Oli Ginebre

Foto: 

Cedida
Oli de ginebre

Els molins d'oli de ginebre, una construcció efímera recuperada a les Terres de l'Ebre

Els propers 3 i 4 de març tindrà lloc la primera Festa de l'Oli de Ginebre a Riba-roja d'Ebre
Anna Zaera
,
01/03/2017
Entorn
L’oli de ginebre és un oli que surt d'una planta que es troba en matollars i boscos clars. Aquest oli té moltes propietats conegudes com, per exemple, que és antisèptic, astringent, diürètic, calmant del dolor de músculs i articulacions i, fins i tot, es deia que era anticonceptiu. També es feia servir en abundància per al bestiar, sobretot per tractar-ne afeccions de la pell. S'obtenia escalfant la part llenyosa del ginebre a molta temperatura fins que supurava un líquid espès, fosc i amarg. Aquesta pràctica va suposar la construcció d'uns forns que eren una espècie d’infraestructures efímeres amb petites canalitzacions excavades per on es recollia el líquid. Algunes poblacions, però, i per motius encara desconeguts, es van especialitzar en l’obtenció d’aquest oli, fet que va provocar que s’hi construïssin forns fixos, reutilitzables i de grans dimensions. Riba-roja d'Ebre és un dels centres destacats. Els onze forns d'oli de ginebre i el pou de gel del municipi han estat declarats Bé Cultural d'Interès Local. Aquests van ser localitzats i inventariats gràcies a la tasca de l'entitat local Amics de Riba-roja, amb el suport del consistori. Així, com a primer pas per a l'estudi d'aquest vestigi d'una activitat industrial de fa dos o tres segles, van recopilar fotografies i també el testimoni de gent del poble que coneixia de la seva existència i ús. Un cop aconseguit el reconeixement, des de l'entitat es plantegen aprofundir en l'estudi d'aquestes construccions, senyalitzar-les i, fins i tot, organitzar visites guiades. De moment, el proper cap de setmana s'han organitzat un seguit d'activitats per donar a conèixer aquest patrimoni. Un dels membres de l'associació, Josep Aguilà, enginyer jubilat de Riba-roja d'Ebre que s'autodefineix com amant de la natura, l'antropologia i l'arquitectura rural, ens ha explicat com són aquests molins recuperats.
"És interessant conèixer tots els oficis antics, sobretot els perduts, ​i si es pot, encara és molt més important el poder recuperar-ho i ensenyar-ho a les noves generacions"

- Com sorgeix la vostra recerca dels forns de ginebre?
​​Un parell d'amics coneixíem un forn cadascú des de la nostra infantesa i ara, ja jubilats, ens vam proposar intentar trobar aquests dos forns. Parlant-ho amb la gent, vam veure que no hi havia​ dos forns, sinó 24 i potser algun més! Poc a poc, s'han anat afegint més amics que hem anat fent excursions per descobrir els molins.

- Quines particularitats tenen?
Alguns tenen 7 metres d'alçada i 8 i mig de diàmetre. Són com a catedrals! Són construccions força singulars, tant arreu de Catalunya com d'Espanya, ja que no n'hi ha moltes. Hi ha força arqueòlegs, antropòlegs, historiadors i arquitectes que els han visitat i han quedat impressionats fins que hem aconseguit declarar-ho Bé Cultural d'Interès Local.

  • imatge de control 1per1


Col·lectiu Amics de Riba-roja

- Per què són tradicionals a la Ribera aquests forns?
Hi ha ​forns també a Guadalajara, Cuenca o Granada. A Catalunya, n'hi ha a La Fatarella i a Flix, però a Riba-roja és on n'hi ha més. No sabem el perquè, està en la nostra agenda esbrinar-ho. Al Berguedà, Solsonès i Lluçanès hi ha unes marques a la roca de 30 centímetres de diàmetre que eren la base d'antics forns fets a terra d'un sol ús i que eren de caràcter familiar.​ De Riba-roja, sabem que carregaven els animals per anar a vendre l'oli al Pirineu, a la fira de Salàs del Pallars, per exemple.

- Per què heu decidit recuperar aquest patrimoni a través d'una festa?
​És interessant conèixer tots els oficis antics, sobretot els perduts, ​i si es pot, encara és molt més important poder recuperar-los i ensenyar-ho a les noves generacions. Ells n'han sentit a parlar, però ja no ho han vist directament.

- Per a què pot servir actualment aquest oli?
Actualment pot servir, com sempre, per a la veterinària, la farmàcia, la cosmètica o l'aromateràpia​. Té propietats cicatritzants, per la psoriasi, per la caspa, antiparasitari, polls, paparres, lindres, pel reuma i articulacions... Avui dia, hi ha força productes de cosmètica i altres d'aromateràpia que tenen com ingredient principal l'oli de ginebre.

 

A

També et pot interessar