Foto: 

Cedida

La fragància poètica de Joana Raspall: 'Olor de Maduixa'

El poemari de Joana Raspall ens ensenya de prop alguns secrets de la natura
Ariadna de Anta
,
22/04/2016
Llibres
Arbres, plantes, flors i fruits són els protagonistes d''Olor de Maduixa', un recull de poemes de Joana Raspall a cura del manresà Josep Maria Aloy i il·lustrat per Anna Clariana. La natura és la protagonista d'aquest poemari que s'adreça amb un llenguatge planer als més petits, una poesia descriptiva i molt visual, clara i entenedora que desperta l'emotivitat dels més menuts, i als no tan menuts. 'Olor de Maduixa' (Pagès editors, 2015) ens convida a descobrir un jardí literari florit d'emocions i sentiments, un retrat dolç i alegre de la naturalesa en les seves interrelacions i els seus diversos estats.

L'essència de Joana Raspall
A 'Olor de Maduixa' ens parla una poesia viva, la natura; les plantes, els arbres, les flors i els fruits. Cada petit detall compta a l'hora d'explicar-nos què passa al medi natural, perquè hi passen coses, moltes coses i algunes les veiem però d'altres passen desapercebudes. Heu sentit mai una conversa entre la farigola i el romaní? Joana Raspall ens ofereix un punt de vista alegre en tot allò que ens explica, i ho fa combinant l'expressió més juganera a l'hora d'articular les paraules amb les seves rimes plenes de musicalitat i sovint sentit de l'humor. Sempre oferint una visió amable i d'agraïment cap a la vida mateixa i el món que ens envolta, retratant la calidesa de l'entorn natural. Els poemes conviden als petits lectors a endinsar-se a l'espai on transcorren, i no els costarà fer-ho perquè són descrits amb mots precisos i acurats, que detallen cada moment com si fos màgic. Utilitza les paraules amb delicadesa, cadascuna ben mesurada, i defuig així l'ús de mot complexos que podrien allunyar la comprensió dels infants.

Tal com diu Aloy, Joana Raspall té la capacitat de traduir al llenguatge poètic qualsevol element, impressió, sentiment o petit detall de manera breu i senzilla, i sempre dotant-lo de fluïdesa i musicalitat. La fantasia, la imaginació i els somnis hi són temes recurrents així com s'encarrega d'educar i transmetre valors com la solidaritat, el respecte, la generositat, la comprensió o l'ajuda a qui ho necessita. La bellesa del seu discurs sap trobar la complicitat amb els més menuts que són capaços de comprendre els missatges que envia. Els ingredients que basteixen cadascun dels seus poemes donen com a resultat diàlegs divertits i emotius entre plantes, situacions descrites amb humor, comparacions originals i la transmissió de valors, tot farcit d'emocions i sentiments. Les cireres, el saüquer, l'ametlló, la dàlia o les fulles seques ballarines són alguns dels protagonistes que trobarem en els versos d'aquest poemari, exactament cent tres poemes, ordenats alfabèticament. L'acurada selecció dels poemes, vestits amb les excel·lents il·lustracions d'Anna Clariana en perfecta sintonia amb els versos, fan de tot el conjunt una obra meravellosa que entra amb majestuositat a la història de la literatura infantil i juvenil catalana. Amb l'arribada d''Olor de Maduixa' es dóna un nou estímul a la difusió de l'obra d'aquesta gran poetessa catalana als infants d'avui, i ens recorda que la poesia de Joana Raspall és i està viva.

Josep Maria Aloy té una biblioteca amb 8.000 exemplars de literatura infantil i juvenil

Sobre el curador
'Olor de Maduixa' neix de la mà de Josep Maria Aloy, crític i analista expert en literatura infantil i juvenil. Filòleg de formació i mestre durant vint anys, l'any 2014 va publicar la primera antologia poètica, 'Bestiolari il·lustrat' de Joana Raspall, on s'hi recullen un reguitzell de poemes sobre bèsties i bestioles. La rebuda que va tenir aquest primer poemari va ser excepcional, un total de tres edicions, fet destacable si tenim en compte que es tracta d'un recull de poesia, i concretament de poesia infantil. Així que després de l'èxit del Bestiolari ha arribat aquest segon volum que conformen un ventall de poemes de temàtica del medi natural.

