exposició, art, fotografia, 23a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, Lleida, Segrià, març, abril, 2017, Juan Plasencia

Foto: 

Cedida
Una de les fotografies de Plasencia que podreu veure a l'exposició de l'IEI

El cinema d’altres temps, a l’exposició ‘Fila 7’ de Juan Plasencia

La mostra presenta els darrers 43 cinemes de sala única d’arreu de l’Estat espanyol
Cristina Mongay
,
31/03/2017
Arts
Del 27 de març al 29 d’abril, la sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de Lleida acull l’exposició ‘Fila 7, cinemes amb història’. Aquesta cita cultural s’emmarca en la programació de la 23a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que se celebra a la capital de Ponent fins al 2 d’abril.

‘Fila 7, cinemes amb història’ apropa al públic lleidatà el reportatge del fotògraf documentalista Juan Plasencia (Valencia, 1975). Plasencia, amb ella, ha volgut captar l’essència dels gairebé desapareguts cinemes d’una sola sala, els quals al llarg del segle XX tantíssimes històries i films van acollir als entorns rurals i als barris.Arreu de l’Estat espanyol han resistit al pas del temps un total de 43 sales amb aquestes característiques, i moltes d’elles es poden descobrir en gran format a la institució lleidatana. Tornabous, Teruel, Ciudad Rodrigo, Granada, Sitges, Calella i Murcia, són alguns dels indrets on s'acullen.

Tot i que la mostra es podia haver organitzar en clau de denúncia, en contra dels multi cinemes que avui resideixen majoritàriament als centres comercials, aquesta no ha estat la voluntat de Plasencia. L’exposició, en canvi, apel·la al sentiment, a l’amor al cinema, a la solitud del cinema i al fet d’anar al cinema com a acte social. Ens enllaça a les vivències d’altres temps, a la infància i a les històries dels antics llargmetratges. ‘Fila 7, cinemes amb història’, una mostra de moltíssima qualitat fotogràfica, ja s’ha vist a l’Acadèmia del Cinema de Madrid, a Castelló i a Barcelona. Per a recollir aquest conjunt de documents gràfics, Plasencia ha hagut de recórrer 20.000km arreu de la geografia espanyola. I ha tingut una atenció molt detallista de les sales catalanes, el lloc on numèricament es conserva més aquest format de projecció. En el cas lleidatà, val la pena ressaltar la presencia de diverses fotografies del cinema de Tornabous, l’últim dels nostres territoris amb sala única. 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar