Montornès des de la Torre de l'Ametlla de Segarra

Foto: 

Àngela Llop
Montornès de Segarra des de la torre de l'Ametlla

5 excursions per les terres de Ponent

Cinc rutes que ens permetran gaudir de paisatges espectaculars
Goretti Martínez
,
18/06/2019
Entorn
Hem buscat cinc rutes que ens permetran gaudir de paisatges espectaculars i diversos a les comarques de La Noguera, La Segarra, Urgell, El Pla d’Urgell i Les Garrigues. Cinc propostes en què els rius i els entorns que generen, el patrimoni arquitectònic i la diversitat de fauna i flora són alguns dels principals atractius. Per elaborar aquest article ens hem basat en la informació que conté la guia ‘Pas a pas’, editada l’any 2014 per la Diputació de Lleida. Ens acompanyeu a caminar?

Imatge del congost de Mont-rebei | FOTO: Esther Bonell
1. Ruta del congost de Mont-rebei (La Noguera)
El congost de Mont-rebei és un congost format pel riu Noguera Ribagorçana al llarg de milions d’anys al seu pas per la Serra del Montsec, la qual travessa de nord a sud. Un camí excavat a la roca permet recórrer tot el canó a la vora del precipici i obtenir vistes realment impressionants. Des de 1999 al Congost de Mont-rebei està protegit i gestionat per la Fundació Catalunya - La Pedrera. Hi ha diverses opcions per iniciar la ruta: des de La Masieta, des de Montfalcó o des de Corçà (a 7 km. de la localitat d’Àger). La ruta ens permetrà admirar l’embassament de Canelles amb les parets d’Aragó (a l’esquerra) i de Catalunya (a la dreta) que s’alcen i van tancant progressivament el passadís. Abans d’arribar al congost de Mont-rebei ens trobarem la nova passarel·la que comunica Catalunya amb Aragó, que va ser reoberta al març d’enguany després de quatre mesos tancada per treballs de reparació. Poc després ens trobarem amb el camí estret excavat a la roca viva del congost de Mont-rebei. Per tornar cal desfer el camí. Si sou aficionats al caiac, també trobareu opcions per contemplar el congost des d'un altre punt de vista: imagineu-vos com seria palejar entre parets verticals de 500 metres d’altura separades per 20 metres de distància. Sigui quina sigui la vostra opció, intenteu evitar festius i temporades altes per poder gaudir d'aquesta ruta amb més tranquil·litat. 
> Més informació

 

  • imatge de control 1per1


Montornès de Segarra des de la torre de l'Ametlla | FOTO: Àngela Llop
2. Ruta del Cercavins (La Segarra)
La Ruta del Cercavins ens permet conèixer el patrimoni de la Segarra. El riu Cercavins neix a les costes de la serra de Suró (790 m) i recorre els termes de Montoliu de Segarra i de Montornès de Segarra, pels quals discorre aquesta ruta. Es tracta d’un territori bastant planer en què s’alternen clapes de bosc amb conreus de cereal, ametllers i oliveres; també hi ha vinya, que antigament es conreava arreu de la Segarra i que avui pràcticament ha desaparegut fora d’aquest sector de la comarca. A Montornès hi trobem cases amb portals adovellats al nucli antic, les antigues escoles i el cementiri modernista; i a l’Ametlla una torre cilíndrica de l’any 1077 i l’església romànica de Sant Pere.
> Més informació


El pont de pedra d'Agramunt sobre el riu Sió | FOTO: Àngela Llop
3. Ruta per la Ribera del Sió (Urgell)
Recorregut molt suau pels plans de Sió i part de la seva ribera. El Sió és l'únic que conserva la seva conca ben dibuixada i definida des de que neix a les terres altes de la Segarra, fins que mor al riu Segre, prop de Balaguer. El riu forma una part important de l'hàbitat i el paisatge d'aquesta banda urgellenca, la qual té Agramunt com a nucli central. Al llarg del seu recorregut s'alineen els horts dels pobles i s'embranquen nombroses sèquies que porten l'aigua a les zones de conreu. També es poden veure restes de molins fariners que donaven servei als pobles, tot aprofitant la força del corrent del riu. Podem sortir de Puigverd d’Agramunt en direcció a Montfalcó d’Ossó. Passarem per Bellver d’Ossó, amb la seva església del segle XIII i un bon mirador de la vall del riu Sió. Més endavant ens trobarem els pobles d’Ossó de Sió i Castellnou d’Ossó, aquest darrer amb les restes de la torre romana. Tot seguit tornarem fins al punt d’origen a Puigverd d’Agramunt.
> Més informació


Vistes sobre l'estany d'Ivars i Vila-sana | FOTO: Àngela Llop
4. Ruta de l’estany d’Ivars i Vila-sana (El Pla d’Urgell)
L’estany d’Ivars i Vila-sana és un espai natural sorprenent per les seves grans dimensions. Recuperat l’any 2005 després de ser dessecat l’any 1951, s’ha convertit en la zona humida més important de la Catalunya interior i punt de trobada d’ornitòlegs. El recorregut es pot fer a peu o amb bicicleta, sortint de qualsevol dels dos punts d’arribada situats als aparcaments de Vila-sana i Ivars d’Urgell. Els itineraris permeten fer tot el tomb a l’estany i compten amb plafons informatius de flora i fauna. L’observació d’ocells i aus aquàtiques és un dels seus atractius, sobretot perquè es troba dins del circuit de les rutes migratòries. Els punts de guaita són situats estratègicament en el recorregut, on també es podran veure els cavalls de la Camarga que hi pasturen.
> Més informació


La cabana d'Isidre Mas a Vinaixa | FOTO: Consell Comarcal de Les Garrigues
5. Ruta de les cabanes de volta (Les Garrigues)
Les Garrigues és una comarca amb un abundant patrimoni de construccions de pedra seca, entre les quals destaca la cabana de volta, la seva construcció més emblemàtica. Hi ha catalogades més de mil cabanes amb nou estils diferents de coberta. En aquestes cabanes s'hi feia vida durant el temps de recollir l'oliva, de llaurar i de podar. En aquesta ruta, que inclou els termes de les Borges Blanques, Castelldans, L'Albi i Vinaixa, trobarem nou cabanes, una cogulla, una bassa i un aljub. Quant als estils de coberta, cinc cabanes la tenen de volta de canó, que és la que predomina a la comarca, però també n’hi ha d’altres tipus, com volta apuntada, falsa cúpula o coberta de lloses.
> Més informació

Més informació: 

A

També et pot interessar