L'interior de la Puck Cinema Caravana.

Foto: 

Surtdecasa
L'interior de la PUCK Cinema Caravana, on es projecten curtmetratges d'autor.

Tombs Creatius: "Hem corroborat que tot a la vida pot ser un joc"

La companyia Tombs Creatius celebra 10 anys del naixement de la 'Puck Cinema Caravana'
Roser Regolf
,
10/09/2020
Família
Fa una dècada va néixer "el cinema més petit del món". Així van anomenar des de Tombs Creatius l'espectacle 'PUCK Cinema Caravana', una instal·lació itinerant creada per Toni Tomàs, la cara visible de Tombs Creatius, i l'il·lustrador, dissenyador i animador Carles Porta. Un espai petit, amb només set places en cada sessió, dirigit especialment als infants, que els ha portat a compartir l'essència del cinema d'autor en centenars de pobles i ciutats d'arreu d'Europa. En 10 anys, el cinema caravana porta 63.270 quilòmetres recorreguts, el que equival a una volta i mitja a la Terra, i pel seu interior han passat més de 38.000 persones. Parlem amb els seus creadors.
La PUCK va néixer com un vehicle per difondre i portar als carrers un tipus d'animació que només es podia veure als festivals

- Són deu anys del "cinema més petit del món" i per a l'ocasió heu preparat 'PUCK i la seva troupe'. En què consisteix? 
Toni Tomàs: Dintre la caravana es podrà gaudir d'una selecció dels millors curts que han passat per la PUCK durant aquests 10 anys i, a banda, hem creat una sèrie de jocs que representen l'univers dels diferents curtmetratges. En concret, serà una selecció de jocs de fusta elaborats de forma artesana i amb una estètica directament relacionada amb les pel·lícules que es veuran dins la caravana.
Carles Porta: Durant tots aquests anys hem comprovat que la PUCK funciona molt bé amb altres activitats complementàries, per això vam decidir fer aquesta col·lecció. Quant als jocs, no es tractava de copiar la idea dels curtmetratges i plasmar-la en un joc, sinó captar la narrativa per transformar-la en diferents jocs de carrer que es poguessin muntar i desmuntar i que creessin un ambient especial al voltant de la caravana. A banda, podríem dir que portem un any celebrant el 10è aniversari. Vam començar amb l'exposició a València, hem continuat amb la creació del nou muntatge 'PUCK i la seva troupe', i acabem amb el PUCK MicroFest com una manera de portar a petites poblacions de "casa" tot el que significa la PUCK, una proposta itinerant de petit format que vol atansar el cinema d'animació i tot el que l'envolta a tots els racons del món.

- És el primer cop que els jocs entren a l'acció. Com sorgeix la idea?
C. P.: Era una idea molt lògica, perquè amb el Toni ja havíem contemplat els jocs en la dinàmica de la caravana. El Toni compta amb una trajectòria creant jocs, la majoria d'ells d'habilitat, pel qual vam acabar buscant dins les pel·lícules aquells elements que es podien adaptar a objectes i instal·lacions: peces que encaixen, túnels que representen rius, etc. Tot un món de possibilitats.
T.T.: Amb el Carles ja havíem fet dues col·leccions de jocs on ell era el director artístic, i jo fa 22 anys que treballo amb jocs. Llavors volíem entrar en un univers de creativitat, no copiant directament dels curtmetratges, sinó creant nous mons des d'un esperit creatiu, a través de les formes, la trama, les imatges... Al final la PUCK caravana és un petit circ ambulant d'arts visuals i de creativitat amb el cinema d'animació i la il·lustració com a eixos.

  • imatge de control 1per1

- Hi ha una interacció entre la companyia i el desenvolupament dels jocs, o és totalment lliure?
T.T.: És una acció totalment lliure on poden participar infants i famílies de totes les edats, des de nadons fins a persones de 100 anys. Es pot jugar primer i veure després la pel·lícula o a la inversa. No necessites conèixer la pel·lícula per jugar però sí que es complementen. Tot i això, sí que hem volgut que cada joc tingués el nom de la pel·lícula en qüestió, perquè sigui més fàcil d'entendre. 

 

Els creadors de 'PUCK i la seva troupe'. 'PUCK Cinema Caravana'
- Hi ha també el paper destacat d'un il·lustrador. Quina és la seva tasca?
C. P.: Volíem estirar el fil de la idea del dibuix i la creativitat plàstica, així que ens va agradar la idea de crear un photocall per crear aquests universos imaginaris. En un espai entre la caravana i els seus elements, el dibuix de Matías Tolsá, fill del gran dibuixant Ermengol, ajudarà a crear els universos imaginaris. Tolsá tindrà el poder per convertir en el que vulgui les persones que es situen a l'espai, un joc amb un punt d'improvisació que anirà canviant en funció de qui estigui darrere del panell amb forats per posar la cara.

