Dolça Revolució

Foto: 

Cedida
Rubio durant la nostra entrevista

Francesc Rubio: "Volem sembrar llavors de consciència per tal de millorar la nostra salut i la del medi ambient"

Parlem amb el Francesc Rubio, el president de l’associació Dolça Revolució de les plantes medicinals
Cristina Mongay
,
18/10/2017
Entorn
La dita diu 'mica en mica, s’omple la pica'. Que els petits passos, si es va fent i són constants, provoquen canvis. Impliquen modificacions en les persones i les societats, i acaben dibuixant nous paradigmes. Parlem amb el Francesc Rubio, el president de l’associació Dolça Revolució.
Volem apropar a la gent informació perquè pugui escollir, previngui problemes de salut i gaudeixi del que ofereix la natura

- Què és Dolça Revolució?
- Dolça Revolució és una associació sense ànim de lucre que va nàixer a Balaguer l’any 2009, fruit de les inquietuds del Josep Pàmies, un pagès que es va qüestionar els efectes de l’agricultura convencional, molt basada en productes químics (herbicides, insecticides, adobs sintètics, etc.), en les persones. Ell tenia mala salut, la seva família també, i es va adonar que una altra agricultura havia de ser possible, i que aquesta havia de ser menys agressiva per la salut i pel medi ambient. Llavors, de mica en mica, va anar provant en parcel·les petits conreus ecològics. I amb altra gent va creure necessari crear una associació per donar suport a tots aquells que compartien aquest punt de vista.

- Qui forma l’associació?
- Actualment som uns 840 socis col·laboradors, i prop d’11.000 socis simpatitzant amb la nostra filosofia. El volum de l’associació va augmentant cada any, i això ens fa molt i molt contents.

- Us anomeneu Dolça Revolució. D’on ve aquest nom tant i tant dolç?
- Ve de la planta Stevia Rebaudiana, que tant s’empra per a la seva dolçor com per les seves propietats medicinals. Aquesta és una de les primeres plantes que els membres de l’associació va començar a conrear ecològicament en hivernacles per tal t’ajudar a malalts diagnosticats de diabetis.

- Quins són els vostres objectius?
- Bàsicament tenim dos eixos: la utilització de teràpies naturals no agressives, de baix cost, complementàries i integratives amb altres tractaments de la medicina convencional; i la recuperació de plantes medicinals de dins i fora del país, perquè la gent s’empoderi de la saviesa ancestral. Volem conscienciar la societat perquè adopti una alimentació sana i ecològica, sobretot per prevenir malalties.

- Dins d’aquesta voluntat de recuperar la saviesa remeiera, i de reconnectar amb la natura, animeu a la societat a cultivar plantes medicinals als balcons, als jardins particulars i públics, horts, terrenys erms, etc.
- Sí! Tot i que a Ponent vivim molt a prop de la natura, molta gent no té present els seus efectes, els seus beneficis i els seus cicles. I amb l’associació volem sembrar llavors de consciència per tal de millorar la nostra salut i la del medi. Sense voler imposar res, ni convèncer a ningú, volem apropar a la gent informació perquè pugui escollir, previngui problemes de salut i gaudeixi del que ofereix la natura.

- Tot i això, la medicina alternativa no té un camí fàcil a l’Estat espanyol...
- A diferència d’altres països europeus, com a França, Suïssa, Alemanya, Regne Unit o Àustria, aquí encara no està regulada. I això passa perquè hi ha molts interessos en joc. No obstant això, creiem que està en les mans de la gent conèixer com pot trobar-se millor, en tots els sentits (salut física, emocional, mental, etc.), i la natura i les herbes medicinals, poden aportar-nos molts beneficis. Tot el que pugui servir per ajudar i millorar el benestar de les persones, benvingut sigui! Ja sigui medicina convencional, medicina alternativa, complementària a la primera; creences diverses, etc. No ens hem de tancar a res, cal sortir de la zona de confort! De vegades la malaltia ve perquè t’espavilis, perquè no prens suficient cura amb tu mateix.Quins beneficis té la bona alimentació i l’ús d’herbes medicinals, en el nostre dia a dia?
- Fonamentalment ajuden a cuidar la salut, que és el nostre bé més preuat. La resta de pertinences de la persona en un moment donat les podem perdre, però si perds la salut, ho perds tot! I per desgràcia, no s’acostuma a valorar la salut fins que la perds.

