Rara

Foto: 

Marc Lumbreras

Rara, un recorregut artístic a la cultura rural contemporània

El proper 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, regala la revista que en el primer número aborda el concepte de la gana i l'aliment
Surtdecasa
,
20/04/2023
Arts

El proper 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, regala la revista Rara, un projecte impulsat per la cooperativa cultural Surtdecasa SCCL. Amb el subtítol 'Context, matèria i símbol', aquesta publicació en paper s’editarà de forma anual amb propostes d’artistes, col·lectius artístics i organitzacions socials. El número actual gira entorn de la gana com a sensació, per articular un recorregut als processos de gestió dels aliments, tant des d'un punt de vista social, com corporal i antropològic. Una temàtica comissariada per un consell de redacció format per Anna Vilamú, Ramon Balagué, Roger Mula i Anna Zaera i la direcció artística del col·lectiu gràfic Rènec!

Els editors han seleccionat diferents projectes que tracen un recorregut al voltant de l'aliment, la gastronomia, l'abandó de la terra i els cultius, així com algunes manifestacions artístiques o etnogràfiques vinculades amb el menjar i allò que ingerim i digerim. En total hi trobem catorze propostes. "La gana ens suggereix també aquest propòsit primer. Potser perquè, la gana, per la seva força ambivalent ens mou cap a ingerir els nutrients que necessitem per viure. La gana ens remet als aliments i a les circumstàncies, a les sensacions i les subjectivitats. També als territoris i els processos individuals que la motiven o la gestionen" diu l'editorial. Entre els artistes i entitats que hi participen trobem Vicent Matamoros Anglès, Rafael Tormo Cuenca, Ortèssia Fuster, Col·lectiu Nyamnyam o Marc Talavera d'Eixarcolant, entre d'altres.

  • imatge de control 1per1

Aquestes propostes sorgeixen en gran mesura dels vincles d’afecte i amistat generats al llarg del temps participant i treballant en processos vinculats amb l’art o la cultura en espais no metropolitans. Per tant, no només els continguts sinó també les autories -individuals o compartides- configuren un univers de llaços estables amb els quals hi ha un diàleg quotidià. L'objectiu de Rara també és visualitzar gràficament la descentralització dels projectes culturals als Països Catalans, així com el poder relacional dels intercanvis i les col·laboracions amb artistes, entitats, associacions o col·lectius. Les propostes incloses en la revista en paper s’ubiquen després en un mapa virtual on es volen representar progressivament la xarxa de projectes culturals que existeixen a tot el territori. A través d’un marcador s'aniran incorporant tots aquells projectes que apareixen en cada número de la nostra proposta editorial.

 

Una imatge de l'interior de Rara | Foto: Marc Lumbreras
Aquest projecte s'ha acompanyat de presentacions en diferents indrets del territori que permetin enfortir la xarxa cultural. La primera presentació va tenir lloc el 2 d’octubre a Batea (Terra Alta), amb una degustació de neules fetes per les dones del poble. La segona presentació va ser a Mieres (La Garrotxa) en el marc del cicle ‘Les paraules fallen’ organitzat pel col·lectiu Nyamnyam. També el 22 de desembre es va presentar a Igualada, a l'Espai Creatiu La MaCa. El 26 de gener la revista va arribar a Barcelona, concretament a la llibreria cooperativa La Conxita de Sants. Alguns dels darrers esdeveniments han tingut lloc, el 28 de gener a la Sénia (Montsià), el 25 de març a l'Espai culinari Mariona Quadrada a Castellvell del Camp amb una Genealogia del recapte o a la Rouge del Poble Sec (Barcelonès) en el marc del projecte El terrat d'or.

Més informació: 

Web Rara
Instagram Rara

A

També et pot interessar