Jump to navigation
'Kultur', de El conde de Torrefiel | Foto: David Visnjic
1. Viure-ho en lloc de només mirarEl terme "art en viu" (live art en anglès) s'empra per referir-se a una sèrie de pràctiques artístiques que han processat un ventall enorme d'influències des de l'art de performance, el teatre, la dansa, les arts visuals, l'activisme, les tecnologies digitals i diverses pràctiques multimèdia. Assumint que la societat en què vivim cada vegada es relaciona menys a través del cos, de la presència de diverses persones en el mateix espai-temps -des de l'experiència - i més des de la pantalla com a objecte mediador; les arts en viu ens acompanyen a tornar a estar presents.
2. Un convit a observar-ho tot des d'un altre llocEnguany, la línia de treball que proposa el festival és una oportunitat per prendre distància respecte al present. Entenent que aquesta és necessària per endevinar on som, per veure-ho tot des d'una altra perspectiva, però també per adonar-nos des d'on estem mirant. En un moment tan especial i complex com el que estem vivint, ja sabem que tot té una conseqüència i tal com afirma el final del propi text de presentació del festival: "Un cos conscient de la seva presència i de l'espai que ocupa, un cos que exerceix la seva autonomia i independència, produeix una realitat en la qual tenen lloc tant la bellesa com l'esperança".
3. Una filosofia de programació expandidaSâlmon< és un festival que busca connexions; tal com ho fa la seva imatge, creada per Laia Estruch juntament amb Sergio Ibañez, de l'estudi de disseny gràfic Setanta,, plena de baules que s'interrelacionen. La idea del festival és donar espai a les multiplicitats de l'escena contemporània, entenent que sovint el valor no es troba tant en el resultat com en el procés d'experimentació i en la investigació que hi condueix. És per això i perquè el festival no se centra en la mercantilització d'obres artístiques sinó en la transmissió de continguts, que en la seva programació hi caben diversitat d'aproximacions al fet escènic.
'Várvara', de Bàrbara Sánchez | Foto: Antonio Navarro Wijkmark
4. A través del festival podràs conèixer espais d'arts vives de la ciutatAquesta vuitena edició segueix apostant per la mediació i la co-participació de diferents espais que acullen habitualment les arts vives contemporànies en les seves programacions, investigacions, residències i projectes. Entre totes les veus col·laboradores han estat treballant per pensar contextos còmodes i diferencials que trenquin la lògica de presentació i estrena per poder compartir espectacles però també pràctiques, trobades i altres maneres de relacionar-nos amb el fet artístic. Amb tot, per seguir creient en la cultura com a eina de transformació social.
5. La butxaca no sempre és un impedimentEl festival Sâlmon< ha programat enguany diverses activitats gratuïtes com 'Fiesta cuerpo uno' amb Compartir dona gustet i Andrés Mellinas, el 31 de gener a la Infinita de l'Hospitalet, o 'Los Falsos amigos', un treball en procés de Miguel Pereira i Guillem Mont de Palol, el dia 14 de febrer al Mercat de les Flors. Però també la ja típica Bacanal, que per tercer any consecutiu ens convida a passar un dia a la Fabra i Coats. També es comptarà amb actuacions i propostes de Pedro Sepúlveda, Martha Luisa Hernández Cadenas, Paloma Calle i Massimiliano Casu, Xavier Manubens, Marc Sempere Moya, David Espinosa, Félix Blume, CreaMoviment, nyamnyam, Silvina Martinez (FEBOASOMA), entre d'altres.
Web Festival Sâlmon<