Sardanes

Foto: 

Cedida
Fotografia de l'edició de 2014

Lloret de Mar, la capital de les sardanes d'estiu

La cobla Jovenívola de Sabadell estrena aquest dissabte la 90a edició del cicle musical
Surtdecasa Girona
,
10/06/2016
Música
Les sardanes a la fresca de les nits d'estiu són una tradició molt arrelada a la població de Lloret de Mar. Durant els mesos de juny, juliol i agost, els veïns i veïnes de la ciutat surten al carrer cada dissabte per gaudir de les audicions de les cobles més destacades de Catalunya.
"Segurament, no hi ha cap població a Catalunya que faci tants anys que programa sardanes tots els dissabtes d'estiu"

Enguany, aquest cicle arriba a la 90a edició, una fita que, tal com afirma el dinamitzador cultural de l'Ajuntament, Josep Delemus, és molt “rellevant i especial”. "Segurament, no hi ha cap població a Catalunya que faci tants anys que programa sardanes tots els dissabtes d'estiu. Hem d'estar molt contents", explica.

La Cobla Jovenívola de Sabadell serà l'encarregada d'inaugurar la temporada aquest dissabte 11 de juny a les 22 h. Com és tradicional a Lloret, l'audició tindrà les dues primeres sardanes de concert, que seran 'A plaça' d'Enric Morera i 'El despertar d'un somni' de Josep Serra. Les altres cinc sardanes programades seran per ballar.

En total, podrem escoltar 15 audicions fins al 17 de setembre a la plaça de la Vila, excepte la del 18 de juny i la del 13 d'agost, que tindran lloc a la plaça de l'Església. A més, enguany, com a novetat, els concerts s'han programat a les 22 h, en comptes de les 22.30 h, com s’havia fet en les darreres temporades.

Les sardanes d'estiu no són l'únic aniversari que se celebrarà aquest any, ja que el programa de sardanes de Nova Ràdio Lloret fa 25 anys i, a més, l'aplec de Lloret arribarà el pròxim maig a la seva 50a edició. "A Lloret, les sardanes són molt importants. Hem tocat pràcticament totes les branques del món sardanista, fins i tot, hem fet el concurs de composició musical o el de colles sardanistes. Hem pogut comptar amb compositors importants com el mestre Domènech i Moner", comenta Delemus.

Aquest compromís amb el ball nacional de Catalunya també ha estat reconegut per la Federació Sardanista de Catalunya, la qual, durant el 75è aniversari, va premiar el cicle de sardanes d'estiu amb una placa de reconeixement.

 

A

També et pot interessar