Terra, dones i vi

Foto: 

Cedida
Dones i brindant

L'essència del vi en femení

Gandesa acull el proper 24 de març una jornada on es posa de relleu el valor de la dona al sector vitivinícola
Anna Zaera
,
16/03/2018
Activa't
La dona i la terra és un binomi inseparable. El sector vitivinícola a la Terra Alta se sustenta en part gràcies a l'esforç de moltes dones que, en molts casos, han fet del cultiu de la vinya i de l'elaboració del vi la seva forma de vida. Aquest 24 de març, se celebrarà la primera edició de 'Terra, dones i vi', una jornada al celler cooperatiu de Gandesa que vol posar en valor diferents generacions de dones ebrenques que han estat al peu del canó dels seus cellers i que en moltes ocasions no han tingut la visibilitat que mereixien.
"La idea és presentar totes aquestes dones que en moltes ocasions han estat a l'ombra d'altres homes que sovint són els que han sortit a la fotografia"

En total, seran 10 dones, enòlogues, propietàries de celler i treballadores, que es presentaran en públic i recomanaran un vi que les defineixi, seguint el fenomen del llibre 'Reinas de Copas. Las grandes mujeres del vino' en què l'autor Zoltan Nagy fa un retrat biogràfic de cinquanta dones i els demana que elegeixin un vi que les prepresenti. "La idea és presentar totes aquestes dones que en moltes ocasions han estat a l'ombra d'altres homes que sovint són els que han sortit a la fotografia", assegura Asun Colom, membre de l'Associació de Dones Empresàries i Emprenedores de les Terres de l'Ebre (ADEDE), entitat organitzadora de l'esdeveniment. "Les protagonistes explicaran d'on vénen, cap on van i com veuen el sector", ha explicat Asun a Surtdecasa.cat.

La periodista especialitzada en el sector del vi, Ruth Troyano, que ha publicat la col·lecció 'Retrats de Vi' a través de la URV, serà l'encarregada de conduir aquest diàleg. "Les dones representen un pilar bàsic en el sector perquè en moltes ocasions són elles les que fan aquesta funció d'arrelament social als llocs, que també té un impacte directe en el paisatge", explica. "Hi ha dones com la senyora Josefina Piñol que han situat la Terra Alta a tot el món. Aquestes dones seniors estan totalment empoderades i està bé que estiguin en contacte amb les generacions més joves perquè hi pugui haver una transmisió de coneixement".

  • imatge de control 1per1


Celler cooperatiu de Gandesa

Les ponències de les protagonistes aniran seguides de la presentació del llibre 'Reinas de Copas', a càrrec del seu autor. A continuació, tindrà lloc un debat i posteriorment el tast dels vins seleccionats i un dinar degustació a peu dret a base de punxades pensades per a maridar els vins.

Aquesta és la primera vegada que se celebra una trobada centrada en la figura de la dona en el sector del vi a les Terres de l'Ebre, i la idea és que pugui tenir continuitat. "Ha estat molt interessant el procés de treballar totes juntes", ha comentat Colom.

A

També et pot interessar