Foto: 

cedida
'El Zombi'. Animallibres. Enric Lluch i Oriol Hernández

Per Nadal, regala lectura (de casa)

Et proposem grans artistes del Vallès dedicats als més petits i joves de la família
Anna Fernández
,
14/12/2014
Família
Primer fa molta gràcia, molta il·lusió i sembla que l'haguem clavat. Però després, tota aquella colla de Legos, Barbies, ninots Disney i Peppes Pigs queda abandonada al fons d'un calaix esperant ser rescatada per unes mans anheloses de joguines noves. Ens agradi o no, això ha passat tota la vida, en totes les generacions i a totes les llars. Potser és hora de canviar aquesta tendència, girar sense por la truita i apostar per obsequis menys efímers.

Si et debats entre l'estètica i el contingut, entre l'amor a primera vista i el que va creixent mica en mica, aleshores el llibre és la teva salvació. Els nens, si se'ls acompanya i se'ls ajuda, poden ser fidels amants dels contes i les novel·les juvenils. Les portades els captiven, les il·lustracions els fascinen i, si els hi expliquem amb calma o els deixem llegir al seu ritme, les històries els submergeixen ben lluny. Ho tenim clar, per Nadal, regalem llibres. Us proposem, però, fer un pas més alhora d'escollir: el d'apostar per autors de casa perquè pugueu descobrir que ben a prop hi tenim molts artistes, i de qualitat. Us deixem, doncs, amb una petita llista d'autors, escriptores i il·lustradors vallesans que, de ben segur, afegireu a la carta als Reis.

'Caga Tió'. Cruïlla. Antoni Dalmases (Sabadell). Dalmases és autor de La sorprenent història d'en Joan No-me'n-recordo o I no parava de ploure, entre d'altres obres. Ha guanyat varis premis literaris. Escriptor i docent, és un dels exemples més significatius pel que fa a la voluntat d'acostar el món de la literatura als infants. Si volem seguir la història del Tió de la mà d'en Pol, que té vergonya de cantar-ne la tradicional cançó, només hem d'obrir les seves pàgines i ajudar-lo a arrencar.

  • imatge de control 1per1

'Quin caos d'habitació'. Cruïlla. Xavier Salomó (Sabadell). Aquesta petita joia és el seu últim treball d'il·lustració. Salomó ha treballat amb les principals editorials catalanes, espanyoles i franceses. 'Quin caos d'habitació' ens presenta el món desendreçat d'en Pau. És tan caòtic que ja no recorda on és res, però el seu pare, amb tanta tendresa com ho són els dibuixos del llibre, l'ajudarà a trobar les coses i, sobretot, a saber-les cuidar.

'Mirabilia'. La Galera. Conrad Roset (Terrassa). Aquest àlbum il·lustrat és l'última obra d'il·lustració d'aquest jove artista terrassenc amb renom internacional. A cavall entre l'enciclopèdia, l'àlbum il·lustrat i el conte, aquesta espècie de diccionari científic recull un grapat d'éssers especials imprescindibles de conèixer de la mà de Conrad Roset i Milena Monó.

'El Zombi'. Animallibres. Oriol Hernández (Terrassa). Aquest petit llibret pertany a una de les poques col·leccions de fantasia i misteri que hi ha dedicades als primers lectors, El bagul dels monstres, d'Enric Lluch. Tots ens semblen originals, però la il·lustració de 'El Zombi' ens agrada especialment perquè és feta de la mà d'un dels artistes del nostre territori, l'Oriol Hernández, més conegut per 'La piel del oso'.

'Vet aquí la Rita'. La Galera. Marta Balaguer (Sant Cugat del Vallès). L'autora, llicenciada en Història de l'Art, especialista en llibre i il·lustració infantil i docent, ens submergeix en el món misteriós de la Rita, la més petita de la família Pinyada, ple de jocs i fantasia.

'Menja't-ho tot'. Takatuka. Mariona Cabassa (Sant Cugat del Vallès). Aquest conte, en forma d'àlbum il·lustrat i escrit per Mar Benegas pren tota la seva força gràcies, també, als dibuixos d'aquesta il·lustradora santcugatenca. Un viatge imaginari en què el personatge es va menjant tot allò que troba, des dels coberts i la nevera fins a les cases i els planetes.

'Ala de corb Barcelona 1714. La batalla final'. Baula. Enric Larreula (Rubí). L'autor rubinenc explica en aquesta novel·la per a joves la resistència catalana en aquella època, una de les més heroiques. Barrejant història i llegenda, Larreula ens atrapa en aquesta novel·la de pirates, misteris i aventura.

Hem elaborat aquesta tria, però evidentment podria ser molt més llarga. Al Vallès hi tenim molts i moltes especialistes en conte infantil i novel·la juvenil. Són bons exemples, també, la Tessa Julià, en Josep Lluís Badal, l'Àngels Navarro, en Jordi Palet o en Lluís Prats, entre d'altres. Obsequis com aquests els trobaràs a La Llar del Llibre, de Sabadell, al Cau ple de Lletres, de Terrassa o al Pati de Llibres, de Sant Cugat. Mira i remena però, sobretot, anima't a llegir i a regalar lectura (de casa).

 

A

També et pot interessar