Confinament

Foto: 

Cedida
Fotograma de la pel·lícula 'Contagion'

Les 10 pel·lis de ciència-ficció que anticipaven una vida en confinament

El món del cinema sempre ha pronosticat episodis de pors col·lectives futuristes
Surtdecasa
,
16/03/2020
Arts
El cinema sempre ha jugat anticipant episodis apocalíptics en què el planeta es veia amenaçat per forces víriques, però també arguments que giren al voltant de la reclusió a casa i els seus efectes psicològics. Sembla que aquests dies som protagonistes reals d'aquests guions que tantes vegades havíem vist a la pantalla. Hem fet una selecció d'alguns títols que pots veure online.

1. Domestik
En aquest cas, una brillant proposta sobre la reclusió a casa. Roman té una obsessió: la bici. Per recuperar-se d'una lesió, treballa fort, se sotmet a un règim estricte i fins i tot ha instal·lat una carpa d'oxigen on dorm cada nit, mentre la seva dona, Šarlota, insisteix que tinguin un fill. Tots dos sotmetran els seus cossos a tota mena d'experiments, convertint així 'Domestik' en una declinació en clau psicològica del body horror.
> Veure-la aquí
 

2. 12 Monkeys
És una pel·lícula de ciència-ficció nordamericana dirigida per Terry Gilliam i estrenada el 1995, adaptació lliure del curtmetratge 'L'escullera' (1962), de Chris Marker. Té lloc en un futur en què la superfície de la terra s'ha convertit en inhabitable a causa d'un virus mortal que ha erradicat la major part de la població mundial. Té per actor principal Bruce Willis, que interpreta un personatge enviat al passat per recollir informacions sobre l'origen d'aquest virus. 
> Veure-la aquí

3. REC
Una pel·lícula de terror del 2007 dirigida per Jaume Balagueró i Paco Plaza. La pel·lícula va ser estrenada el novembre del 2007 i parlava d'un virus mortal que arribava a Barcelona. El tipus d'ús de la càmera i la idea bàsica és semblant a 'The Blair Witch Project' la qual està gravada únicament amb càmeres d'amateur, on l'operador de càmera és només un personatge en la història. El nom de la pel·lícula fa referència a l'enregistrament constant del que ocorre al voltant dels dos protagonistes. La pel·lícula, d'una manera inusual, va ser comprada per una nova versió anomenada 'Quarantine' el 2008, abans que l'original fos estrenada.
> Veure-la aquí
 

4. Insyriated​
Una pel·lícula que parla del confinament en la guerra de Síria. Oum Yazan és una mare de tres fills que resisteix, amb el que queda de la seva família, a casa d'una ciutat assetjada. La seva llar també s'ha convertit en un refugi segur per a una parella de veïns i el seu nadó. Junts, dubten sobre si fugir o quedar-se, mentre s'aferren a la rutina per protegir-se d'un horror que espera a l'altra banda de la porta, on els continus bombardejos, els franctiradors i els saquejadors despietats fan que cada dia sigui una qüestió de vida o mort.
> Veure-la aquí

5. Contagion
És una pel·lícula dirigida per Steven Soderbergh i protagonitzada per un repartiment de luxe: Marion Cotillard, Bryan Cranston, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet i Jennifer Ehle. Poc després d'haver tornat d'un viatge de negocis a Hong Kong, Beth Emhoff (Gwyeth Paltrow) mor d'una grip o alguna altra mena d'infecció. El seu fill petit mor el mateix dia. El seu marit Mitch (Matt Damon) sembla immune. La infecció mortal es comença a escampar. Mentrestant el periodista autònom Alan Krumwiede (Jude Law) fa servir el seu bloc per narrar els fets a peu de carrer i que la gent ordinària no es deixi enganyar pels governs. Els metges i els funcionaris del Centre de Control de Malalties dels Estats Units es van adonant de la gravetat d'aquesta nova epidèmia. Primer han d'identificar el tipus de virus, i després trobar la manera de combatre'l, un procés que pot durar mesos. Quan el brot es comença a escampar per tot el món, l'ordre social es trenca i s'estén el pànic.
> Veure-la aquí

6. Children of Men
'Children of Men' és una pel·lícula de ciència-ficció anglo-nordamericana escrita i dirigida per Alfonso Cuarón, adaptació de la novel·la homònima de P.D. James, estrenada el 2006. Situa l'espectador al cor d'una distopia el marc de la qual és el Regne Unit presa del caos. En aquest món destrossat per les pandèmies, les guerres i el terrorisme, la totalitat de les dones s'han convertit en estèrils, portant així la humanitat a l'extinció.
> Veure-la aquí
 

7. It comes at night
Un virus mortal ha envaït a humans i animals, per això Paul (Joel Edgerton) ha construït un microunivers al mig del bosc per a mantenir fora de perill la seva esposa i fill. El sistema que ha establert el clan es posa a prova quan una jove família arriba a la propietat a la recerca de refugi. Tots lluitaran per protegir a la seva família d'una amenaça que terroritza al món exterior.
> Veure-la aquí

8. La invasió dels ultracossos
El Doctor Milers Bennell torna a la seva ciutat després d'una conferència, i es troba amb alguns pacients i coneguts que diuen no reconèixer a alguns dels seus familiars, ja que el seu comportament és completament diferent al que coneixien. Atribuït tot a una espècie de paranoia col·lectiva, el Dr. Bennell anirà descobrint que després d'aquest fenomen s'amaga alguna cosa que mai hagués pogut imaginar i que amenaça les vides de tots els habitants del planeta.
> Veure-la aquí
 

9. Guerra Mundial Z
Gerry Lane, antic treballador de les Nacions Unides, està al cotxe amb la família, a Filadèlfia, quan de sobte es desencadena el caos a la ciutat. Gerry veu com les persones salten unes sobre unes altres, i passa una cosa que el deixa atònit: les persones s'estan mossegant les unes a les altres amb gran violència. Gerry dedueix que estan sent infectats amb alguna malaltia estranya. Llavors rep una trucada del seu antic amic i actual secretari general adjunt de l'ONU. Aquest li demana que torni a col·laborar amb l'organització, i a canvi els ofereix evacuar en helicòpter.
> Veure-la aquí

10. 28 Days later
Un poderós virus és alliberat a la Gran Bretanya. Transmès a través de la sang i d'efectes devastadors gairebé de manera immediata, el virus deixa als infectats en un estat permanent de ràbia assassina. En 28 dies el país sencer està infectat i un grapat de supervivents intenten salvar la seva vida, adonant-se que el virus mortal no és l'única cosa que penja com a amenaça sobre ells. És una pel·lícula dirigida per Danny Boyle, estrenada al Regne Unit l'1 de novembre de 2002 i als Estats Units el 27 de juny de 2003. Està protagonitzada per Cillian Murphy, Naomie Harris, Brendan Gleeson, Megan Burns i Christopher Eccleston, i ha donat lloc a una seqüela, i a una novel·la gràfica del mateix títol.
> Veure-la aquí

 

A

També et pot interessar