Foto: 

Cedida

L'art d'encuriosir, crear i compartir! Juguem?

Parlem amb Toni Tomàs, l’artesà i creador del projecte Tombs creatius, intervencions artístiques efímeres al carrer que desafien l'enginy del públic
Surtdecasa Ponent
,
22/12/2015
Espectacles
De fira en fira i de plaça en plaça. La Companyia Tombs Creatius fa 15 anys que roda pel món acostant jocs i sorpreses a tots els públics. L’artesà i creador Toni Tomàs va idear aquest projecte amb la convicció que els espais públics serveixen per jugar i per compartir. Aquesta filosofia segueix sent la raó de ser de la companyia que omple el carrer de peces úniques que desperten la curiositat dels vianants i que permeten que l’espai torni a ser quotidià quan se’n van.

Cada objecte i cada artefacte ha estat creat al seu taller, a Bellpuig. Només entrar-hi veiem estructures, materials, eines i prototips que denoten que aquest és un espai molt creatiu. D’aquí dins en aquests anys n’han sortit cinc col·leccions de jocs.

Ara si mires enrere com ha estat l’evolució en el teu treball?
Vaig començar amb una col·lecció que ja no tinc que és la Fira de Curiositats, eren jocs fets en fusta i d’enginy bàsicament i l’última que hem creat és L’estrany Viatge del Senyor Tonet, construïda a partir de materials reciclats i robòtica. Abans teníem un joc a l’ús i ara expliquem una història amb una col·lecció. Volem que ens vegin no només com una instal·lació lúdica sinó que s’entengui que darrere dels jocs hi ha una dramatúrgia.

Quants tombs heu donat en aquests anys?
Sempre ens han dit que teníem un producte molt internacional i des de fa uns tres anys ens hem vist obligats a sortit més a l’exterior, ja que aquí la crisi ens ha afectat. Hem estat a més d’una dotzena de països, la majoria d’Europa. Hem anat a França, Itàlia, Anglaterra, acabem d’arribar de Bèlgica. Al 2008 vam participar en un projecte que va consistir en fer una col·lecció per a Costa Rica i avui dia aquests jocs encara els utilitzen en diferents esdeveniments.

Es juga igual aquí que a fora?
Si, però una cosa que m’ha sorprès és que als països anglosaxons la gent no necessita portar un nen per tenir l’excusa per a jugar. Els adults s’acosten sense complexos i jugen. Aquí la gent té vergonya.

A banda de les instal·lacions interactives teniu altres atractius de fira. Que hi ha dins d’aquestes caravanes?
Si, tenim la Caravana PUK que va ser un projecte en el qual vaig treballar amb l’animador Carles Porta, és un petit cinema on poder veure pel·lícules especials i aquí tenim l’última novetat, la caravana d’El Viatge.

I què és?
Volia fer un espectacle per a adults. El que hi passa a dins s’ha d’experimentar perquè provoca sensacions i emocions. Ha estat una coproducció amb La Fira de Titelles de Lleida d’aquest any. També el vam portar a les Festes de la Mercè a Barcelona i la resposta va ser molt positiva.

Com es treballa aquí al taller?
Jo em dedico més a imaginar i a investigar, faig un munt d’esbossos a la pissarra i al taller treballo amb el Diego amb qui construïm les peces. Hi ha una altra part de direcció artística que asumeix alguns cops l’animador Carles Porta i altres la gent de Sopa Graphics. També comptem amb altres companys per a portar els jocs a tot arreu on ens contracten.

En què esteu treballant ara?
Veient la colla castellera de la meva filla, Els Margeners de Guissona i inspirant-me en un vídeo de l’escultor Alexander Calder, vaig pensar de fer una col·lecció sobre el món casteller. Estem investigant, a banda de la construcció d’una estructura, què senten els castellers a cada posició, quines sensacions que tenen. La força, l’equilibri són elements que m’interessen per crear els jocs. Ara hi estem treballant, estem explorant llenguatges i ho presentarem a la Fira Mediterrània de 2016.

Com veus el futur?
Amb molta il·lusió. I et diré un secret.

Ah si?
Jo fa 15 anys que no treballo! No tinc la sensació de treballar, faig allò que m’agrada. Tot i que estem en un moment de crisi, tenim la sort que la gent valora la nostra feina. Quan acabes et comenten que els hi ha agradat i veus com la gent juga amb els nostres jocs. Això és genial!

Després de fer un altre esbós el Toni tanca el magatzem amb les col·leccions que esperen sortir aviat i entretenir al públic. Estigueu atents a les places i carrers de la vostra ciutat a qualsevol racó us hi podeu trobar una bona estona de jocs.

Més informació: 

A

També et pot interessar