Foto: 

Goretti Martínez
El Camí del Vi, amb la Torre de les Aigües al fons

Fem el Camí del Vi?

Anem de la ciutat al camp en un recorregut que permet endinsar-se en la personalitat vitivinícola de Vilafranca i el Penedès
Goretti Martínez
,
29/11/2017
Entorn
Vilafranca del Penedès ha estrenat recentment el sender experiencial El Camí del Vi, un recorregut accessible per conèixer la personalitat vitivinícola vilafranquina i penedesenca. El Camí del Vi o Winewalk és un sender que convida a passejar entre la ciutat i el camp. Un recorregut de tres quilòmetres i mig senzill i accessible que permet, gràcies a les diferents estacions que hi ha pel camí, experimentar amb els sentits el món de la vinya i el vi.

Tres quilòmetres i mig, de la Vilafranca urbana a la Torre de les Aigües de La Bleda, esquitxades per vuit “estacions” que permeten aprendre alguns conceptes fonamentals sobre la vinya i el vi. El Camí del Vi és una proposta ideada pel Servei de Promoció Turística de Vilafranca del Penedès per dotar de valor una d’aquelles passejades que molts vilafranquins i vilafranquines fan de tant en tant i compartir-la amb qui no s’hagi animat encara a fer-la. El recorregut és fàcil i accessible. Es pot fer caminant, corrent o en bicicleta i és molt recomanable per fer en família, perquè els més petits s’ho passen bé descobrint coses sobre la vinya i el vi d’estació en estació.

Què són les estacions del Camí del Vi?
N’hi ha vuit i responen preguntes com ara “Quant temps cal perquè el vi estigui a punt?”, “Què és el cicle de la vinya?”, “Des de quan es cultiva la vinya al Penedès?” o “Quines feines cal fer cada dia a la vinya?”. Posarem alguns exemples. Hi ha un rellotge solar analemàtic, on l’usuari fa d’agulla i el rellotge indica l’hora solar. L’estació ens parla precisament de la transformació de la vinya amb el pas de les estacions. Cada any, es repeteix el cicle: letargia hivernal, plor de la vinya, sortida de les fulles, oració, pol·linització i quallat, verolada, maduració, caiguda de les fulles... i retorn a la letargia hivernal.



Encara en trama urbana, a tocar de l’inici del camí de La Bleda, l’estació ‘Generacions’ ens explica que hi ha constància del cultiu de la vinya al Penedès ja en època dels ibers i que s’estén molt en l’època romana. Als segles XVIII i XIX, el Penedès es converteix en el referent vinícola de Catalunya, aleshores ja amb una gran extensió de vinyes. I al segle XX, s’instal·len els primers sistemes de control de temperatura, les primeres tines de fermentació d’acer inoxidable i d’altres estris de l’enologia moderna. A través de cançons de treball relacionades amb la feina al camp, el vi i el seu consum (provinents dels fons documentals del Vinseum) podem ser conscients que la cultura vitivinícola és una herència que passa de generació en generació al nostre territori. I així d’estació en estació: una caseta on figuren les eines que s’empren a la vinya, uns prismàtics, una campana...



Quin és el destí?
De moment, El Camí del Vi ens porta fins la Torre de les Aigües o Torre de La Bleda. La construcció forma part del perfil de la plana penedesenca a la zona, amb la capella i el castell a prop seu. L’any 1891, una societat particular va inaugurar el servei d’abastament a Vilafranca del Penedès per intentar solucionar els problemes del subministrament d’aigua potable a la vila. Des de l’empresa municipal Aigües de Vilafranca expliquen que es va construir un pou de 18 metres de profunditat i tres galeries de captació que condueixen l’aigua al fons del pou: “Una instal·lació d’un motor a gas i una bomba de pistó elevava l’aigua a la part alta d’una torre de 45 metres d’alçada, on havia un dipòsit d’acumulació [...] Des d’aquí s’enviava l’aigua als principals carrers de la vila”. La torre conserva ara tres pisos, però en tenia tres més! Us la imagineu? Devia ser imponent.



En el futur, l’empresa municipal d’aigües vol fer en aquest espai un centre d’interpretació per conèixer com funcionava la infraestructura.

Com fer El Camí del Vi?
Quan vulgueu i amb qui vulgueu. El camí es pot fer fàcilment i en no massa estona. És una passejada agradable i tranquil·la. Es pot fer a qualsevol època de l’any. La gràcia del paisatge vinícola és que té el seu encant al llarg de les quatre estacions: de les “cal·ligrafies” que dibuixen els ceps despullats a l’hivern, passant per l’esclat del brot durant la primavera, el naixement del raïm a finals d’estiu i els colors de la tardor.



Si no coneixeu Vilafranca del Penedès, us recomanem que comenceu la ruta a l’Oficina de Turisme, al carrer Hermenegild Clascar, després d’haver fet un tomb pel centre. D’allà podeu anar fins al Parc de Sant Julià, on hi ha la primera estació en forma de botes de vi de colors. El recorregut continua en trama urbana a la zona del Pla del Diable, a prop de la zona esportiva, amb dues estacions més, i aviat entrem al camí de La Bleda, deixant enrere la ciutat i avançant cap a la Torre de les Aigües.

 

A

També et pot interessar