Foto: 

Gerard Pellicer

L’aventura de la geocerca

Sortir a caminar i a gaudir del paisatge ja és un al·licient però, i si a més trobem un tresor?
Goretti Martínez
,
22/05/2015
Entorn
Molts ja coneixereu en què consisteix el geocaching però pels que no n’heu sentit a parlar us ho expliquem perquè és una iniciativa molt divertida per a tota la família. El geocaching (o geocerca) vindria a ser un joc a l’aire lliure que consisteix en buscar tresors amagats amb l’ajut de dispositius GPS. Es pot practicar en qualsevol moment i pràcticament a tot el món. Existeix des de l’any 2000, quan tot just es començaven a generalitzar els GPS, i ara hi ha 10 milions d’usuaris registrats i 2 milions i mig de geocaches (o tresors) amagats a 180 països.

Al Penedès també hi ha una bona pila de tresors esperant que algú els localitzi. I el millor de tot és que si esteu fent el mandra al sofà i sentiu que us heu d’activar, podeu sortir de casa, caminar una mica i trobar un d’aquests tresors. N’hi ha per tot arreu! Per formar part de la comunitat geocaching, cal que us registreu a Geocaching.com, així podreu accedir a lla llista de geoamagatalls de la vostra zona. En trieu un i copieu les coordenades al vostre GPS o al mòbil a través de l’aplicació de Geocaching. El dispositiu farà la funció d’anar-vos dient “fred, tebi, calent... et cremes!!” fins que trobeu el geoamagatall. El geoamagatall és un contenidor, la mida del qual pot variar, on trobareu objectes d’intercanvi i, com a mínim, un llibre de registre que haureu de signar un cop localitzat. Tal com explica la pàgina web de Geocaching, “Mai sabreu què hi ha deixat el propietari o els visitants previs per a que ho gaudiu”. I continua dient “Recordeu, si agafeu alguna cosa deixeu-hi al vostre torn alguna cosa de valor similar o superior”. Es recomana guardar els objectes en bosses de plàstic per a protegir-los de la pluja, la humitat i la calor. Un cop hem localitzat el geoamagatall, tot s’ha de deixar tal com estava i, finalment, visitar la pàgina web per registrar-lo com a trobat.

Per començar a practicar el geocaching us recomanem que us informeu bé a la página web (està molt ben explicat), que arrenqueu amb un geoamagatall dels anomenats “tradicionals” de baix nivell de dificultat i de dimensió mitjana o gran. Després la cerca es pot complicar amb reptes més complexes com els “traçables”. També és important que consulteu quan han estat localitzats els geoamagatalls i els comentaris que deixen els altres geocachers perquè a vegades, malauradament, els contenidors desapareixen o són canviats de lloc. Un altre consell: si us trobeu gent, feu veure que no esteu buscant res, és molt més divertit i us assegureu no despertar la curiositat dels “muggles” (o sigui, els que no fan geocaching).

El Gerard, la Montse i els seus dos fills petits, residents a La Granada (Alt Penedès), van descobrir el geocaching fa relativament poc temps. Els hi hem fet quatre preguntes bàsiques per tal de conèixer la seva experiència:

- Com vau conèixer el geocaching?
El Gerard n’havia sentit a parlar quan treballava en una botiga d’esports de muntanya i havíem llegit algun article al respecte, però el que realment ens ho va descobrir va ser la casualitat. Un dia estàvem caminant per Font-Rubí (Alt Penedès) inventant-nos historietes i jocs per a animar als petits de casa a caminar i a gaudir del contacte amb la natura, quan una família que ho estava practicant ens ho van ensenyar in situ.

- Per on el practiqueu?
Normalment, pel Penedès. Hi ha molts geocaches escampats pel nostre territori i són l’excusa perfecta per descobrir bonics racons de la comarca tant en zones urbanes com a la natura. Tot i que si fem algun viatge, mirem si en tenim algun a prop. Els últims han estat a La Molina i a La Pobla de Lillet.

- Com ho viuen els nens?
Per a ells és un joc: “Anem a buscar tresors!!”. S’encarreguen de portar el GPS/smartphone i entre tots anem escollint el millor camí, però a la vegada es desperta l’interès per conèixer l’entorn i tot el viatge es converteix en una aventura.

- I vosaltres?
Per a nosaltres és una combinació fantàstica, podem fer una activitat que ens agrada acompanyats dels nostres fills. Descobrim petits tresors que ens amaga la nostra terra amb la millor companyia.

- Per què ho recomanaríeu?
És una activitat molt divertida, apta per a totes les edats, no es necessita gaire planificació, quan tens una estona lliure pots practicar-ho, es pot adaptar als interessos i capacitats de cada persona i és una bona excusa per deixar el sofà i “sortir de casa”.

Doncs ja ho sabeu: el geocaching és una bona opció per sortir de casa, i més ara, en plena primavera. A més, si us animeu també podeu amagar els vostres tresors i reptar altres geocachers a buscar-los. Sortir a passejar pel Penedès es convertirà en tota una aventura, sobretot si aneu amb canalla.

Més informació: 

A

També et pot interessar