Isaac Domínguez

Foto: 

Marc Ortiz
Isaac Domínguez

Isaac Domínguez: “Estava fart de sentir que a Ribes no hi havia res”

La Traca Final posa un punt i a part a tres anys d'activitat cultural intensa a Ribes
Marc Ortiz
,
06/05/2014
Espectacles

El Bar la Traca de Sant Pere de Ribes és a punt de tancar les seves portes. Aquest establiment, impulsat per Isaac Domínguez ara fa tres anys, pot presumir d'haver organitzat més de 300 activitats al llarg de la seva història, a ritme de tres actes per setmana. Han estat concerts, monòlegs, teatre, xerrades i altres activitats que han permès reivindicar el dinamisme cultural de ribes. Ara el projecte de la Traca es reformula. El seu creador tanca el bar i vol encaminar la seva vida cap a la producció d'espectacles. Però abans de tancar el bar, encara prepara la “Traca Final”.

-Deixes enrere tres anys de Traca...
-Isaac Domínguez: Quan tenia 25 anys vaig iniciar un procés per agafar un local de Ribes. Un local mític: el primer local de Ribes, que tenia 33 anys d'història. Abans era l'Ítaca i aquests últims anys ha estat la Traca. Va esdevenir un boom a Ribes, convertint-se podem dir que en el tercer local, amb el GER i la Penya Barcelonista. Cada vegada ens vam anar identificant més amb les arts escèniques... Que succeïssin coses en aquest espai. Tenim una petita biblioteca... Hem volgut abastar molt, i això potser ha estat un error. O no.

-Què ha buscat la Traca?
-Volíem un espai on hi passessin coses. On la gent pogués entrar a debat, jugar al futbolí o prendre un cubata mentre escoltava algú cantant o ballant. Tot això ve de quan era adolescent, que vaig tombar bastant, des d'Andalusia a Holanda, i he volgut portar fins a casa tot el que he anat aprenent arreu on he estat. Tot el que m'ha anat impregnant i formant com a persona. El que crec que és bo per cultivar una ment pensant. Una ment revolucionària dins del món on estem. Trencar una mica esquemes. Estava fart de sentir dir que Ribes era una merda. Que no hi havia res. Me'n vaig a Barna, a Sitges, a Vilanova, on sigui... Ribes no és una merda, té espais increïbles, una quantitat d'artistes impressionats... Té poder... I em vaig proposar un local on tot això s'hi deixi veure.

-Quantitat i qualitat... Fer balanç impressiona...
-Acabarem amb 301 espectacles. A més, li sumem dos festivals de teatre-circ i dansa. La primera edició va ser l'agost passat, la segona serà ara, del 18 al 20 d'abril. També hem organitzat vuit concerts internacionals. Hem dut a Ribes tres bandes dels Estats Units d'Amèrica (entre ells, New York Ska-Jazz Ensemble i King Magnetic); dues bandes franceses i una anglesa: la de Neville Staple, cantant de The Specials.

-Per què tanca la Traca?
-Tanco per la pressió política que hi va haver amb l'anterior govern. Vam fer tot això en alguns casos il·legalment, perquè no teníem llicència per fer-ho. Hi va haver molta permissivitat, però des del moment que la Traca va denunciar una mala praxis de l'administració, es van acarnissar amb ella. Aquest és un lloc on ens preguntem coses...

-La Traca tindrà un final molt digne...
-Estic preparant la Traca Final, que intentarà ser un recull de la gent més significativa que ha passat per aquí. Una oportunitat per a qui encara no ha pogut gaudir-ho. Acabem de tenir Calima en concert, també passarà el Muerdo, que és un cantautor increïble amb una veu excepcional; tindrem disc jockeys; electrònics durant setmana santa i impulsarem la segona edició del festival. Tot plegat, fins el 21 d'abril, que és quan fem 3 anys.

-Què trobarem al Fest+Chapeau?
-Es tracta de la segona edició d'un festival de teatre, música circ i dansa. És un off; un festival on ofereixes als artistes un espai on donar a conèixer el seu espectacle i que a ells no els costi res. La intenció final és omplir el poble i crear un intercanvi. Que el negoci local en surti beneficiat gràcies al públic que atreu i que aquests establiments també acabin sostenint el festival cobrint les necessitats d'aquests artistes: menjar i dormir. Aquest cop coincideix amb els actes de la “Traca Final”. Ho fem possible amb el suport d'algunes entitats i col·lectius de Ribes. Hi haurà actes a la Traca, també col·labora amb nosaltres el GER, que collirà alguns actes. I al costat del camp de futbol també muntarem actes junt amb la Gardela i Endorfina Teatre de Malabars.

-Com afrontaràs el futur sense Traca?
-Passaré de tenir un espai físic a tornar-me un productor, que crec que és el que a mi em surt bé. No deixo estar la idea de canviar el meu poble, perquè si vull canviar el món he de començar per aquí. He de reflexionar sobre tot el que no m'ha sortit bé, on he fallat... Per més que m'hagi esforçat i hagi tingut un ritme frenètic, he descuidat algunes coses... Confio que al jovent d'aquest poble li ve de gust culturitzar-se i desenvolupar-se d'una manera creativa, sense pors. Si ara ens hi posem, d'aquí un temps serà més fàcil. Tot és molt més fàcil si es comparteix. Aquesta és la intenció de les meves accions, com a Traca, com Isaac, com a festival i ara com a productora. Catapultar la gent que no té els mitjans per trencar aquesta barrera econòmica i classista entre les arts escèniques i la gent de peu.

-Quins projectes tens a mig termini?
-Ara tinc uns quants camins oberts. El Fest+Chapeau continuarà endavant i el vull lligar a un nou projecte més gran. La primera edició la vam fer a un espai molt petit, íntim i maco, com és Sant Pau. El que vull en un futur és acabar omplint tot el poble. Que a cada racó de Ribes s'hi respiri art. Revitalitzar espais que ara estan morts. Com el castell, l'espai de les coves, reactivar la ruta dels indianos, Can Coll... I donar-li sentit a un poble ple de places. Cada cop tenim més suports i creiem que el festival pot seguir creixent i tothom se'n pot beneficiar.

Facebook de La Traca.

A

També et pot interessar