Amb el ritme frenètic que portem, com podem fer per 'frenar', per prendre’ns la vida slow?
- No hi ha fórmules màgiques per frenar! Però si ajuda portar una vida senzilla, coherent amb els teus principis i valors, i pensant més en el bé comú que en el teu propi. Hem de ser conscients que tot el que fem, des que ens llevem fins que ens n’anem a dormir, determinarà l’estat de la nostra salut.

Proposeu, doncs, canviar de tendència, trencar amb aquesta pressa crònica amb la qual vivim?
- I tant! Cadascú ha de trobar el seu propi equilibri, la seva harmonia, amb ell mateix i amb el que l’envolta. Fa molta falta conèixer-se bé a un mateix, i acompanyar a aquesta coneixença una sèrie d’hàbits saludables: respirar un aire menys contaminat, fer exercici moderat i a l’aire lliure, gestionar l’estrès, descansar les hores suficients, menjar aliments ecològics, reduir el consum de carns i greixos saturats, etc. Cal saber parar, ni que sigui el cap de setmana. Ens projectem massa cap a l’exterior, i la clau d’estar bé és estar-ho amb un mateix (i és així ni que soni a tòpic).

- I aquest cap de setmana podrem gaudir de la 10a Fira d’alimentació i salut de Balaguer! Per molts anys!
- Gràcies (riures). Enguany comptarem amb molta gent qualificada a la Fira: metges, psicòlegs, terapeutes, periodistes, etc., que treballen en aquest àmbit. Venen per compartir experiències i explicar-nos l’estat actual de les seves investigacions.

- Què hi trobarem a la Fira?
- Hi haurà més expositors ecològics que mai, més de cent; trenta-set conferències i quinze tallers amb degustacions i showcookings. Cal destacar les xerrades: ‘Influència de l’estrès, la depressió i altres trastorns psicològics en la salut’, del Dr. Vicent Guillem; ‘La contaminació interna per compostos tòxics en els aliments i els seus efectes en la salut’, del Dr. Miquel Porta; n’hi haurà una d’una mica controvertida, ‘El moviment per la llibertat de vacunació a Catalunya, Espanya, Europa i al món’, a càrrec del Dr. Xavier Uriarte; ‘Menjar atents; el poder del mindfulness en l’alimentació’, del Dr. Andrés Martín; ‘L’osteoporosi no és una qüestió ni de calci ni de làctics’, de la Dra. Olga Cuevas; i ‘La vitamina C té propietats anti tumorals’, del Dr. Óscar Aguilera.

- Déu ni do! Es presenta un cap de setmana molt intens!
- Doncs sí! La fira vol ser un espai de trobada de gent que té inquietuds. A més a més, el dissabte es presentarà la versió en anglès del llibre ‘Dolça Revolució’, ‘Sweet Revolution’; i el diumenge a la tarda, retret homenatge a un nou ‘Catedràtic de la Natura’, que són persones d’edat avançada que s’han dedicat a recopilar i buscar informació sobre plantes remeieres i tractament no agressius.

Envia un missatge a tots els lectors i lectores de Surtdecasa Ponent!
- Si realment la teva salut és important per a tu, i per als teus éssers estimats, cal atrevir-se a fer un canvi. De tots i cadascun de nosaltres depèn la nostra salut, tenir harmonia, cuidar del medi ambient. Amb cada granet de sorra es podrà millorar el món, però cal aportar-lo. I a la fira t’apropem eines per fer aquest pas, per debatre, per conèixer, per replantejar-se hàbits i per incorporar (o no) aquests coneixements. Salut i alimentació per nosaltres és un binomi totalment lligat. Hipòcrates, pare de la medicina, ja ho deia a l’Antiguitat: l’aliment ha de ser el teu medicament, i quan necessitis medicament, has de recórrer als aliments. Som part de la natura, ella ens dóna els aliments que necessitem per a viure, però depèn de quins escollim, aquests ens poden sanar o emmalaltir.

  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar