Concert a la Cova Negra

Foto: 

Camerata Sant Cugat

Xavier Baulies: “No fem música per crear fronteres, sinó per reforçar la identitat”

Música i patrimoni al Festival del Romànic i dels Castells de Frontera del Pallars Jussà
Ivet Eroles
,
03/07/2019
Música
Del 7 al 28 de juliol, se celebra el XV Festival del Romànic i dels Castells de Frontera al Pallars Jussà, amb el Castell de Mur, la Cova Negra del Montsec, l'Església de Covet, l'Ermita de Pessonada i el Castell de Llordà com a escenaris principals. El seu director artístic, el Xavier Baulies, aprofundeix en el sentit del festival.
"La gent del Pallars s'ha fet seu el festival"

- Quin és l'objectiu del Festival del Romànic i dels Castells de Frontera?
Portar música de tots els temps per donar a conèixer el nostre patrimoni de frontera. Aprofitem que la gent conegui aquests espais a través de diferents propostes musicals que procurem que tinguin un punt d'innovació.

- D'on sorgeix la idea de fusionar el patrimoni amb la música?
No som els únics que ho fem, no és cap idea original perquè es fa molt. Però sabem que els nostres espais emblemàtics tenen molt bona acústica i volíem donar un motiu més de visita per poder-los gaudir.

- Enguany doneu protagonisme al jove talent musical, quines propostes hi haurà en aquest sentit?
En el concert que farem el proper diumenge 7 al Castell de Mur es podrà apreciar el talent juvenil, ja que actuarà un dels millors cors joves de Catalunya, el Cor Jove dels Amics de la Unió de Granollers. Els Amics de la Unió tenen diverses corals i el seu Cor Infantil va guanyar el premi de Millor Cor Infantil d'Europa. Serà un gran concert de música sacra i profana, alguns dels joves han cantat en el cor infantil que va guanyar el premi a nivell europeu. Així que estem parlant d'una proposta de molta qualitat.

- Què més destacaries dins del festival?
Un dels nostres concerts sempre està protagonitzat per un cor del Pallars Jussà i aquest any és el torn de la Coral Verge de Ribera de Pobla, dirigida per la Mari Martí, que sempre fa propostes modernes amb molt de moviment. Això serà a l'església romànica de Covet el dia 21 de juliol. I el dia 28 tindrem un trio al Castell del Llordà, al primer pis del castell, que disposa d'una acústica excepcional. Amb l'espectacle “In lirica”, el trio format per Nil Tena, Mariona Baulies i Juanjo Rodríguez oferirà música de cambra amb temes molts interessants d'arreu del món. El programa ve acompanyat de dos concerts més, el Concert de les Espelmes a l'Ermita de la Mare de Déu de Pessonada, el dia 10 d'agost, i el Concert Tel·lúric el dia 13 de juliol a la Cova Negra del Montsec, aquest és un esdeveniment excepcional que aplega unes 500 persones. La Cova Negra és una cavitat extraordinària de 60 metres per 60 metres, són 3.600 metres quadrats, és tracta d'una catedral natural.

- Com valoreu aquests 15 anys de festival?
Pel que fa al públic, és de les iniciatives més maques que es fan. Tenim un públic molt fidel, en alguns dels actes que fem ens falta espai, i això és per l'afluència de públic. Si que ve gent de fora, però el factor més bonic és que tenim molt públic del Pallars. La gent del Pallars s'ha fet seu el festival, com que les propostes sempre han estat atractives, saben que quan venen no s'avorreixen. A més, el Consell Comarcal posa a disposició un autobús gratuït des de Tremp perquè es pugui traslladar gent de totes les edats, això ha fet que hi hagi una gran solidesa rere la proposta.

- Com definiries la importància del romànic i dels castells de frontera a la zona?
La Catalunya Vella, la Catalunya que ens fa més semblants al nord d'Europa, sorgeix de les línies de resistència davant de l'Islam. Això no vol dir que sempre hi haguessin guerres, anava a moments. Del Montsec cap amunt, ja que el Montsec és una frontera natural, el romànic és la manifestació de la cultura cristiana i la connexió amb Europa. Els castells de frontera representen la resistència catalana, representen la identitat mil·lenària del català. La nació neix en aquells moments, així que si la nació catalana està viva actualment és gràcies, en part, a aquesta resistència des dels castells de frontera.

- I quina relació directa trobem amb la música i aquest fenomen que ens estàs explicant?
La música sempre ha estat present, la música no té fronteres, la música està per sobre de les tensions, és universal. Així que la música traspassa les fronteres, no fem música per crear fronteres, sinó per reforçar la identitat, sempre amb comunicació amb l'altre.

- Aquest és un exemple d'iniciativa arrelada al territori, faries més propostes d'aquest tipus?
En aquest moment hi ha formació musical a les escoles de música del Pallars i és important que els infants tinguin aquest tipus d'educació i puguin formar els seus grups, tal com està passant. La societat s'ha de prendre seriosament la importància de la música, ja que va més enllà de la partitura, la música forma les persones, la intel·lectualitat... Un país que cuida la música, és un país avançat, i el Pallars ha d'anar per aquí. Pel que fa la part socioeconòmica, esdeveniments com aquest festival atreuen a moltes persones que generen un impacte directe en l'hoteleria i la restauració. Així que iniciatives així al llarg de l'any són necessàries per dinamitzar la comarca.

Més informació: 

A

També et pot interessar