Montserrat Serra amb cinc autors de la col·lecció Envinats.  D'esquerra a dreta: Montserrat Serra, Narcís Comadira, Cristina Armengol, Vicenç Pagès, Imma Merino i Enric Satué

Foto: 

Albert Salamé
Montserrat Serra a l'esquerra amb part dels autors de la col·lecció

Montserrat Serra: "És important contribuir a la cultura de la comunitat on vius"

El camí que recorren els sentits a través del vi, la cuina, el paisatge i les arts es troben a l’editorial Vibop
Idoia Perich
,
17/11/2020
Llibres
Periodista cultural i aficionada del món del vi, Montserrat Serra (Alella, 1969) ha treballat a diversos mitjans escrits i televisius. Des del 2017 centra la seva activitat en el segell que ella mateixa impulsa i dirigeix: Vibop, una editorial que fa olor de vi i a àpats cuinats a foc lent, de paisatges que expliquen què guarden els rebosts i d’arts que desperten els sentits. Hem parlat amb ella per descobrir com la difusió cultural té sempre una forta vinculació amb l'entorn social i paisatgístic.
S’ha de veure encara si l’interès per la beguda i per les visites als cellers, genera també un interès per la cultura que se’n deriva

- El teu recorregut professional sempre ha estat lligat al món del periodisme cultural. Quin ha estat el camí fins a donar llum a Vibop?
Tota la meva trajectòria professional ha estat lligada al periodisme cultural, sí. I ara fa quinze anys, quan vaig començar a treballar a VilaWeb, vaig centrar-me en el periodisme literari, informant sobre el món del llibre editat en català. Aquests anys de trajectòria m’han fet conèixer prou a fons l’entorn del llibre, entrant en contacte amb editors, autors, traductors, llibreters i també amb les institucions que hi són vinculades. Paral·lelament, de fet de sempre, m’ha interessat el món del vi, lligat a la cultura, els sentits i el paisatge. Aquest perfil, doncs, m’ha entrenat per relacionar amb facilitat tots dos àmbits: vi i literatura. Durant anys vaig imaginar l’edició de petites plaquetes, uns llibrets de petit format, a l’estil de les edicions que fa la Fundació La Mirada de Sabadell, amb una temàtica molt concreta: llibres que vinculessin la vinya i el vi amb les arts i la creació. Vi i cultura. Després de covar aquest projecte molt de temps, vaig pensar que valia la pena intentar fer-lo realitat. Així va néixer Vibop edicions, una mica inconscient, amb la col·lecció 'Envinats', que és la columna vertebral del projecte, des del febrer del 2018. 

- Periodista i alellenca. Que l’àmbit vinícola es traslladi a les paraules fins a quin punt té a veure amb aquest vincle amb Alella?
Hi té a veure, perquè néixer en un poble on el vi és identitat i marca, fa que formi part de tu d’una manera natural. El paisatge, les festes de la verema, els tasts, la iconografia, els cellers… La meva família no ha tingut mai vinyes, però el meu pare va estudiar enologia, tot i que va exercir molt poc temps. Això també marca dins d’una família: a casa sempre s’ha begut vi als àpats. Quan érem petits en porró, després en copa, i s’ha parlat del vi. Sempre se l’ha lligat als sentits, hem tastat vi bo amb respecte i goig, l’hem entès com un fet cultural. 

  • imatge de control 1per1

- Vibop és un projecte cultural i vinícola que alhora dóna nom a diverses iniciatives que s’apleguen sota aquest mateix binomi. Quines són?
Vibop va néixer com un projecte que anava més enllà de l’editorial. Vibop feia de paraigua d’altres activitats que he tirat endavant. Totes tenen en comú el vincle entre la cultura i el vi, i així també que s’han impulsat des d’Alella. Perquè és important contribuir a la cultura de la comunitat on vius i fer xarxa. Durant set anys hem celebrat unes sessions literàries i vinícoles mensuals anomenades 'Literatures amb sentits'. Fa sis anys vam començar a oferir el projecte Nit de la Pansa blanca i els Tasts narrats per al programa Biblioteques amb DO. Tot amb la complicitat del Centre d’Art Can Manyé i la biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella. Però això canviarà una mica a partir d’ara, perquè l’editorial cada vegada em demana més temps, dedicar-m’hi més, demana posar-hi tot l’esforç.

- Deies que 'Envinats' va ser la col·lecció amb què va iniciar-se tot plegat. Què s’hi pot trobar sota els seus títols?
És una col·lecció de llibres de petit format, no superen les 64 pàgines. Tenen una edició molt cuidada, de manera que són llibres molt càlids d’agafar, molt ben maquetats, amb un paper i una tipografia ben triada. El llibre com a objecte és important. Pel que fa a la temàtica, és una col·lecció peculiar, molt difícil d’encaixonar. És el tema que la defineix, no pas el gènere. A la col·lecció 'Envinats' hi cap tota mena de peces literàries, ja siguin narrativa de ficció, no-ficció, poesia, assaig, divulgació històrica, articulisme… Fins i tot hem editat un llibre d’artista, 'Polifem, el beverri' obra de Joma, a partir del cant del ciclop de l’Odissea.

