre aquests dos estaments'
“La iniciativa neix en un ambient molt informal, entre un petit grup d'amics i companys de la comarca que anteriorment havíem coincidit en algun viatge per conèixer el món del vi fora de les nostres fronteres”, explica Jaume Martí, un dels impulsors de la iniciativa.
 
Aquest col·lectiu, que com comenten els impulsors es basa en una organització participativa i bàsicament virtual, no compta amb recursos propis més enllà d’un petit equip de dinamització que s’ocupa de planificar i desenvolupar les activitats del col·lectiu, i que està obert a qualsevol persona que vulgui aportar la seva dedicació al desenvolupament del grup.
 
Entre les activitats que es realitzen periòdicament, hi ha els sopars amb tast de vins. “El format més consolidat són els sopars”, diu Jaume, encara que moltes vegades els acompanyen amb visites als cellers dels pobles de la vora. Els 'Amics i Amigues del Vi de la Terra Alta', que en aquests moments compta amb una cinquantena de persones vinculades, també està obert a tot tipus d'activitat al voltant del vi, i en alguna ocasió s'han organitzat sortides o viatges a regions vinícoles de fora, per entendre com treballen el vi en altres parts del món.
 
“No fa falta cap requisit per formar-hi part”, diu Martí. “Perquè allò important no és entendre de vins, sinó que t'agradin”. Per això, en els sopars dels 'Amics i Amigues del Vi de la Terra Alta' se solen compartir percepcions, experiències i sensibilitats. “Estem lligats a la terra i a la cultura, i considerem que el vi és un gran vincle entre aquests dos estaments”, explica.
 
Comença la temporada
Aquest 14 de febrer, el grup donarà per inaugrat el curs 2014 amb una activitat que incorpora una visita prèvia a un celler i, després, un sopar. “Si té èxit, repetirem l'experiència, recorrent cellers i restaurants d'altres municipis, començant pels de la Terra Alta”, explica Martí.
 
A tothom que participa en un sopar, el grup li entrega un tap de suro natural personalitzat i numerat. 
 
--
Inscripcions: 
*Per inscriure's a les activitats, es pot enviar un correu electrònic a colectiu.avta@gmail.com, on es pot demanar subscriure's a una llista de correu amb què informem de les activitats.
 
      

A

També et pot interessar