La naixença del poemari
Josep Maria Aloy explica que la decisió d'elaborar un recopilatori d'aquestes característiques, neix en gran part impulsada per la reacció d'un nen de 9 anys, en Toni, alumne de l'escola Serra i Húnter on Aloy fa classes de reforç escolar a través del projecte Puntual. Segons comenta, en Toni li va fer notar la importància de la complicitat que establia la poetessa amb els infants, ja li va expressar el seu interès pels poemes perquè «aquesta poesia m'agrada perquè l'entenc». A partir d'aquí, Aloy va iniciar la tasca de classificació dels 632 poemes, centrant-se d'entrada en les bestioles per terra, mai i aire... Com a gran reivindicador i admirador de la poesia de la santfeliuenca, Aloy va ser un dels impulsors de l'Any Raspall (2013) celebrat amb motiu del centenari d'aquesta, i actualment forma part del col·lectiu l'Eixam d'amics de la Joana Raspall. D'aquesta manera, Josep Maria Aloy no només esdevé vetllador de l'obra poètica de Raspall, sinó que també reafirma la seva posició vers la defensa de la importància de la literatura infantil.

El paper de la literatura infantil i juvenil
Aloy va exercir de mestre durant vint anys, i de la seva etapa com a educador en guarda un fort vincle amb la literatura infantil i juvenil. Així doncs, com a bon coneixedor i expert que ha esdevingut d'aquesta modalitat de literatura, defensa la necessitat de potenciar-la, ja que segons afirma és la gran oblidada. Admet que desafortunadament en la societat en què vivim la lectura, de forma general, no és un tema prioritari, i per tant, la literatura infantil i juvenil encara passa més desapercebuda. Aleshores, la reflexió que ens suggereix és interessant: exposa el fet que la literatura infantil sigui considerada de segona categoria és entristidor, per bé que s'hauria de considerar tan important com la d'adults. Per tant, si no és considerada prou important; ens podem queixar de què els nens no llegeixin? Des de l'any 2012 publica un blog, mascarodeproa, en el qual fa recomanacions sobre literatura infantil i juvenil. I... amb 'Olor de Maduixa' ens dóna un motiu més per endinsar-nos-hi.

Foto cedida per l'autor

Unes pinzellades sobre l'autora
Joana Raspall i Juanola, bibliotecària, escriptora i lexicòloga va néixer l'1 de juliol de 1913 a Barcelona, però va viure des dels tres anys a Sant Feliu de Llobregat. A l'edat de catorze anys va cursar estudis de comptabilitat i va iniciar la seva activitat literària, sempre en català. L'estima que sentia cap als llibres la va portar cap a la vida de bibliotecària. De la seva feina com a bibliotecària, en destaca l'anècdota que protagonitzà juntament amb la seva companya per salvar part del fons de la biblioteca majoritàriament de llibres catalans, i evitar d'aquesta manera que caiguessin en mans dels soldats franquistes. Van anar carregant camions de llibres fins a dur-los a la Biblioteca de Catalunya, gràcies això els va salvar d'un bombardeig. Anys més tard, i com a mostra d'amor incondicional cap a la llengua i les paraules va elaborar tres treballs lexicogràfics. El seu afany per apropar la poesia al jovent, va fer que l'any 1974 es crees el Premi de Poesia Martí Dot, així com va instigar la creació d'una secció de teatre en català a l'editorial Edebé. De la seva obra literària en destaquen principalment els seus poemaris adreçats a infants i joves, però també és autora de poesia per adults, d'una novel·la i algunes narracions i relats. L'activitat literària adreçada a joves i infants, no la començà fins a l'edat de seixanta-vuit anys, i la conformen un total d'11 poemaris amb 632 poemes.

 

A

També et pot interessar

Comentaris

imatge de Imma Cauhé Raspall

Moltes gràcies per haver dedicat aquest article a Joana Raspall i al seu nou llibre. M'agradaria fer-vos saber que el blog de la Joana Raspall, el que controlo jo com filla, i m'ocupo de posar totes les novetats actualitzades, i totes les notícies de que puc assabentar-me. És: joanaraspall.com que va a: http://joanaraspall.blogspot.com.es/ Les que heu posat varen ser obertes pel centenari i moltes no s'han tocat des de llavors. Ara també posaré la vostra entrada. Atentament Imma per Hereus Joana Raspall