Jump to navigation
Jardí botànic | Foto: Cedida1. Arbredes i jardins botànics, col·leccions científiques de plantes vivesLa natura és una explosió floral a la primavera, però a cada moment ofereix canvis més o menys subtils. L'hivern també és un moment perfecte per observar la diversitat de la coloració en les fulles i veure com broten les flors tardanes. A l'hivern la natura descansa i agafa forces per la primavera ben energètica que espera. Però amb el fred també hi ha força plantes de temporada ben acolorides, arbustos molt valorats i els arbres de fulla perenne ens acompanyen estació rere estació. A Catalunya, especialment a la línia de costa, hi ha un bon grapat de jardins botànics i arbredes. Te'n proposem alguns com el Jardí Botànic de Marimurtra (Blanes); l’Ecoherbes Park (L’Ampolla); el Jardí Botànic del Museu de Gavà; el de Plantes Medicinals de Gombrèn; el del Molí del Foix (Santa Margarida i els Monjos); l’Arborètum Masjoan d’Espinelves o l’Arborètum de Catalunya (Cabrils). En teniu per triar i remenar. Visitar aquests espais amb els menuts de casa garanteix una passejada pedagògica i ben distreta per a tota la família.
Delta de l'Ebre I Foto: Cedida 2. Ocells de tota mena al Delta de l’EbreEls dos principals períodes de migració dels ocells són a la primavera i a la tardor, tot i que es poden observar tota classe d’aus durant cada una de les estacions. Tant si voleu anar per lliure com si preferiu acompanyar-vos de guies professionals, podreu veure bona varietat d’ocells i també zones aquàtiques amb molta vida. Flamencs, gavines corses, martinets menuts o polles blaves són alguns dels ocells que pots trobar a les Terres de l'Ebre. Un munt d’aus sorprendran grans i petits, això sí, tingueu molt de compte de no interferir amb ells i seguiu totes les recomanacions.
Geocaching | Foto: Cedida 3. Georecerca, l’aventura de trobar tresors amagatsSi us agrada jugar a fer d’exploradors i disposeu d’un GPS us divertireu molt trobant els tresors amagats que proposa la georecerca o geocaching. Tan sols us heu de registrar a alguna de les plataformes per trobar el geoamagatall. Hi ha tresors per tot arreu: a les ciutats, a les muntanyes o a les platges. Podeu triar per quin tipus de terreny voleu fer la recerca, en quin grau de dificultat voleu jugar i la distància en què us trobeu entre altres paràmetres. Seguint les indicacions i coordenades que us dictaran podreu trobar els tresors, habitualment contenidors amagats amb alguna sorpresa al seu interior. Hi ha diferents maneres de jugar al geocaching, també segons els tipus de tresors, així que si us agrada podeu seguir i seguir, sempre serà diferent, no us en cansareu!
Visites silencioses i parant atenció | Foto: Cedida 4. Els Aiguamolls de l’Empordà, rutes planeres amb punts de guaita adaptatsEntre les desembocadures dels rius Muga i Fluvià hi ha l’espai protegit i Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Agrupa fins a nou municipis de la plana empordanesa, així que hi ha diversos itineraris per endinsar-s’hi i poder observar la vida de les aus que hi fan el descans durant les seves migracions, com també les que s’hi refugien tot l’any. Hi ha fins a 30 punts d’observació per veure les cigonyes, els xarrasclets, els flamencs o també cavalls i cérvols. Les rutes planeres permeten fer una bona excursió en família per un entorn que us sorprendrà. Si voleu veure força fauna, intenteu mantenir el màxim silenci possible.
Via verda | Foto: Cedida 5. Vies verdes, itineraris planers enmig d’entorns naturalsAlguns dels recorreguts per on antigament passaven els trens, avui en dia s’han convertit en itineraris obsolets per aquests combois, però en canvi s’han conservat com a rutes planeres per on passejar és agradable. Són les vies verdes, rutes que uneixen punts a través de ponts i túnels i s’envolten de natura. L’escàs o nul desnivell permet una excursió sense dificultats ja sigui a peu o en bicicleta. Generalment s’hi poden trobar punts de pícnics habilitats, així com algunes empreses de lloguer de material per al cicloturista, amb remolcs o cadiretes per als més petits si convé. La via verda del Llobregat de Cal Rosal a Pedret; la via verda de la Terra Alta; la ruta del ferro al Ripollès o la via verda del Vallès són algunes de les tantes que hi ha per gaudir a Catalunya.