Foto: 

Brauli Gener

La Fira de Santa Tecla, un viatge cultural pel Cassà d'ahir i d'avui

Des del 23 i fins al 25, la vila acollirà cercaviles, exposicions, fires, tallers i actuacions al voltant de la tradició surera i la creació contemporània
Nina Pagès
,
14/09/2016
Fires i festes
Una nova edició de la Fira de Santa Tecla se celebrarà a Cassà de la Selva des del 23 fins al 25 de setembre. Un cap de setmana replet d'activitats, fires i exposicions en què la tradició i la cultura d'avui s'entrellacen per retre homenatge a la vila i els seus habitants.

Les activitats del primer dia s'iniciaran amb les jornades gastronòmiques 'Tasta el Raïm', que duraran tot el cap de setmana, seguides de la presentació a Can Trinxeria de la Fira del Tap (19 h) i la interpretació musical del romanço del Taper de la mà de Ferran Martínez, Jaume Arnella i músics. Per finalitzar la jornada, sopar de tapes a la plaça de la Coma (20 h), les Havaneres de Port Bo (21 h) i la ja tradicional Nit del Cremat (22.30 h).

L'endemà, els cassanencs i cassanenques podran gaudir de les curses populars a la Pineda Fosca (8 h), la Fira d'Intercanvi de plaques de cava a la plaça de la Coma (de 9 a 14 h), la Fira de Col·leccionisme a la plaça Petita (9 a 14 h), la Fira d'Intercanvi de llibres a la Biblioteca Municipal, animació infantil amb País de Xauxa (11 h), la presentació de la col·lecció de cava Ruta del Suro a Can Trinxeria (12.30 h), l'actuació del Quartet 4gami a la plaça de la Coma (12.30 h), l'exhibició dels esbarts dansaires (17.30 h), la cercavila nocturna (20.30 h), i el sopar popular i actuació al Parc de l'Estació (21 h), entre altres activitats.

  • imatge de control 1per1

Finalment, el diumenge 25 la Fira de Santa Tecla tancarà la seva nova edició amb una mostra de la cultura de la vila i diverses actuacions de grups locals. Destaquen la demostració del procés de fabricació de taps de suro amb màquines antigues a la plaça de la Coma, la trobada de puntaires (10 a 13 h), la trobada gegantera i cerca-vila (a partir de les 9 h), el Petit Botiguer, la pedalada popular (a partir de les 9 h), la Fira d'entitats cassanenques, els tallers de flors de suro al passeig Vilaret (17 h), Glosses a la plaça de la Coma (18 h), l'actuació dels Castellers de les Gavarres al passeig Vilaret (18 h) i el concert de la Jove Orquestra de Cassà i Teresa Laiz a la Sala Centre Recreatiu (20 h).

A més, a diversos espais de la vila, s'hi han instal·lat exposicions que giren al voltant de la tradició surera i l'entorn natural del terme municipal. A la sala La Coma, podrem veure-hi 'Cassà, vila surera I terra de músics', i a Can Trinxeria, 'Somnis de suro (Re)Visions artístiques de la mirada irònica de Claude Lambert', La surera essencial', amb fotografies de Pitu Garcia, i 'Gavarres, zona d'interès etnològic', amb les imatges d'Ernest Costa.

 

La Fira de Santa Tecla va iniciar el seu recorregut l'any 1456 amb l'objectiu de marcar la celebració de la Festa Major petita de Cassà. Antigament, era un referent econòmic perquè es repartien importants premis als millors exemplars equins i bovins i, a més, en el vessant lúdic, s'organitzaven els populars focs d'artifici i les activitats musicals i esportives. Durant els darrers anys, s'ha recuperat la rellevància que aquesta fira del segle XV havia tingut, amb l'objectiu de donar un nou impuls a l'atractiu del suro i de convertir Santa Tecla en l'esdeveniment de referència de la zona. Cassà de la Selva és un dels municipis on es produeixen més taps de suro del món, per aquest motiu la seva història està estretament lligada a la indústria surera iniciada al segle XVIII. 

Més informació: 

Programa de les jornades Tasta el Raïm

Programa complet de la Fira de Santa Tecla

A

També et pot interessar