RARA

Foto: 

Surtdecasa
Presentació de RARA nº2 al taller de l'artista Jo Milne

La revista artesana Rara aborda el tema de la distància des de diferents òptiques

Barcelona, Vic i Marçà acolliran diferents actes vinculats a les propostes artístiques de la publicació
Surtdecasa
,
07/05/2024
Arts
Setmana d'esdeveniments vinculats a la revista Rara. El pròxim dijous 9 de maig tindrà lloc la presentació a la Llibreria La Conxita de Sants (Barcelona), divendres 10 de maig a la Muntanya de Llibres de Vic i dissabte a l'Ensofrada de Marçà. Tres presentacions que abordaran temàtiques diferents vinculades amb el concepte de distància juntament amb els col·lectius i les persones que han format part d'aquest segon número. A Barcelona, el col·lectiu Idensitat desplegarà la proposta explicada a la publicació al voltant del concepte transperifèria i posant el focus en els espais de subversió en una perifèria en moviment amb la presència de Ramon Parramon i Maria Alcaide. En el cas de Vic, la presentació girarà el voltant del fet de caminar com a procés per salvar distàncies o per captar-les. En aquesta ocasió, el Gran Tour serà el protagonista, juntament amb la seva directora i impulsora, Clara Garí, i els artistes Eva Marichalar-Freixa, Montsita Rierola i Jordi Lafon que intervindran en l'acte a la llibreria la Muntanya de Llibres de Vic. Dissabte 11 de maig a la tarda, en el marc de la fira literària, l'Ensofrada, s'ha programat un diàleg entre l'equip de la revista Rara i la revista de cultura popular Caramella.

La Rara és una publicació artesana en format paper que aglutina diverses propostes textuals i visuals al voltant d'un concepte, com per exemple la gana en el primer número i la distància en aquest segon. "Aquest segon número neix d'una iniciativa que s'ubica més enllà del debat sobre el centre i les perifèries -no només geogràfiques-, com posem de manifest al llarg de tot el recorregut. Potser té sentit preguntar-nos com percebem totes les distàncies que formen part de les nostres vides i com convivim amb elles. Observar la distància creiem que és mirar amb atenció el nostre sistema relacional, un entorn comú habitat pels vincles entre nosaltres" diu l'editorial d'aquest número que ha comptat amb la participació dels artistes Queralt Guinart, Jo Milne, Clara Garí, Roser Vernet, Sara Boldú, Marta R Chust i Roc Domingo, entre d'altres propostes.

Així doncs, la distància s'aborda tant des del punt de vista de les representacions matemàtiques; les migracions; l'exportació internacional de productes o la distància respecte a la llar que ens és pròpia. La idea és que el concepte elegit en cada ocasió serveixi per tractar temes d'actualitat o d'interès vinculats a la vida social o natural, com per exemple: la sostenibilitat; el canvi climàtic; els models de família; els models de pagesia; la crisi dels refugiats o el maltractament animal. S'utilitzen, per parlar-ne, fórmules que provenen d'expressions més artístiques com poden ser cartografies, fotoperiodisme, diaris íntims, poesia o vídeo.

  • imatge de control 1per1

La publicació vol contribuir també a enfortir una comunitat cultural activa i madura, i sumar un punt de trobada pel diàleg entre projectes locals i rurals amb tota la xarxa de centres artístics contemporanis de la Catalunya rural, siguin espais de creació, propostes autogestionades, editorials o altres associacions culturals. El projecte també té una plataforma digital per generar diferents microprojectes entre l'art i el pensament, que incloguin les diferents comunitats. I també hi conté un mapa on es van geolocalitzant els diversos col·lectius representats en cada número.

Més informació: 

Web Rara
Instagram Rara

A

També et pot interessar