VOC

Foto: 

Cedida
Fotograma 'Ferides'

Els 10 curtmetratges imperdibles del VOC

El festival de cinema en català es projecta en diferents punts del territori durant el mes de febrer
Surtdecasa
,
03/02/2020
Arts
VOC (acrònim de Versió Original en Català) és una mostra de cinema i audiovisual en llengua catalana que tindrà lloc en diverses poblacions i de forma simultània del 6 al 29 de febrer. Un projecte impulsat per Òmnium Cultural amb la finalitat d’estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seva difusió i ampliar-ne el públic. Us fem una selecció d'alguns dels curtmetratges d'aquesta edició, que es podran veure a més de 30 sales catalanes, on el públic assistent podrà votar aquells que més els hagin agradat.

1. 'Hawaii'
Direcció: Jordi Capdevila Garcia (Barcelona)
Un retrat en clau de drama-comèdia, sobre els hàbits i la rutina del dia a dia. Pedro, un home que fa més de 40 anys que treballa com a taxista, és feliç amb la seva rutina diària; es prepara metòdicament per afrontar cada nou dia, fa els seus exercicis, treballa, s’alimenta, dorm… Una situació no desitjada fa que aquesta rutina es vegi alterada bruscament. Pedro es veu obligat a conviure amb això, buscarà la millor manera d’adaptar-se a la nova situació i, d’aquesta manera, poder mantenir la seva rutina… Sense rutina?

2. 'Ferides'
Direcció: Joan Paüls (Terrassa)
Ferides narra la història d’amor entre dues persones invidents, però la seva vida es veu alterada quan el noi porta notícies inesperades. És el darrer curtmetratge del director terrassenc Joan Paüls. Un film protagonitzat per Mireia Vilapuig i Pau Escobar, que es va rodar a Barcelona.



3. 'Unburied'
Direcció: Sally Fenaux Barleycorn (Barcelona)
La ruta del Mediterrani és considerada la ruta de migració més mortífera del món, amb més de 14.500 morts, registrades en aquesta zona des de 2014, de persones que tracten d’arribar a port segur. Centenars de persones hi continuen morint mensualment. El govern espanyol i l’italià han començat a perseguir, enjudiciar i prohibir la navegació de qualsevol ONG que intenti salvar les seves vides. Les nostres germanes i els nostres germans continuen morint. Els mars del món estan plens de cossos negres.

4. 'Vaca'
Direcció: Marta Bayarri (Barcelona)
La Marga viu atrapada en una vida rutinària que no la satisfà. Un dia té l’oportunitat de ser algú diferent, però per aconseguir-ho necessitarà trobar ajuda i això no serà tan fàcil.


Cartell 'Dins la lluna'

5. 'Dins la Lluna'
Direcció: Joan Cabré (Barcelona)
Una colla de joves s’ajunta amb l’objectiu d’aconseguir escalar dins la lluna. Un propòsit forassenyat que demostra que amb ganes i energia positiva no hi ha res impossible.  L’aventura comença una nit d’insomni i la notícia d’un eclipsi lunar al cap de tres dies. Tres dies de dormir molt poc donen el tret de sortida a un projecte que ha arribat molt més lluny del que esperaven. Les imatges dels escaladors amb la lluna de fons són només el final bonic d’una bonica història.

6. 'Ophelia'
Direcció: Marc Ortiz (La Sénia)
Es tracta d’una col·laboració artística i multidisciplinària que versa sobre el mite d’aquest fatídic personatge creat per Shakespeare. Potser, Ophelia és simplement el suïcidi d’una cançó, o el suïcidi de 6 actors.

7. 'Sense filtres'
Direcció: Jordi Cruset Font (Girona)
Sense filtres transmet, des del primer minut, sensibilitat i empatia cap a les adolescents i joves que han patit algun tipus de masclisme o discriminació sexista. Els relats, els primers plans i un muntatge i unes entrevistes sense filtres, donen com a resultat una eina audiovisual molt útil i poderosa en l’àmbit socioeducatiu i per a la reflexió sobre gènere i masclisme.


Fotograma 'Negre de merda'

8. 'Negre de merda'
Direcció: Manel Serrat (Banyoles)
Daura és un negre de Banyoles. És immigrant de segona generació, un jove fruit de dues cultures, de dues maneres d’entendre el món i de sentir la religió. De ben petit, va viure la violència a casa i els prejudicis racials al carrer. Un seguit de males decisions van dur-lo a passar tres anys a la presó. A la seva cel·la, va descobrir el poder de la música, del rap, alhora com a mitjà d’expressió, com a refugi i com a taula de salvació.

9. 'El dol'
Direcció: Joel Muñoz Nuñez (Lleida)
L’església està abarrotada per donar l’últim adéu al Josep, veí d’una ciutat morta; com totes. El seu fill Miquel arriba tard a la cerimònia; encara guarda ben endins la rancúnia de temps enrere. Maria l’espera per compartir amb ell el dolor propi i ineludible de la pèrdua d’una persona propera. Quan s’apaguin els llums i s’abaixi el teló, l’únic real que romandrà en aquell escenari seran els ossos d’en Josep (que en uns mesos no seran res més que pols). Un conjunt irreal d’ànimes i espais d’ultratomba que són el reflex d’una societat teatralitzada que viu en un etern dol.

10. 'Bruna'
Direcció: Albert Blay (Tarragona) i Cristina Massagué (Barcelona)
La Bruna es refugia en el silenci quan veu a la Laia patint assetjament a classe, mai han intercanviat una paraula entre elles. Això canviarà quan es trobin per “casualitat” cara a cara en una festa i la seva relació faci un gir determinant en les seves vides.

Més informació: 

A

També et pot interessar