Foto: 

Martí E. Berenguer

FiraTàrrega o l’alquímia de les arts escèniques

La Fira aposta per les creacions que superen les fronteres entre arts escèniques a l’espai públic
Surtdecasa Ponent
,
09/07/2014
Espectacles

“Parlar de gèneres, intentar categoritzar o separar en calaixos la creació contemporània és una aventura complicada. Potser hauríem de canviar de paradigma i començar a explicar què s’està esdevenint en l’àmbit de la creació escènica des d’una altra òptica”. Amb aquesta declaració d’intencions presenta una nova edició de FiraTàrrega el seu director, Jordi Duran, al capdavant de la programació artística de la Fira, que se celebrarà de l’11 al 14 de setembre. I és que els codis que han servit fins ara per classificar la producció escènica han deixat de tenir sentit. Les arts escèniques han evolucionat, els llenguatges es mesclen, les fronteres entre els gèneres es fan difuses, els artistes són cada cop més permeables i amb tot, la producció escènica contemporània es fa cada cop més inclassificable. I la Fira, ha evolucionat amb les arts i, més enllà de mantenir l’essència de teatre de carrer amb què va néixer, ara es presenta com un espai multidisciplinari en que el carrer deixa de ser només un mer escenari per convertir-se en un motor de significats en el diàleg entre espectacle i espectador.

 

L’espectacle inaugural

Amb aquesta premissa, FiraTàrrega presenta una nova edició que, més que parlar de teatre, ens farà parlar d’experiències teatrals. Perquè FiraTàrrega, més que mai, és com l’olla on es bull la barreja alquímica de les arts escèniques, una recepta màgica que combina gustos, gèneres i disciplines. I aquest any, més que mai, la mà que remena l’olla és la de FiraTàrrega, que es llança en aquesta edició a la producció pròpia. Així, per primera vegada en 34 anys, la Fira inaugura amb un espectacle de producció pròpia. Es tracta de La ira dels peixos, un espectacle de teatre de carrer, amb música en viu, dirigit pel xilè Ignacio Achurra, director artístic de la companyia La Patriótico Interesante, i un dels creadors llatins amb més projecció internacional. Una història que parla sobre la diversitat i la resistència cultural, i que reflexionarà sobre com els estats totalitaris, els interessos econòmics i les ideologies afins a la mundialització estenen el seu domini territorial i amenacen la pervivència de les cultures minoritàries. L’espectacle es farà el segon dia de la Fira, ja que la primera jornada coincideix amb la Diada Nacional de Catalunya.

'La ira dels peixos', espectacle inaugural de FiraTàrrega 2014

 

Les companyies de la Fira

Durant els quatre dies que dura la Fira, 80 companyies seran les que es desplaçaran fins a Tàrrega, de les quals 37 són companyies catalanes, 22 de la resta de l’Estat i 21 són companyies internacionals, de països diversos com Mèxic, Argentina, Bèlgica, Itàlia, França i Gran Bretanya, a més dels països convidats a través de l’anomenat grup Visegrad: Hongria, Polònia, Eslovàquia i la República Txeca. En el marc del programa Visegrad, destaca el treball dels polonesos Teatr KTO i el seu The Blind. Inspirat en l’Assaig sobre la ceguesa de José Saramago, és un dels espectacles de carrer més importants de l’escena internacional actual.

 

Les propostes de la Fira

La Fira aposta per una creació d’autor, compromesa, inclusiva i transnacional. D’autor perquè la fira dóna suport a propostes amb un accent marcadament personal i compromès, com és el cas de la companyia Kamchatka, que tancarà la seva trilogia sobre l’exili amb Fugit; o bé Animal Religion, que ubicaran el seu espectacle de circ Chicken Legz en una granja.

'Chicken Legs', de la companyia Animal Religion

Tàrrega també busca creació compromesa, i és per això que comptarà amb propostes de teatre polític i social, com la Fundación Collado-Van Hoestenberghe i Piero Stenier, que presentaran Constructivo.

'Constructivo', de Fundación Collado-Van Hoestenberghe i Piero Stenier

Una altra de les línies importants de la fira és la dedicada a la participació ciutadana i que aquest any està dedicada a col·lectius poc visibles. En aquesta línia, Amantis ha preparat Som, un treball que incorpora persones amb discapacitat psíquica, física i mental. L’hongarès Martin Boross, amb la companyia Stereo Akt, proposa un espectacle en què nous ciutadans targarins, persones immigrants, formen part del projecte i posen en escena la seva realitat, els seus somnis i les seves pors.

La Fira vol igualment cercar l’excel·lència i és la incitadora de moltes propostes: gran part de la programació sorgirà del Programa de Suport a la Creació: laboratoris, residències i produccions transnacionals. La Fira, a més, ha propiciat encontres com el de Los Galindos, que han dirigit Ti-Tlan (Lugar entre), una peça de circ itinerant amb la violència com a tema principal que està produïda entre les institucions mexicanes Conarte, INBA i FiraTàrrega. Gràcies al programa Iberescena s’ha tirat endavant la producció entre Teatro Ojo (Mèxic) i Obskené (Catalunya).

 

FiraTàrrega es llança també a la festa i la música

Com a novetat, FiraTàrrega proposa aquest any un nou pol de programació que agrupa les propostes més lúdiques de la programació, en què s’hi podran trobar diversió i entreteniment. Així, sota el títol ‘Urban Nation’, la plaça de Les Nacions programarà espectacles de dansa urbana amb Brodas, Circle of Trust, Iron Skulls i el DJ Save the Cheerleader.

'Solo2', de la companyia Brodas Bros

D’altra banda, estrena també la secció Ondara Park, amb tres espais d’actuació (Fassina, carrer Migdia i parc del Reguer) on s’hi presentaran peces musicals per a tots els gustos: La Troba Kung-fú, Guillem Albà & The All In Orchestra, la roller-disco del Dr. Batonga!, Wet Picnic, Jam o Efímer. Tancarà la programació d’aquest espai dedicat a l’entreteniment l’estrena de la darrera producció de Laïtrum, Micro Shakespeare, produïda entre la mateixa companyia i el National Theatre de Londres.

 

Més informació a www.firatarrega.cat

Descarrega el programa oficial aquí

A

També et pot interessar