- Què heu descobert creant jocs a mida per a cada pel·lícula?
T.T.: Hem corroborat que tot a la vida pot ser un joc i que de cada pel·lícula se'n pot extreure una jugabilitat subjectiva. Ens ha donat una altra manera de treballar a partir d'un tema en concret com és cada curtmetratge, que és una cosa que no havíem fet abans.

- Tot plegat, mantenint l'essència inicial del cinema d'autor.
C. P.: Sí. Considerem molt important difondre tot un món allunyat de l'animació industrial. La PUCK va néixer com un vehicle per difondre i portar als carrers un tipus d'animació que només es podia veure als festivals.

- Amb "el cinema més petit del món", ja heu començat a recórrer quatre micropobles del Pallars Jussà i us esperen quatre més de la província de Lleida. Com va PUCK MicroFest?
T.T.: De moment tenim una realitat que canvia cada dia, i la meitat del festival no sabem quan el podrem fer ni on. De totes maneres, els que ja hem fet han anat molt bé. La resposta ha estat fantàstica.

- La vostra tasca és fonamental per apropar al cinema d'autor i les activitats infantils en diferents zones rurals. Quin valor té per vosaltres?
C. P.: La idea inicial de la PUCK ja era una mica aquesta, per això ara hem afegit també el concepte de cinema a la fresca amb el passi de 'La revolta dels contes'. Apropar-nos als pobles més petits ha estat sempre un dels nostres objectius, així com incloure altres activitats com les xocolates per amenitzar l'ambient del poble mentre compartíem les propostes d'autor. La idea de la caravana és poder de fer coses en petit format, però de molta qualitat.

 

'PUCK i la seva troupe' a Aleçon, França. 'PUCK Cinema Caravana'​
- L'espectacle també s'haurà hagut d'adaptar a les mesures per prevenir contagis per la covid-19.
C. P.: Per tal de poder portar a terme totes les activitats interactives que implica aquest muntatge, la companyia i els ajuntaments hem posat en marxa un seguit de mesures sanitàries per evitar contagis de Covid i oferir una activitat cultural segura. En concret, es delimiten els espais de joc per tal d'establir una única entrada i sortida i controlar l'aforament; el públic pot gaudir dels jocs, de la il·lustració en viu i del cinema dins la caravana PUCK en unitats de convivència, tot i que hauran de dur mascareta obligatòriament i rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic en entrar i sortir. A banda, les instal·lacions es col·loquen de forma espaiada per poder respectar les distàncies de seguretat i, després de cada sessió, es netegen les superfícies amb productes desinfectants. Pel que fa a la projecció del llargmetratge, el públic es porta les cadires de casa i es col·loquen agrupades per unitats de convivència i guardant la distància de seguretat amb els altres grups.

- Pel que fa a la companyia, com us ha afectat la crisi sanitària?
T.T.:
 Directament, ja que jo he passat la covid-19. A banda, també van saltar pels aires moltes actuacions. Amb aquesta petita gira s'ha reactivitat una part i encara hem pogut fer alguna cosa. I en contrast amb la resta del sector penso que, dins la mala sort, encara hem pogut estrenar al Pirineu. 

- Tornant a l'aniversari, com va néixer la idea de 'Puck Cinema Caravana'?
C. P.:
  El Toni i jo ens vam conèixer durant una col·lecció de jocs que va fer. En aquell moment ell ja volia col·laborar amb algun artista i a mi em rondava la idea de l'animació pel cap: tenia la necessitat de mostrar a la gent allò que m'agradava i que sabia que molts no gaudirien mai per impossibilitat de veure-ho. I amb aquesta complicitat, el Toni va ser prou esbojarrat per apostar per aquesta idea.

- I 10 anys més tard, quin balanç feu de la vostra trajectòria? 
T.T.:
 L'essència era treure les pel·lícules dels festivals, on està la gran part del cinema d'autor, i mantenir aquesta cultura de l'animació per portar-la als pobles, pel qual la resposta ha estat magnífica. 
C. P.:  Han sigut uns anys molt importants a nivell vital. I no només pel que fa a la creació, sinó perquè la idea ens ha servit per viatjar, i a mi per sortir de la zona de confort i ensenyar les coses que m'agraden. La PUCK és un espai especial i han estat uns anys molt satisfactoris.

Més informació: 

A

També et pot interessar