Jump to navigation
1. 'Invasión' de David MonteagudoL’èxit aclaparador de ‘Fin’ (2009) va fer que el vilafranquí d’origen gallec David Monteagudo saltés a la fama. Un estil personal, la creació d’atmosferes angoixants i la integració de fets paranormals en la vida quotidiana són les seves marques de la casa. Monteagudo ha seguit publicant textos anteriors al de ‘Fin’ i relats curts però ‘Invasión’ és la primera novel·la que escriu després de la publicació del seu primer llibre. “Vaig quedar bloquejat com a creador i ‘Invasión’ ha estat el meu repte”, diu Monteagudo. La seva nova novel·la explica la història d’un home corrent, el García, que comença a veure persones gegants mentre que ningú al seu entorn sembla percebre aquests fets paranormals. Amb un estil més sobri i científic, Monteagudo torna a plantejar un text amb vàries lectures i amb una reflexió de fons molt interessant: “Em pregunto com pot una persona mantenir l’essència del seu pensament quan la resta del món tendeix cap a un pensament únic”, diu l’escriptor.
Editorial: Editorial CandayaPreu: 16 euros
2. 'Per què és tan bona la llet de la mama?' de Sara Freixedas i Mercè ArandaEn aquest conte escrit des d’un ampli coneixement (Freixedas, a part de ser metge i mare de tres fills als quals ha alletat, fa d’assessora en lactància materna) tota la família podrà descobrir aspectes poc tractats sobre el fet de donar el pit: són la inducció de la lactància (una mare que dóna el pit al seu fill no biològic), la lactància en tàndem (donar el pit a un fill més gran i a un de més petit a l’hora) i la composició de la llet materna. “La voluntat és intentar normalitzar-ho: no solem veure una mare alletant el fill gran i el petit a l’hora”, diu Freixedas. I afegeix que ha canviat molt la visió de la societat sobre les mares que donen de mamar en públic, però que quan el nen o nena és gran “comencen els judicis perquè no hi estem acostumats”. Aranda, que és mare de dos fills i treballadora social i ha il·lustrat amb els seus dibuixos el conte, destaca que “el fet que la història vagi destinada a que els pares llegeixin el conte amb els seus fills també contribuirà a normalitzar aquestes qüestions”. Les autores defensen que es parli de la lactància a casa, a les escoles i a la societat en general.
Editorial: Edició a càrrec de Grup GAMMA VilafrancaPreu: 12 euros (tots els beneficis que reculli la venda del conte es destinaran al grup de suport a la lactància Pit Penedès)
3. 'Símbol 47' d’Anna GualLa poeta Anna Gual és una de les veus més destacades del panorama actual. No només aquí, sinó a tot arreu. Després de publicar el seu primer poemari, ‘Implosions’, amb només 22 anys i sorprendre tothom amb la força de ‘L’ésser solar’, la vilafranquina torna amb ‘Símbol 47, el símbol de la plata. Ag. Anna Gual. Són “47 poemes que giren al voltant d'elements molt terrenals però alhora molt metafísics”, diu Gual. I afegeix que és el seu poemari més arriscat fins al moment. Diu que ha volgut investigar “el sentit del llenguatge, la naturalesa de la poesia”: “Amb aquest llibre he explorat, i no hi ha millor cosa per a un creador que assajar constantment fins que els resultats arriben, sorprenents i corprenedors. Sobre els temes dels poemes, Gual apunta que parlen “de la necessitat de buscar respostes i de la impossibilitat de trobar-les” tot plantejant dilemes constants al lector i sense fer judicis. “Es podria dir que Símbol 47 parla de la vida i de la mort i de tot allò que l'acompanya, que ho sosté, que ho fortifica”, diu la poeta. Per a Gual, ‘Símbol 47’ surt del cor, “de la voluntat de viure emocions i sensacions, ja siguin pròpies o alienes”.
Editorial: LaBreu Edicions - Col·lecció alabatrePreu: 13 euros
4. 'Què fa la guarra de la teva veïna?' de Montse Solé El títol no pot ser més provocador. La baixpenedesenca Montse Solé presenta la seva primera novel·la de ficció després d’haver publicat prosa poètica. Dues veïnes, una de trenta llargs i l’altra d’uns 50 anys que viuen davant per davant, una a cada costat del carrer, en un tercer pis sense cortines; una temptació que les porta a espiar-se mútuament. “Qui no ha tingut mai curiositat per saber què fa la veïna?”. Ens ho confessa l’autora, que ens explica que es va inspirar mentre vivia en un pis sense televisió ni cortines. Assegura, però, que ella va decidir baixar la persiana i imaginar. Les protagonistes, tan diferents en aparença, van teixint vides amb més punts en comú del que imaginen. Una novel·la quotidiana amb reflexions de vida, “un joc -descriu Solé-, àgil, intrèpida, i amb tocs d’humor i traïció, que busca que el lector s’ho passi bé”. L’autora imaginava noies d’institut i dones de fins a 50 anys com a públic de la novel·la, però un grapat de lectores que superen la vuitantena li han trencat els esquemes. I qui sap, com diu l’autora, “potser tots som la guarra de la teva veïna i no ho sabem!”.
Editorial: OnixPreu: 16 euros
5. 'Un saxo al bosc' d’Eva SansLa il·lustradora Eva Sans és l’autora d’aquest conte per infants que, com ella confessa, és fruit d’un projecte personal (Sans està aprenent a tocar el saxo) i de les ganes de plasmar com la música i el dibuix tenen moltes similituds. El conte forma part de la col·lecció Ginjoler, adaptada a la llengua dels signes catalana i que pretén acostar als nens, tant oients com sords, a la música des de la vessant més sensitiva, no sols auditiva. Un àlbum il·lustrat que ens farà descobrir un gran tresor. Però... què en surt de dins del saxo? Perquè d’un saxo en pot sortir moltes coses, i així ens ho plasma de bé l’autora, amb unes il·lustracions plenes de sensibilitat. A més, a les dues últimes pàgines el text hi trobareu una adaptació del conte acompanyada dels signes de la llengua de signes catalana. Inclou un DVD amb el conte narrat en català i on un intèrpret explica la història en llengua de signes.
Editorial: El Cep i la Nansa Edicions - Col·lecció GinjolerPreu: 16,50 euroshttp://www.elcepilanansa.com/colleccions/ginjoler/un-saxo-al-bosc/