Foto: 

Surtdecasa
Miki Montlló a l'estudi de casa seva

Miki Montlló: 'Si t'agrada un tipus d'art, t'ha d'agradar l'art en general'

Miki Montlló, Autor Revelació al Saló del Còmic, treballa en la tercera entrega del seu Jolly Roger
Anna Fernández
,
02/05/2015
Arts
Miki Montlló treballa des de casa, en solitud i sense massa estímuls exteriors. Acaba de rebre el premi Autor Revelació al Saló del Còmic i la segona part de la seva saga Jolly Roger és a punt de sortir al mercat. La tercera, coent-se al forn. Milers de persones el segueixen a la xarxa i és un referent per a molts artistes del novè art. Tot i així, aquests dies treballa amb internet a estones i sense això tan imprescindible anomenat whatsapp. Es veu que la vida segueix i la feina també, malgrat sembli mentida. Hi ha disciplines artístiques, com el cinema, que demanen un treball en equip. D'altres, com el dibuix o la poesia, que requereixen certa reclusió i tranquil·litat. En Miki ha escollit la segona opció i sap que per ser un bon il·lustrador només calen tres coses: dibuixar, dibuixar i dibuixar.
La innovació prové d'influències variades. He deixat de pensar en ser diferent.

L'artista ens rep a casa seva. Després de voltar per Berlín i Dublín, torna a ser a Terrassa, on havia viscut molts anys. Movent el cap d'un cantó a l'altre ja està tot vist. Petita i acollidora, és una llar en majúscules. Poques coses supèrflues, l'imprescindible per viure, fer feina i sentir-se acollit. Llibres, algun còmic i una taula àmplia per treballar. Colors càlids i una bona entrada de llum. Avui ens deixa endinsar-nos al seu espai de creació i això és el que ens explica:

-Quin és el punt d'inflexió en el qual t'adones que podries dedicar-te a això?
Va ser a través de la borsa de treball de la Joso. M'anaven sortint coses i després, amb el boom de les xarxes socials (parlo de fa deu anys), vaig poder començar a enviar el que feia a tot arreu. En el meu món l'important no és currículum, sinó que vegin físicament el que fas. El 2006 vaig entrar a Filmax i amb tot el tema de l'audiovisual. Treballava en publicitat i màrqueting. Moltes hores de feina i mal pagades...

-Tampoc és ben bé el teu món aquest...
L'audiovisual m'agrada molt i hi treballo sovint, el que no anava amb mi era la filosofia de la feina. La publicitat, per molt bona que sigui, pretén fer creure a la gent que necessita coses que en realitat no necessita gens. Els principis i l'ètica no quadraven amb mi. A més, potser perquè era molt jove, però acabava treballant moltes hores cobrant molt menys que altres companys. Les condicions no em convencien i vaig plegar.

-És aleshores quan sorgeix l'oportunitat de treballar amb la saga 'Warship Jolly Roger' junt amb en Sylvain Runberg?
Vaig començar a deixar altres feines just quan en un viatge a Angouleme, al Festival de Còmic, em va sortir l'oportunitat de treballar amb Norma. Els hi agradava el que dibuixava i finalment em van donar tres possibles guionistes. Per mi l'idioma no era un problema, així que vaig començar a treballar amb en Sylvain perquè s'adequava a mi. Ens enteníem.


Miki Montlló a l'estudi de casa seva

-L'experiència ha sigut positiva doncs... De fet, continues treballant amb ell
Sí, al maig surt la segona part de la saga i estem treballant en la tercera. A ell el rollo de la ciència ficció i les civilitzacions antigues també li agrada i jo crec que és un molt bon guionista. Amb el primer còmic apareixen les inseguretats típiques dels inicis. Hi ha dies que te'n canses o vols deixar-ho córrer, però em vaig adonar que fer còmic era la meva prioritat. En el moment d'acabar-ne un, només pensava en el següent.

-En quins referents et bases a l'hora de crear els teus personatges?
Suposo que per generació en sèries de l'HBO o actors de cinema. A vegades en personatges que m'agraden de certes pel·lícules o en gent que conec. És molt complicat inventar-se res. Jo m'imagino els personatges amb una personalitat més o menys definida, després els creo. Pel que fa a qüestions de traç i color podria parlar de còmics clàssics com l'Astèrix o pintors com Schiele. La innovació prové d'influències variades. He deixat de pensar en ser diferent, bec de moltes disciplines. Si t'agrada un tipus d'art, t'ha d'agradar l'art en general.


Miki Montlló a l'estudi de casa seva

-Acabes de rebre el premi a autor revelació al Saló del Còmic. A part del guany econòmic, quines portes pot obrir-te això?
Els diners sempre van bé. A part d'això, és un reconeixement públic i una pujada d'autoestima potent. També pot ser una pressió, però prefereixo mirar-m'ho com una crida d'atenció pel públic i una motivació per seguir treballant.

-Recomanan'ns un bon il·lustrador, un còmic que t'hagi agradat i un professor que recordis positivament
Com il·lustrador em ve al cap en Miguel Breiva, és un crack i s'ha de reconèixer el que fa. Un còmic...'La isla sin sonrisa' d'Enrique Fernández. Ell ho fa tot: dibuixa, escriu i s'autoedita. El dia 30 de maig serà amb mi firmant còmics a l'Andròmina. I com a professora et diria la Montse Vila, la meva tutora de batxillerat. Em deia que mentre aprovés, podia dibuixar a classe. Em vaig sentir recolzat.

 

A

També et pot interessar