Pantà d'Utxesa

Foto: 

Cedida
El pantà d'Utxesa

Les 5 sortides post-confinament a Ponent

Us seleccionem algunes sortides i rutes ideals per fer després de la reclusió
Surtdecasa Ponent
,
27/05/2020
Entorn
Després d'aquest temps de reclusió, la natura i totes les activitats que podem fer a l'aire lliure se'ns presenten més atractives que mai. A Surtdecasa us hem preparat una selecció de sortides que ens ajudaran a reconnectar-nos amb l'entorn. Et presentem cinc opcions perfectes!

Vistes sobre l'estany d'Ivars i Vila-sana | FOTO: Àngela Llop
1. Una ruta circular per l'estany d'Ivars i Vila-sana
L’estany d’Ivars i Vila-sana és un espai natural sorprenent per les seves grans dimensions, que s’ha convertit en la zona humida més important de la Catalunya interior i punt de trobada d’ornitòlegs. El recorregut es pot fer a peu o amb bicicleta, sortint de qualsevol dels dos punts d’arribada situats als aparcaments de Vila-sana i Ivars d’Urgell. Els itineraris permeten fer tot el tomb a l’estany i compten amb plafons informatius de flora i fauna. L’observació d’ocells i aus aquàtiques és un dels seus atractius, sobretot perquè es troba dins del circuit de les rutes migratòries. Els punts de guaita són situats estratègicament en el recorregut, on també es podran veure els cavalls de la Camarga que hi pasturen.
> Més informació

 

Montornès de Segarra des de la torre de l'Ametlla | FOTO: Àngela Llop
2. La Ruta dels Cercavins
La Ruta del Cercavins ens permet conèixer el patrimoni de la Segarra. El riu Cercavins neix a les costes de la serra de Suró (790 m) i recorre els termes de Montoliu de Segarra i de Montornès de Segarra, pels quals discorre aquesta ruta. Es tracta d’un territori bastant planer en què s’alternen clapes de bosc amb conreus de cereal, ametllers i oliveres; també hi ha vinya, que antigament es conreava arreu de la Segarra i que avui pràcticament ha desaparegut fora d’aquest sector de la comarca. A Montornès hi trobem cases amb portals adovellats al nucli antic, les antigues escoles i el cementiri modernista; i a l’Ametlla una torre cilíndrica de l’any 1077 i l’església romànica de Sant Pere.
> Més informació

 


3. L’ermita de la Pertusa
Una altra escapada perfecta per fer és a l’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, a Corçà. S’hi accedeix per un sender i al capdamunt de la roca, tot coronant el cim, podreu conèixer la capella del segle XI i les restes del castell de Sant Llorenç, del que es conserva només una torre. Aquest conjunt resta envoltat d’un penya-segat i des d’allí, antigament, es barrava el pas a la Vall d’Àger i al Congost de Mont-rebei. Però no només cal destacar el valor històric i arquitectònic d’aquests edificis sinó també el propi valor natural i paisatgístic de les Cingles de la Pertusa. Aquesta joia del romànic català és un mirador excepcional a l’embassament de Canelles i a la Serra del Montsec.
> Més informació

 

Panoràmica de la Vall del Llobregós | Foto: www.valldelllobregós.com
4. La Vall del Riu Llobregós
La vall del riu Llobregós conforma un territori a cavall de quatre comarques: L’Anoia, el Solsonès, la Segarra i la Noguera. Inclosa en el PEIN és un espai de característiques singulars, tant pel que fa a la seva formació geològica com al poblament vegetal que apareix en aquests terrenys, formant un conjunt molt fràgil i vulnerable. Comprèn una de les zones guixenques més característiques de la Depressió Central Catalana, i una de les més ben conservades. S’ha convertit en un lloc idoni per passejar, respirar i observar la natura, o bé també  fer-hi activitats senderístiques recorrent-lo a peu i en BTT.
> Més informació

 


5. El pantà d’Utxesa
Tot i ser un espai creat per l’home, l’embassament d’Utxesa és avui un indret naturalitzat rodejat d’aiguamolls i una frondosa vegetació. Recorrent els seus voltants, es poden descobrir nombroses espècies d’ocells d’àmbit aquàtic i estepari. La ruta comença i acaba al Punt d’Informació d’Utxesa, situat al sud del pont que creua el canal d’unió entre els embassaments d’Utxesa i Secà. S’hi pot accedir des d’Aitona, Torres de Segre o Sarroca de Lleida. Una ruta perfecta per fer amb nens, per poder gaudir d’un entorn humit i dels petits retalls de paisatge típic de secà, amb la diversitat d’hàbitats i espècies que això comporta.
> Més informació

A

També et pot interessar