Foto: 

Joan Mestres
El Poulain de Pézenas (Occitània)

A la recerca d’un catàleg complet del bestiari festiu europeu

La jornada del Festivitas Bestiarum inclou un congrés que permetrà catalogar amb rigor científic el bestiari festiu europeu
Goretti Martínez
,
16/11/2015
Fires i festes
L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va anunciar al Festivitas Bestiarum de l’any passat, celebrat a Barcelona, l’inici de la catalogació del bestiari festiu europeu. Durant aquests darrers mesos, un comitè d’experts constituït per antropòlegs, historiadors, arxivers, constructors i experts en cultura popular treballa per consensuar què és bestiari festiu, quins són els criteris per catalogar cada peça i quins camps s’han d’incloure en aquesta identificació. Per fer-nos a la idea, només a Catalunya, la catalogació suposaria identificar unes 1.500 bèsties.

Les conclusions d’aquest treball es faran públiques el proper dissabte 21 de novembre a Vilafranca del Penedès. Amb el títol “Bestiari festiu: definició i criteris de catalogació”, la capital de l’Alt Penedès acollirà un congrés amb diverses ponències que intentaran posar llum sobre el tema. Com a exemples, hi haurà les intervencions de l’especialista en antropologia social i cultural Roger Costa, que parlarà sobre “L’inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya”, de l’escultora vilafranquina Dolors Sans, amb “Els escultors de la festa”, o de l’expert en cultura popular i tradicional Jan Grau, que parlarà de “L’Àliga, com a element protocol·lari català per excel·lència”.

El president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, el penedesenc Sete Udina, diu que el contingut del congrés “és fruit d’un treball multidisciplinar d’altísim nivell per catalogar cada bestiari amb el màxim rigor científic”. Els impulsors del futur catàleg es donen un marge de quatre anys per a completar-lo.

Què és Festivitas Bestiarum?
Festivitas Bestiarum és la “gran festa del bestiari festiu europeu” que, des de l’any passat, se celebra anualment a la ciutat que ostenta la capitalitat de la cultura catalana. Enguany tindrà lloc a Vilafranca del Penedès el 21 de novembre. A banda del congrés, que tindrà lloc durant el matí al Fòrum Berger Balaguer, el Festivitas Bestiarum celebra la II Nit del Bestiari Festiu, un esdeveniment que reconeix les persones, institucions, empreses i associacions que hagin destacat en el foment dels valors de la cultura tradicional i popular catalana. La gala tindrà lloc ja a la tarda vespre a l’Auditori Municipal.

Trobada de peces excepcional
Durant tot el dia, Vilafranca comptarà amb la presència de 12 figures de bestiari festiu: el Drac de l'Agrupació del Bestiari, el Drac de Vilafranca del Penedès, el Poulain de Pézenas (Occitània) - Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la UNESCO 2005 -, l’Hipògrif Ferafoc de Sant Quintí de Mediona, la Cucafera Sexot de Sant Cugat Sesgarrigues, l’Arpella del Barri Gòtic de Barcelona, el Lleó Brumot de Gavà, el Drac Blai (el devastador de terres) de Santa Coloma de Gramenet, el Drac de Terrassa, la Cuca Llumeneta de Perafort, la Hydra d'Artesa de Lleida i el Cabró de les Franqueses del Vallès. A les 5 de la tarda, les peces aniran en cercavila des del Fòrum Berger Balaguer fins a l'Auditori Municipal.

Els objectius del Festivitas Bestiarum
L’obertura cap a Europa i l’aprofundiment dels contactes amb les entitats europees que tenen cura del bestiari festiu a països com Occitània, Bèlgica, Gran Bretanya Itàlia i Malta i assolir que el 24 de novembre sigui declarat Dia Europeu del Bestiari Festiu. Fer un reconeixement tant a la societat civil (personatge públic, associació, empresa, mitjà de comunicació i especial del Jurat) i a les entitats federades a l'Agrupació del Bestiari Festiu (projecte innovador i original, iniciativa solidària, projecte estratègic, conservació de tradicions, commemoració d'aniversaris d'entitats i figures) en forma de Premis BEST. Ser la gran festa de final de temporada del món del bestiari festiu i projectar la seva influència a la societat.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Tots els accessos als actes són lliures i oberts a tots els públics.
Per a més informació i programa d’actes http://www.bestiari.cat/ i http://festivitasbestiarum.cat/

A

També et pot interessar