- Quins altres títols heu publicat en aquesta col·lecció?
Per posar alguns exemples més: a 'Vi i benzina', hem publicat quatre contes de Julià Guillamon; Vicenç Pagès Jordà ha treballat 'Les olors en la literatura' i ara acaba de sortir també 'Les pudors en la literatura'. Hem publicat 'Priorat en Persona', que recull una selecció d’entrades de diccionari d’aquest paisatge excepcional, elaborades pels escriptors que han participat en el projecte del mateix nom, impulsat pel ‘Centre Quim Soler, la literatura i el vi’. També hem publicat 'A taula amb Eiximenis', amb el subtítol 'Com veure i menjar a l’Edat Mitjana; Vins, vinets i vinasses', que recull els dissenys que al llarg de cinquanta anys de carrera, Enric Satué ha elaborat entorn del vi i la gastronomia, una part dels quals són inèdits; l’assaig de Narcís Comadira, 'Els raïms immortals', sobre el poema de Josep Carner del mateix nom. La col·lecció 'Envinats' també conté plaquetes molt vinícoles com la del sommelier 'Josep Roca, A l’avantguarda del vi', o la de l’enòleg Eduard Puig i Vayreda 'Bodegons amb ampolla de vi'.


 Títols de la col·lecció 'Envinats'
- Però Vibop també compta amb altres col·leccions de llibres. Ens en fas cinc cèntims?
Vibop edicions va començar amb la col·lecció 'Envinats', però, és clar, un cop has posat tant d’esforç en crear l’estructura del projecte editorial, te n'adones que pots anar més enllà i, de fet, la realitat t’hi porta. De manera que, darrerament, entenc Vibop edicions com un work in progress. L’editorial encara s’està fent, però sí que té un marc ben clar: és una editorial dedicada al vi, la cuina, el paisatge, i tot allò que es relaciona amb les arts, la creació i els sentits. I hi afegiria el pensament. 

- El paisatge és important en els llibres de Vibop.
Quan Vibop va néixer fa dos anys, sabíem que també volíem obrir una col·lecció de gastronomia i una altra de paisatge, un terme tan obert com contemporani.  Aquest darrer, si tot va bé, la iniciarem l’any vinent. I més enllà d’aquestes col·leccions fundacionals, diguem-ne, n’hem anat creant d’altres: Una col·lecció de poesia de combat, on hem publicat quatre títols fins ara, el darrer acaba de sortir: 'Teoria dels colors', de Josep Palau i Fabre, una edició en quatre llengües i amb un Picasso a la coberta i dos a l’interior. És preciosa. També tenim l’'En-cantada', on publiquem llibres sobre música, per ajudar a divulgar la cultura musical. Hem publicat un primer títol, 'Parlant de música', de Margarida Hervàs.

- Hi ha un món sencer que gira al voltant del vi. Es pot dir que gaudeix d’un estat de glòria? O en sabem poc, de vi?
Enguany el món del vi ho està passant francament malament. El tancament de bars i restaurants, la dificultat en l’exportació, una verema dificilíssima en moltes zones vinícoles… Ara, deixant de banda el context en el qual ens trobem i mirant una mica més enllà, les dades diuen que ha augmentat considerablement el consum de vi del país en detriment d’altres territoris forans i això és una bona notícia. Sembla que en els darrers anys hi ha un interès creixent pel món del vi a Catalunya, per beure vi i per conèixer l’entorn vinícola. Ara, això no vol dir que aquesta tendència vagi acompanyada d’un interès creixent per la cultura del vi ni per la literatura al voltant del vi. S’ha de veure encara si l’interès per la beguda i per les visites als cellers, genera també un interès per la cultura que se’n deriva.

- Com es poden adquirir els vostres llibres?
Els nostres llibres es troben a les llibreries. També es poden comprar a través de la nostra web (vibop.cat). I encara oferim una tercera via, perquè creiem que hem de potenciar el fet de fer comunitat lectora: amb la col·lecció Envinats (i de moment només aquesta) oferim l’opció de subscriure-t’hi. D’aquesta manera, els amants del vi i la literatura que vulguin tenir tots els títols de la col·lecció (n’editem quatre cada any), s’asseguren que tan aviat apareix un nou títol, el reben a casa. Aquesta via també és una bona manera de donar suport al nostre projecte editorial i contribuir a la seva pervivència. Només cal omplir una butlleta de subscripció que es troba a la web.

Més informació: 

Web Vibop

A

També et pot interessar