Les 8 descobertes del Festival Strenes 2015

Foto: 

Cedida

Les 8 descobertes del Festival Strenes 2015

Fem un recull dels diferents artistes i grups de música emergents que participaran al festival
Nina Pagès
,
06/04/2015
Música
El Festival Strenes és el punt de partida ideal per les gires dels artistes de Catalunya. Aquest fet el converteix en un autèntic laboratori musical per examinar les tendències de la nova temporada. La tercera edició ve carregada de presentacions de nous treballs com els de Joan Miquel Oliver, Blaumut, The New Raemon, Cris Juanico o Teràpia de Shock, i nous espectacles com els de Mazoni, Roger Mas i Andrea Motis i Joan Chamorro, entre d’altres. Una capçalera molt llaminera i vistosa que situa Girona com una de les capitals de la música durant aquests mesos.
Durant tres anys, el festival ens ha demostrat que té bon ull. Un bon exemple és l'esplèndida i necessària secció ‘Descobertes’

Durant tres anys, el festival ens ha demostrat que té bon ull. Un bon exemple és l'esplèndida i necessària secció ‘Descobertes’, que ha servit de plataforma a molts artistes per donar-se a conèixer. En anteriors edicions, trobàvem la màgica veu de Judit Neddermann o el rock juvenil de Suite.

Amb la col•laboració de La Vanguardia, el festival entrega anualment el premi al millor grup emergent amb els vots d’un jurat especialitzat i, també, amb el dels usuaris. 
En aquesta ocasió, la competició compta amb 8 grups i artistes d’estils molt diferents i de gran qualitat. Per això, hem volgut presentar-los amb informació sobre la seva trajectòria i un vídeo de mostra. 

  • imatge de control 1per1

1. Leonmanso

Quan, per primer cop, Leonmanso va penjar els seus vídeos al Youtube, no s’imaginava que la gent el seguiria i que, més tard, acabaria pujant als escenaris del Strenes per presentar el seu segon disc ‘Jardins de brutes basses’. La seva música podria descriure’s com folk pop amb certes reminiscències americanes i amb un accent genuïnament menorquí. Els seus temes són rodons, sense excessos, amb una instrumentació mínima (guitarra acústica i veu enèrgica) i lletres poètiques que narren històries quotidianes, records i sentiments del món interior de Llure Marqués, el cantautor que s’amaga darrere el pseudònim. 

2. The Seihos 

  • imatge de control 1per1

Amb una pregunta melancòlica (where did the love go?) carregada de fortes dosis d’electropop i influències dels Strokes, aquest quartet barceloní promociona la campanya publicitària de la marca Tous i el seu segon àlbum, anomenat ‘Farewell’. Coneguts per ser “l’altre grup del baixista de Manel” i els embaixadors catalans de Vampire Weekend, The Seihos ja acumula milions de reproduccions i es posiciona com una de les noves bandes de pop més ambicioses del territori. 

3. Cèlia Pallí 

  • imatge de control 1per1

De Torroella de Montgrí a les gires de l’estrella mundial Nelly Furtado, primer com a corista i després com a telonera de la gira del 2013. Aquest va ser el primer gran salt de la gironina Cèlia Pallí, una cantant i compositora que ara presenta al festival el seu primer disc en solitari ‘I’ll Be Fine’, que ja està triomfant a Europa i Canadà. Al ritme d’uns tambors que gairebé semblen ètnics, el tema ‘Mamma’ ens introdueix ràpidament una veu càlida i vibrant que porta el segell de l’èxit absolut. 

4. Alba Marbà  

Les xarxes socials i, en concret, el Youtube han propulsat, al llarg dels últims anys, la carrera d’artistes d’arreu del planeta. Un dels últims fenòmens de casa nostra ha estat el de la jove cantant de Solsona, Alba Marbà, qui s’ha popularitzat ràpidament aconseguint milions de reproduccions dels seus vídeos. Ritmes llatins i afrocubans, funky, rumba, soul, jazz, flamenc i, sobretot, reggae són els estils que destil·len les seves cançons.
Durant la seva curta però significativa trajectòria, Alba Marbà ha posat veu a alguns dels temes del darrer disc de l’Albert Alabedra enregistrat a TCY STUDIOS de Nova York, als projectes de Pepe Bao i Nacho Lesco i al grup Buritaca de Barcelona en una gira europea. 

5. Pearson 

Agafant el nom de l’enginyer que va crear l’empresa de Ferrocarrils de Catalunya que va unir el Vallès amb Barcelona, el grup de Sant Cugat arriba al festival amb el seu primer disc d’estudi titulat ‘Cauen converses pel celobert’. Nascut de les lletres dels germans Nalváiz (guanyadors del concurs de maquetes Sona9 del 2003 amb la formació Shitting Milks), el nou treball, signat per la discogràfica RGB, és un recull de cançons vitals que parlen de records i experiències. 

6. Anna Moliner 

Fins fa poc, la carrera professional d’Anna Moliner estava lligada al món del teatre i la televisió, amb participacions a 'Mar i Cel' o 'Boscos endins' de Dagoll Dagom, entre d’altres. La passió i la vocació per la música, però, mai l’han abandonada. Per aquest motiu, s’ha llançat als escenaris, aquesta vegada musicals, per presentar el seu primer disc ‘Scents’, un treball de folk i pop d’influència americana amb temes vitalistes com ‘Glass’.

7. Ariana Abecasis 

A cavall de piano i veu, Ariana Abecasis en va descobrir fa un any ‘El meu invers’, una explosió d’emocions i sentiments que evoca espais íntims de la cantautora. Amb notes vocals que ens recorden a Judit Neddermann, aquesta artista de la Seu d’Urgell aprofita el seu concert dins l’Strenes per presentar noves cançons. Guanyadora de Slam Musical per a noves veus solistes del 2014, l’Ariana, és, sens dubte, una de les propostes més especials i màgiques de la secció. 

8. Rosa Luxemburg 

Després de 4 anys de silenci, el grup barceloní puja de nou als escenaris per presentar el seu cinquè disc, titulat ‘Teoria de conjunts’. Desenfadats, enèrgics, originals, Rosa Luxemburg tornen amb un treball irònic i reivindicatiu que respira rock per totes bandes. Amb una posada en escena molt potent, embolcallada dels seus dos sintetitzadors, la banda de Pol Fuentes ens regala temes com ‘Teoria de la imatge’, una cançó amb un magnífic videoclip que reflexiona sobre el costat més obscur de les xarxes socials. 

A

També et pot interessar