Foto: 

Surtdecasa

Els millors torrons artesans del Penedès

Descobrim les meravelles dolces que quatre artesans ens proposen per les sobretaules d'aquest Nadal
Surtdecasa Penedès
,
16/12/2015
Menjar i beure
El Nadal són dinars que acaben quan ja és fosc, estones amb la família, sopars i jocs amb amics, converses, i retrobaments i abraçades amb els qui enyorem. El Nadal té un gust dolç, té gust de torró de xixona i d'ametlla, de xocolata, de trufa i de "guirlache"; de neules banyades amb xocolata (o amb cava!) i de panettone! Mmm... se'ns fa la boca aigua! Com que ens agraden els dolços, avui us presentem quatre artesans penedesencs que posen passió en allò que fan, que hi posen l'ànima i que aconsegueixen elaborar meravelles! Són la Fleca Parés, la Dolceria Soler, L'Obrador i Torrons Garcia Sirvent.

Dolceria Soler

El rei de la casa, a cal Soler, és el torró de crema. És d'aquells que a les safates de torrons del dia de Nadal vola ràpid! El crocant d'ametlla (que molts anomenem "guirlache") és també una de les delícies d'aquesta pastisseria ubicada des del 1940 a la plaça de les Garrofes del Vendrell. Abans, però la família ja feia dolços! La Teresa Altès ens explica que l'avi del seu sogre ja era confiter, quatre generacions doncs que els més grans encara recorden com 'Cal Quimet', qui va ser xocolater i ja feia gelats i neules. Un altre clàssic de la Dolceria Soler són, precisament, les neules, fetes una a una, a mà, amb el mateix neuler que fa 80 anys i ara, també, banyades amb xocolata. De torrons n'elaboren també diversos de xocolata (negra, amb llet, trufats, amb licor, amb fruits secs,...), de canyella, de fruita i de massapà. A més, si busqueu fer un detall, a cal Soler preparen lots personalitzats amb torrons, caves i vins, bombons,... La Teresa ens explica que li encanta la feina d'aquests dies on tothom vol agraïr i fer detalls a persones especials.

  • imatge de control 1per1

Per estar al cas de les meravelles que hi fan, pots seguir la Dolceria Soler al seu Facebook. Els trobareu a la plaça de les Garrofes, al centre del Vendrell. Fins passat Reis obren cada dia (els diumenges i els dies festius només al matí, de 9 a 14:30h). Telèfon: 977 66 01 31.

Torrons Garcia Sirvent

Si busqueu uns bons torrons de Xixona i d'Alacant, no en tingueu cap dubte. La Montserrat Garcia fa 5 anys que va obrir la botiga a Vilafranca del Penedès, però la tradició torronaire ve de família. Ella recorda com, de petita, ajudava la seva àvia a fer figuretes de massapà i farcir ametlles amb torró de pedra. L'elaboració dels seus torrons la continuen fent a Xixona, certificats pel Consell Regulador i on, tal i com ens explica, el microclima sec de la muntanya de Carrasqueta influeix en com s'assequen i maduren, cosa que els fa únics! L'altre secret dels torrons Garcia Sirvent, és la qualitat dels productes amb què s'elaboren: ametlla marcona del país i mel monoflor de taronger o romaní! I, finalment, el temps de cocció, essencial per fer uns bons torrons. Si sou dels qui no us entusiasma el torró d'Alacant perquè el trobeu massa dur, deixeu les manies de banda! La Montserrat assegura que si a alguns els fa respecte és perquè els supermercats han fet molt de mal al torró... "l'han convertit en dur i no ha de fer pas mal als queixals el torró d'Alacant!". Així doncs, us proposem reconciliar-vos-hi! A Garcia Sirvent també hi trobareu massapans, polvorons i gelats fets per ells de manera artesanal, a més de lots per fer un bon detall aquests dies. De fet, si el temps no canvia, sembla que ens espera un Nadal amb caloreta, així que un gelat artesà de torró dels seus a taula, segur, segur que triomfa! I és que els gelats són la seva altra especialitat i us assegurem que són boníssims i del tot naturals!

Garcia Sirvent és al carrer del Carme de Vilafranca. Els podeu seguir a través del Facebook i el seu telèfon el 93 818 12 20.

