Els usuaris poden experimentar amb prototips artístics

Foto: 

Cedida
Els prototips que barregen art i tecnologia estaran a disposició de qui els vulgui provar

Hack&Art Day, creació en directe oberta al públic

Durant el matí els artistes crearan els propotips que el públic podrà provar a la tarda
Anna Brullet
,
27/11/2014
Activa't
Des de Mediaestruch, el programa d'innovació i investigació tecnològica de la Fàbrica de Creació L'Estruch de Sabadell, es mouen al territori en que l'art i la tecnologia es toquen. Un territori que, sovint, és vist pel públic amb recel com si es tractés d'alguna cosa complicada d'entendre i només a l'abast d'unes quantes ments privilegiades. Ells estan convençuts que això no és així, sinó que és un art que pot arribar a tothom que tingui curiositat i inquietud. I, de fet, una de les línies de treball de Mediaestruch és crear dinàmiques perquè aquests artistes es relacionin amb l'entorn i és aquí on entra el Hack&Art Day que faran dissabte. Es tracta d'una jornada on durant el matí diversos artistes crearan prototips que, durant la tarda, tothom que ho vulgui podrà provar.
“No cal que siguin tècnics ni artistes, sinó que tinguin una actitud creativa. Tothom té alguna cosa a dir"

La d'enguany és la quarta edició del Hack&Art Day, que va néixer impulsat per Giovanni Marco Zaccaria, artista i tècnic de MediaEstruch per tal de reunir la comunitat d'artistes més enfocats a la tecnologia i fer-los treballar conjuntament. Però al llarg dels anys el projecte ha anat evolucionant seguint la filosofia de MediaEstruch que vol ser més que una simple eina de suport als artistes. “Volem fer alguna cosa més que ajudar-los en la producció de les seves obres, volem ajudar-los a repensar el paper de l'artista. Que la comunitat diversa que hi ha a l'Estruch on hi ha des d'artistes a emprenedors o activistes, es conegui. Volem trencar les etiquetes”, explica Francesc Belliure, gerent de MediaEstruch.

Així doncs, es tracta de posar a la pràctica un concepte que està molt de moda avui en dia: crear sinergies. I l'encarregat de fer-ho és Giovanni Marco Zaccaria que s'encarrega d'aparellar els artistes que s'hi han inscrit prèviament segons àrees de treball o interessos. A partir d'aquí tenen un matí per desenvolupar un nou prototip que a la tarda el públic podrà provar. D'aquesta trobada han sortit projectes que han continuat més enllà d'aquesta jornada, com per exemple un projecte d'una cantant i un artista que treballava amb sensors i que permetia crear pistes i loops de la veu a través dels moviments, o sistemes lumínics i interactius aplicats als malabars.

  • imatge de control 1per1

Sovint aquests projectes artístics s'entenen més si es veuen en acció que si ho intentem explicar en paraules. I per això MediaEstruch ofereix la possibilitat a tothom qui ho vulgui de passar el dia 29 de novembre a partir de les sis de la tarda a tocar-los i experimentar. “És diferent que altres centres d'aquest estil, és molt petit, hi ha un ambient familiar i molt més caliu”, diu Benlliure. I això segurament fa més fàcil apropar-se a la gent que, per gaudir de la jornada de dissabte no ha de tenir cap coneixement previ sinó només inquietud. “No cal que siguin tècnics ni artistes, sinó que tinguin una actitud creativa. Tothom té alguna cosa a dir”, explica Benlliure. I potser és per aquesta actitud i aquesta curiositat que, tot i no estar específicament pensat per nens, ells gaudeixen especialment del dia. I també és gràcies a activitats com aquesta que es volen apropar als ciutadans que aquest tipus d'art arriba cada cop a més gent. “Poc a poc van entenent que no som hackers antisistema i ens anem apropant a la ciutadania que veu que no cal ser enginyer o artista per gaudir-ho. A més a més els resultats d'aquests projectes tenen un impacte social, serveixen per canviar el món. Tots els artistes i col·lectius que treballen a MediaEstruch tenen un component polític i de consciència social important”, explica Benlliure. Així doncs, si voleu comprovar tot això amb les vostres pròpies mans podreu fer-ho dissabte. No us calen coneixements, ni experiència, només ganes de provar coses noves, tan noves que s'hauran creat just unes hores abans. 

A

També et pot interessar