Raimon Panikkar

Foto: 

Surtdecasa
Raimon Panikkar

Les 7 lliçons de Raimon Panikkar

Enguany es commemora el centenari del naixement del filòsof
Anna Zaera
,
17/01/2018
Llibres
El sacerdot, filòsof i teòleg Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010) és un dels grans pensadors del nostre temps i un mestre del diàleg entre cultures i religions. En 80 llibres i 7 llengües diferents ha deixat escrit com ha viscut al mig d'Orient i Occident, en defensa del pluralisme. Aquest any 2018 fa cent anys del naixement del filòsof català, és per això que la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona han decidit retre-li homenatge dedicant-li un any literari. El professor de literatura catalana i fundador de l'editorial Fragmenta, Ignasi Moreta, és el comissari d'aquest any d'homenatge en el que hi haurà diferents activitats a tot el país. Un dels primers actes de l'any va tenir lloc a l'Ateneu de Barcelona amb el títol 'Raimon Panikkar, entre Orient i Occident' a càrrec del mateix Moreta i Agustín Pániker, director de l’ Editorial Kairós i nebot del filòsof. Us resumim set de les idees que podem trobar en el pensament de Panikkar.

1. No hem de renunciar a l'Occident que hi ha en nosaltres per abraçar la cultura Oriental, ni hem de renunciar a l'Orient que hi ha en nosaltres per abraçar la cultura Occidental. Quan Panikkar va anar a l'Índia als seus 35 anys va escriure: "Me'n vaig anar cristià, em vaig fer hinduista i torno budista" va explicar Ignasi Moreta.

2. L'important no són les coses, sinó les relacions que s'estableixen entre elles. "Aquesta taula no existeix com a taula sense la fusta, sense les potes, sense el fuster que l'ha fet, sense els pares del fuster, sense nosaltres que l'estem mirant" va assegurar Agustí Pániker en referència al pensament del seu tiet. No podem parlar de coses, sinó dels fils de la xarxa.

3. Respectar les altres maneres d'entendre el món. Admetre la validesa de diferents perspectives. Admetre les nostres pròpies limitacions i prejudicis en la manera de percebre el món. No podem absolutitzar la nostra visió. Agustí Pánikker va destacar "la doctrina del no absolutisme" del seu tiet Raimon.

4. La ciència occidental -i en especial la medicina- colonitza les altres formes d'entendre el món i les sotmet. Aquest va ser un dels punts destacats per Agustí Pániker que s'enllaça amb el següent.

5. "El funcionament del meu cos està en relació directa amb el funcionament de la meva ànima. No hi ha trastorns que siguin exclusivament somàtics o anímics" va dir Moreta en relació a Panikkar.

6. "La meditació no és tan sols un remei per la pau de l'ànima i la claredat de l'intel·lecte, és també un benestar per al cos" van assegurar.

7. "Si la veritat no ens allibera i no ens treu del patiment, no val la pena profunditzar. Això ens permet anar més enllà de qualsevol perspectivisme. El pluralisme no vol dir abandonar els propis punts de vista o valors sinó que la meva veritat no la puc imposar. Per això, el pensament de Panikkar és un bon antídot contra els fonamentalismes" va dir el nebot, Pániker.

 

Més informació: 

A

També et pot interessar