L'Obrador d'Oriol Rossell

Enguany celebren 10 anys donant la volta als torrons tradicionals i atrevint-se amb propostes innovadores i valentes que trenquen esquemes. De fet, una de les peculiaritats que fa ben especial la pastisseria de l'Oriol Rossell és la simbiosi entre creativitat i productes de qualitat i proximitat. Des de fa 10 anys, cada Nadal, a més dels torrons tradicionals, Rossell s'empesca quatre noves receptes per fer encara més golosos i especials els seus torrons. Ara, en el desè aniversari, els quatre tipus de torrons que podeu trobar són els TOP d'aquests deu anys, és a dir, els que més èxit han tingut els darrers Nadals: el de quicos, el praliné d'avellana amb neula trossejada, el mon amour (arròs inflat amb pell de taronja confitada) i el d'ametlla marcona. I com a novetat, aquest any han començat un nou projecte: cada Nadal trauran una sèrie númerada de només 100 barres de torrons únics. El de 2015 és el Trufat de Xocolata Negra Guanajá de Valrhona, possiblement una de les millors xocolates del món, i que des del passat dissabte està a la venda (afanyeu-vos!).  L'Obrador també és conegut pel seu Panettone; de fet l'Oriol va ser un dels pioners en portar aquesta tradició italiana a Catalunya. Explica que per a qualsevol pastisser treballar el Panettone és un repte pel fet d'haver de domar masses mare i llevats naturals que cal mantenir i tenir cura tot l'any. Si voleu sorprendre els vostres sentits amb torrons únics i especials, de segur que amb els de l'Obrador ho aconseguireu. 

La botiga de l'Obrador la trobareu al Carrer Nord, 15 del Vendrell. També són a Facebook, on de segur que us caurà la baba només de mirar les creacions de l'Oriol Rossell. Aquí la web i el seu telèfon: 977 15 40 93.

Fleca Parés

Parlar de torrons amb el Marc Parés, així com de totes les seves creacions, és perillós; faries mossegades de tot allò que t'explica! Segons el Marc, de torrons se'n poden fer de múltiples gustos però per aquest Nadal ha preferit prioritzar la naturalesa i l'origen del cacau a l'hora de fer els torrons; és a dir, "potenciar al màxim les notes de cada cobertura de xocolata". Així doncs, trobem el torró de gerds amb una cobertura de notes àcides; el torró de neula, amb cobertura de xocolata amb llet i notes torrades; el torró trufat amb una cobertura del 70% de doble fermentació; el torró de toffee amb cobertura amb notes de caramelitzades o el torró de gin tònic, amb cobertura que té notes a ginebró. El Marc també apunta que a Fleca Parés no hi falten els tradicionals torrons de crema cremada, xixona i alacant. Però a part de torrons, els Parés són creatius de mena i es diferencien pels Arbres de Nadal de xocolata negra, xocolata amb llet i xocolata blanca; en forma cònica i anelles de diferents mides i combinacions per "guarnir" les sobretaules i "que els comensals vagin pessigant l'arbre a mesura que avanci la tarda". També, des de fa 14 anys, elaboren el Panettone amb ferment natural i triple fermentació; tot un repte en el món de la brioxeria. I com a novetat, amb la col·laboració de torrons M. Mira de Vilafranca, també podreu tastar un torró de Panettone 100% Penedès!

Trobareu diferents botigues de Fleca Parés a Vilafranca, però us recomaneu que aneu a la "central", a l'Avinguda Tarragona, 5 i al telèfon 938900213. Si en voleu saber més, podeu mirar la seva web i el seu Facebook
 

Alguns consells per servir els torrons a taula

Des de la Dolceria Soler ens recomanen tallar mitja barra de cada torró a la cuina i l'altra meitat presentar-la sencera. Així lluirà més i, si en sobra, ens conservarà molt millor per l'endemà!

Així que ja ho sabeu, a gaudir dels fantàstics àpats d'aquests dies amb uns bons torrons artesans de postres! Això sí, no us passeu més del compte i aprofiteu les estones lliures per fer una mica d'esport i sortir pel Penedès! Bones festes! :)

 

A

També et pot interessar