Foto: 

Cedida
Taller de mobiliari urbà

L'art de reconstruir per reconstruir-nos

L'exposició 'Construïm-nos' es pot veure a La Saleta de La Panera de Lleida fins al 3 de maig
Arnau Pla
,
16/03/2016
Entorn
De la voluntat d’oferir un millor servei als ciutadans i tenir un món més net neix la mostra ‘Construïm-nos!’ que es pot veure a La Saleta de La Panera, a Lleida. Aquesta exposició, formada per mobles i objectes de decoració i disseny, demostra que és possible allargar la vida d’allò que utilitzem en la nostra vida quotidiana i reduir, d’aquesta manera, la contaminació del planeta. Aquesta iniciativa és resultat de la col·laboració entre l’Ajuntament, l’Associació Cultural 'Makea tu vida', el Centre d’Art La Panera i els seus membres del menjador social. En un món on les agulles del rellotge ens empenyen sense miraments, la cultura de ‘l’usar i llençar’ ha esdevingut imprescindible. Allò que no ens serveix, ho substituïm. Allò que ens fa nosa, ho llancem. Si bé s’estima que cada persona genera uns 500 quilos de deixalles al cap de l’any, ens plantegem on van, què se’n fa d’aquests residus o quin impacte generen al medi ambient? 
"A través de diferents tècniques de transformació han convertit materials o peces aparentment inservibles en nous objectes que a més d’allargar la vida útil dels materials, contribueixen a la reducció de deixalles de la ciutat"

La mostra, que es podrà veure fins al 3 de maig, es deriva del taller impartit per l'associació cultural ‘Makea tu vida’ que fomenta el disseny obert i la reutilització creativa d’aquells materials que per la majoria de consumidors són ja inservibles. Aquesta associació ha col·laborat amb La Saleta de La Panera, un espai per a exposicions en un lloc poc convencional situat al menjador social del centre històric lleidatà. Aquesta iniciativa, que forma part d’un projecte més ampli de l’Ajuntament de Lleida i en què també hi ha col·laborat el Centre d’Art La Panera, té com a objectiu millorar les condicions d’equipaments socials a més de restar pes a l’estigma que en molts casos pesa sobre ells. 

Els alumnes de l’Escola d'Art Municipal (EAM) han estat els autèntics impulsors de l'exposició ‘Construïm-nos!'.  Els participants del taller tenien com a objectiu aprofitar les característiques físques dels materials, tots reutilitzats, per donar-los-hi una segona vida. A través de diferents tècniques de transformació, han convertit materials i peces aparentment inservibles en nous objectes que a més d’allargar la vida útil dels materials, contribueixen a la reducció de deixalles de la ciutat. La matèria primera que s’ha utilitzat durant la setmana és principalment materials de residu de recursos municipals, com caixes, fustes, etc.  Com ha explicat la directora de l’escola, Marta Pallarés, “ha estat una experiència mol interessant i enriquidora per a tots els participants del taller”. Si bé els alumnes de l’EAM s’especialitzen en disseny gràfic, majoritàriament per ordinador, "durant el taller van aprendre a utilitzar el martell de la mà els voluntaris del menjador social”, ha comentat Pallarés. Una unió enriquidora per ambdós costats.

 

Més informació: 

Exposició 'Construïm-nos! Makea tu vida'
Del 3 de març al 3 de maig
Centre d'Art La Panera
Horari: de 10 a 19:30h 
www.facebook.com/CentreArtLaPanera

A

També et pot interessar