Cristina Mongay
,
20/12/2016
Espectacles

Els pastorets tornen a Guissona

Els Pastorets de Guissona es representaran a la sala que els ha vist lluir al llarg de la seva història
Guissona, Els Pastorets, Segarra, desembre, gener, 2016, 2017, Nadal, tradició, Cultura, Família, Espectacle, representació, Teatre, Surtdecasa Ponent

Foto: 

Cedida
Els Pastorets de Guissona, una tradició que retorna trepitjant fort
Després de vint-i-tres anys de silenci, enguany Guissona reviurà una de les trobades culturals més nostrades de les festes nadalenques: la representació dels Pastorets. Aquesta recuperació serà possible gràcies a la il•lusió d'un grup de guissonencs i guissonenques, molts d’ells joves que pertanyen al grup de teatre local ‘Els 4 gats’, i pujaran a escena sota la direcció d'en Jaume Mercadé Beneit. Vols esbrinar què t’espera a les seves dos funcions?

Els Pastorets de Guissona es van escenificar de manera ininterrompuda des del 1885 fins a l’any 1993. Ho feien a la sala del Centre Catòlic de la vila. És, doncs, aquesta la representació de l’obra més antiga de Catalunya, escrita el 1880 per Antoni Molins, i la que més vegades ha estat representada a l’escenari.

Després de diverses passes i iniciatives, com ara la publicació del monogràfic dels Pastorets que feu la revista Issauna l’any 2003, enguany serà una realitat tornar a gaudir d’aquest espectacle a la vila segarrenca.

Els seus personatges principals continuaran sent el Bato i el Borrego, que en els últims anys els van encarnar en Jaume Mercadé Beneit i en Joan Santacreu Bonjoch. La resta de personatges parteixen d'una nova fornada d'actors i actrius, molts d'ells membres del grup de teatre local 'Els 4 gats'. Per tant, ha estat fonamental aquesta participació de la saba nova escenogràfica guissonenca per encendre de nou la flama d’aquesta cita.

Per la realització de l'escenografia i el vestuari dels Pastorets s'ha comptat econòmicament amb l'ajut de l'Ajuntament de la vila, i també s’ha tingut el suport i la col·laboració d'entitats locals com els Margeners i l'Associació de Dones de Guissona Nèvia.

Pel que fa a la música, aquesta és obra del guissonenc Josep Camps i Farrerols, familiar de l'il·lustre metge i historiador local, Eduard Camps i Cava.

Els Pastorets es recuperen en la mateixa sala en la qual es van representar al llarg de tota la seva història, i això fa que l'aforament de cada una de les dos sessions sigui limitat a 160 persones. Podrem gaudir, per tant, no només d’una cita cultural entranyable sinó també, d’alguna manera, d’un cert viatge al passat.

En aquesta recuperació es comptarà, per primera vegada, amb les figures d’àngels i dimonis, posant una mica a prova la tradició i connectant millor amb l’actualitat.

Si voleu gaudir d’aquesta nova representació, si no voleu que ningú us expliqui totes aquelles sorpreses que us hi esperen, anoteu a les vostres agendes les dates i hores de les funcions:
26 de desembre, 19h
6 de gener, 19h

Més informació: 

També et pot interessar