Maña

Foto: 

Cedida
Espectacle-instal·lació 'Maña' de la companyia Manolo Alcántara

Les 5 propostes més sorprenents de FiraTàrrega

Del 8 a l'11 de setembre torna una intensa agenda d'espectacles a la capital de l'Urgell
Surtdecasa
,
07/09/2022
Espectacles
Ets dels que t'agraden les sorpreses i quan surts de casa no vols res previsible? A FiraTàrrega, aquests dies hi trobarem algunes propostes perfectes per poder sortir del món lineal tal com el tenim entès. Del 8 a l'11 de setembre torna una intensa agenda d'espectacles a la capital de l'Urgell, on s'inclouen diferents disciplines d'arts escèniques com la dansa, la performance, les accions, el teatre o el circ. Arts al carrer on l'espai públic hi té un protagonisme especial. Per això, us hem seleccionat algunes de les propostes que busquen la interacció en places i carrers. Un estímul per repensar-se a través de l'acció!

1. 'Dormifestació' o el dret a ser improductius
Normalment reclamar el dret a no fer res, ha estat símptoma d'una societat basada en la cultura de l'esforç. I què passaria si no fossim tant productius? I a més, ho decidissim de forma col·lectiva? Aquesta acció proposa als participants fer un acte de reivindicació que consisteix a fer una dormida col·lectiva. Per reivindicar el poder curatiu del son. Per compartir somnis. Perquè, donada la situació de perill extrem, cal fer-se el mort, expliquen. Perquè, com que ja no és possible pagar un sostre on poder descansar, toca dormir a la intempèrie. Per deixar de ser actors d’aquest drama i reclamar el dret a ser simples espectadors. Perquè dormir és la vaga més antiga. Per reclamar el dret a dormir, que és com acaba a diari el drama de viure. I perquè despertar és, cada dia i invariablement, una merda.

 

  • imatge de control 1per1

'Boule de neige' de Théâtre de la Toupine | Foto: Cedida
2. 'Boule de neige' o les màquines cinètiques
Des de França arriba aquesta producció, que et demana que inspiris. Ho has de fer amb els Alps mítics davant dels teus ulls. I aquí tens un autèntic rebost de curiositats, un ou de telecadira vintage sobre rodes farcit de temes i objectes evocadors. La parafernàlia del món muntanyenc cobra vida davant dels teus ulls impulsada per una fantàstica màquina cinètica. Fabricat per l'escultor suís Pascal Bettex, el virtuós europeu de les màquines d'engranatges Tinguely, aquest ou itinerant es mou autònomament, dirigit per un manipulador amagat entre el públic. Un remolí de neu i boira que et refrescarà el cervell.

3. 'La grUtesca', la intimitat més grotesca
En aquest cas, es tracta d'un dispositiu sonor farcit de vivències i descobertes que convida a una introspecció individual i alhora compartida en un ambient grotesc i circense. Experiència que té l’objectiu de fer aflorar l’esperit grotesc que portem dintre per tal de riure’ns de nosaltres mateixos, de la nostra part més oculta, més delicada i més íntima. A través de la vivència personal, el públic és conduït cap a universos artístics híbrids en un marc d’aprofundiment en les emocions pròpies.

4. 'Orkestrònia', o l'art de reciclar per crear atmòsferes sonores
Reciclatge de materials per generar efectes sonors i música. Aquesta instal·lació interactiva realitzada amb instruments musicals de creació pròpia fets amb materials recuperats neix de la inquietud d'experimentar amb la música i els sons i la necessitat de crear espais i atmosferes sonores. Un recorregut ple de sorpreses on s’experimenta individualment o per parelles, creant un diàleg sonor amb 12 artefactes peculiars i fomentant el gaudi personal, la creativitat i l'alegria de viure.

5. 'Maña', per una palanca o una roda
En aquest cas es tracta d'un espectacle-instal·lació sense text i per a tots els públics concebut principalment per a espais oberts i exteriors i que gira a l’entorn de l’enginy, atribut universal, atemporal i transversal, des d’una òptica artística i artesanal. La peça mostra el procés de construcció d’un arc gegant de caixes pesades utilitzant com a premissa l’economia d’esforç i de moviment i servint-se de tecnologia ancestral, però plena de vigència: com la palanca o la roda.

Més informació: 

Web FiraTàrrega
Facebook FiraTàrrega

A

També et pot interessar