Gastronomia - Mescla - Terres de l'Ebre

Foto: 

Anna Zaera
Vermut

Els 10 moments gurmet del confinament

Idees gustoses per fer els dies a casa una mica més estimulants
Surtdecasa
,
28/03/2020
Menjar i beure
Hi ha petits plaers que encara podem fer a casa i un d'ells és cuinar. Et proposem unes quantes idees perquè el menjar i el beure pugui ser un dels bons moments del dia. Plats més elaborats, conserves, begudes i postres típics de moltes zones de Catalunya que poden convertir en especial un dia qualsevol.

1. La festa de l'albergínia
El nostre blocaire Josep Sabaté ens diu que l’albergínia i la carxofa són les reines de l'hort. Una a l'hivern i l'altra a l'estiu, quan la terra et crema els peus. Explica que a l’hort de sa mare i son pare mai no en falten. Diu que és un festival d'albergínies, en tenen moltes i de molts tipus: rodones, allargades, ratllades, xines, blanques... Ens explica com cuinar-les de la millor manera, perquè el confinament també pot ser un bon moment per provar noves receptes als fogons.
> Llegiu-lo aquí
 

  • imatge de control 1per1

2. Cerveses artesanes
L'auge de la producció i el consum de cervesa s'ha incrementat durant els últims anys, també a casa nostra. Temps enrere, potser marcat pel sector del vi, l'interès del públic semblava que no hagués de decidir-se mai per aquest beuratge que, finalment, ha anat guanyant adeptes a través de fires i mostres arreu de les nostres comarques. Aprofita aquest moment per interessar-te per les bones cerveses artesanes que es fan a la vora de casa teva i ajuda així als petits productors a poder seguir endavant amb el seu negoci. Aquí, en trobaràs algunes del Camp de Tarragona, de l'Empordà, de l'Anoia o de Besalú.
 

3. Plats genuïns
Cada zona del món té les seves "delicatessen" gastronòmiques. Aquells plats que sintetitzen millor que cap manual paisatgístic les característiques d'una terra i les costums dels seus autòctons. L'avantguarda i la tradició conflueixen a la ciutat de Girona per crear una cuina dinàmica, creativa, autòctona i variada que mira cap al futur però que no oblida les arrels. A les Terres de l'Ebre en tenen algunes d'imprescindibles que que pots fer a casa imitant els restaurants de cuina més tradicional. O pots provar també amb algunes de les receptes més bones del Camp de Tarragona o amb les de Ponent que s'han exportat com a representatives de la cuina catalana.
 

4. Els millors productes làctics
Diuen els experts que consumir làctics és una bona manera de reforçar el sistema immunitari davant el coronavirus. Recuits de drap, formatges, iogurts, flams o l’alma mater de tots ells, la llet… A l’Empordà hi rau una llarga i consolidada tradició làctica que ens porta a recórrer el llarg i ample de la comarca. Allà on hi hagi un ramat d’ovelles o vaques pasturant, segurament hi tingui a prop algú que es dedica de forma laboriosa a elaborar un producte làctic. 
> Llegiu-lo aquí
 

5. Fer un esmorzar de forquilla
Vols començar el dia de confinament amb bon peu? Ara que no pots anar al bar de sempre o a la cafeteria més moderneta del barri, repara't un bon esmorzar de forquilla. La fatídica retòrica de la globalització ja és aquí. El "brunch" ha entrat a la nostra cuina i vol fer arrel en detriment dels àpats més nostrats com ho són el vermut i els esmorzars de forquilla. Signifiqui el que signifiqui exactament "fer un brunch", el que sí sabem és que es tracta d'un àpat situat entre l'esmorzar matiner i l'hora de dinar. Et donem algunes idees en imatges per imitar a casa.
> Llegiu-lo aquí
 

6. La pera i les seves receptes
Conference, llimonera, blanquilla, de Sant Joan, ercolini, flor d’hivern... Aporta una gran quantitat de fibra, aigua i vitamina B3 i l’alt contingut en potassi i arbutina la fan molt diürètica. Més enllà de prendre-la com unes postres, ja sigui amb pela o sense, sola o en macedònia, la pera és un ingredient complet i polivalent dins de la cuina ponentina. Vols provar-ne tres receptres?
> Llegiu-les aquí
 

7. Saps fer conserves?
Ara que tenim temps, podem aprofitar per posar a la pràctica algunes tècniques culinàries mil·lenàries. Rosa Piqué és una veïna de Bellpuig a l'Urgell, que acumula molts coneixements sobre la conservació dels aliments. No s’ha dedicat mai específicament a estudiar aquest tema, simplement ho ha fet tota la vida perquè a casa es feia. Ens convida a passar a la seva cuina on no hi falta cap detall. Té productes de temporada perquè també té hort i s’ha dedicat a preparar bodegons de les principals conserves que fa.
> Llegiu-la aquí
 

8. El xató i les seves receptes
Saps com es fa un bon xató? El xató és un plat típic del Penedès i el Garraf que ens encanta i que, per sort, d’uns anys ençà s’ha anat popularitzant entre moltes persones que no el coneixien i ha començat a ser habitual a les cartes dels restaurants. Tot i tractar-se segurament d’una recepta molt antiga i popular, el xató és tot un món i genera debats apassionadíssims entre els seus adeptes. Diverses poblacions han particularitzat el plat per diferenciar-se de la resta, i nosaltres hem donat un cop d’ull a les receptes d’aquesta saborosa “discòrdia”.
> Llegiu-les aquí
 

9.  Un sopar romàntic de vins i formatge
Ve de gust uns formatges amb vi? Te'ls poden portar a casa. Qui? La gent de Xerigots. L’Obrador de Xerigots, un espai on es seleccionen formatges de gran qualitat, artesans i de produccions limitades, es conserven, s’afinen i es serveixen al punt òptim de consum a restaurants i botigues especialitzades. Aquests dies us porten els formatges a casa per amenitzar qualsevol vetllada especial.
 

10. Fem ratafia a casa?
“Ratafia: aiguardent, nous i llimona per a donar gust a la vida. Ratafia: posa-hi herbes i canyella i remena amb alegria”. Així, la Carrau feia el seu homenatge particular, al ritme de la rumba, d’un dels beuratges més nostrats del nostre territori. I no és per menys. El seu gust dolç i aromàtic el converteix en una eina indispensable per fer l’aperitiu o bé per refrescar-se en plena festa major. Però no és un còctel, ni un combinat. La seva preparació és més complexa del que la banda de Terrassa explica a la seva cançó. T'ensenyem com fer-ho.
> Llegiu-ho aquí
 

A

També et pot interessar