Foto: 

Cedida
"Baboo Experience" proposa una discoteca pensada pels més petits

Teatre infantil sense diminutius

Del 8 al 23 de novembre "El més petit de tots" ofereix teatre per infant de 0 a 5 anys
Anna Brullet
,
08/11/2014
Família
Mai és massa d'hora per entrar al món de les arts escèniques i per fer-ho de la mà de propostes de qualitat, atrevides i que aposten per la creació més contemporània. Aquesta és la filosofia de “El més petit de tots” un festival de teatre pensat per nens de 0 a 5 anys que va néixer ara fa deu anys a La Sala Miguel Hernández de Sabadell i que enguany, l'any del desè aniversari, ja arriba a deu ciutats catalanes del 8 al 23 de novembre. “Va néixer amb la idea que es programés només a Sabadell però ha ant creixent i aquest any hem arribat a deu ciutats sumant Tarragona i Granollers. Tenim llista d'espera de ciutats que hi volen participar però volem que aquelles que s'hi sumin s'ho creguin de veritat. ”, explica el codirector del festival Jordi Colominas.
"De tant voler conservar la tradició el teatre infantil s'ha tornat conservador"

La idea del festival va néixer quan Eulàlia Ribera, directora de LaSala, es va adonar que als espectacles que programaven, pensats per nens de 7 o 8 anys, els pares hi venien amb els germans més petits, ja que no hi havia espectacles especialment pensats per aquestes edats. I això és el que intenta el festival, que els espectacles estiguin pensats específicament pel públic de 0 a 5 anys tant pel que fa a l'espai, com pels aforaments o les durades que mai superen els 30 minuts. “El ritual és molt diferent”, explica Colominas “no hi ha mai un pati de butaques, es busca la proximitat i els espectacles es fan a dalt de l'escenari amb els públic molt a prop i la rebuda que fa l'artista als nens”. Per tot això és molt important que l'edat dels nens sigui l'adequada. “A vegades ens passa que un pare ens diu: 'puc portar el germà gran que té 5 anys?' I ens costa que entenguin que no pot ser, perquè el nen ho disfrutaria però es faria l'amo de la pista perquè és molt més gran que els altres i ells no podrien tenir la mateixa llibertat”, explica Colominas. El públic, doncs, s'ha d'anar reciclant, “té data de caducitat”.

Des de “El més petit de tots” tenen també molt clar quin tipus d'espectacles volen programar. “La història d'haver de conservar la llengua, les tradicions, les rondalles ha fet que tinguem un teatre que, de tan conservar, s'ha tornat conservador i té una salut molt dèbil, és un terreny molt encotillat”, explica Colominas. Ells aposten pels llenguatge més contemporanis fugint de tòpics i simplismes, res de cançonetes, titellets i “el teatre amb diminutius”, com diu Colominas que es fa sempre pels més petits. Són espectacles, explica, que si no fos per la durada es podrien trobar també en una programació per adults. Juga am tots els llenguatges: la dansa, els objectes, música clàssica i, sobretot la tecnologia. “Els nens d'aquesta edat ja han nascut en un món tecnològic. Quan veuen una pantalla la toquen buscant la interactivitat, és cert que quan els dones un conte els costa passar les pàgines. Són d'una altra generació”, explica Colominas.

  • imatge de control 1per1

El festival té, a més a més una vocació internacional i programa espectacles vinguts de tot el món, des del País Basc fins al Quebec o Barsil. “El festival ja va néixer amb una vocació internacional des del principi. A l'estranger ja feien aquest tipus d'espectacles que ens agradaven”, explica Colominas. Però en aquests deu anys les coses han canviat, el públic s'hi ha acostumat. “A Sabadell ha costat que el públic entengués la contemporaneïtat però ara se sorprendrien si no tinguéssim aquest element”, diu Colominas. També els creadors del país han anat entrant en el llenguatge i des de LaSala han volgut contribuir-hi estimulant al màxim als creadors i cada any durant el festival estrenen una producció pròpia que, en aquest cas és “Little Night”, una intensa experiència audiovisual i interactiva que juga amb l'humor absurd i els personatges fantàstics i nocturns.

Entre les deus ciutats que acullen “El més petit de tots” n'hi trobem dues de vallesanes, Sabadell i Sant Cugat. A continuació recollim els espectacles que hi podreu veure. Clicant a l'enllaç podreu trobar-hi les sessions disponibles i per veure la programació completa del festival podeu visitar la seva pàgina web.

“Little Night”: És la producció pròpia d'aquest any, dirigida per Jordi Colominas. Una intensa experiència audiovisual interactiva. Una explosió d'imatges i sons que juga amb personatges fantàstics i humor absurd. Espectacle per nens de 18 mesos a 3 anys.

“Aupapá”: un espectacle de dansa dels asturians Zig Zag Dansa, un artefacte escenogràfic peculiar, una gran capsa amb les parets de vidre dins les quals es mou una ballarina. Per nens de 6 mesos a 3 anys.

“Baboo Experience”: la companyia catalana Imaginart crea una discoteca pels més petits, una experiència visual i sonora acompanyada de projeccions. Per nenes de 18 mesos a 5 anys.

“Édredon”: els quebequesos Les incomplètes ens porten a un univers de somnis i viatges a través del cos, les ombres i les projeccions. Un espectacle per nens d'1 a 5 anys.

“Entre deux pluies”: els francesos Ak Entrepôt presenten un solo d'una ballarina amb 300 quilos de pedres i unes quantes gotes de pluja. Imatges i sons impactants en un espectacle per nens d'entre 2 i 5 anys.

“Kleur”: els holandesos Dansmaskers Amsterdam fan moure dos ballarins entre galledes de pintura que deixen marques de colors sobre el paper en el que es mouen, dos pintors que omplen el paper no amb pinzells sinó amb tot el cos. Espectacle per nens de 2 a 5 anys.

“Latung La La diu que el pes petit és el pes més gran de tots”: David Ymbernon és un artista polifacètic posseït pel color taronja. I amb aquest muntatge proposa una obra de poesia visual sense història, sense arguments, amb qui pot gaudir tothom però especialment pensada per infants de 2 a 5 anys.

“Meu jardim”: el grupo Sobrevento omple el seu espectacle d'elements de la seva terra, Brasil. A partir del texts de l'autora belga d'origen iranià Mandana Sadat, expliquen la història d'un viatger avorrit que vol crear un jardí enmig del desert. Espectacle per nens d'un a tres anys.

“Nidos”: Teatro Teloncillo és una de les companyies de referència del teatre infantil a Espanya. L'espectacle té lloc al peu d'un arbre i a través de jocs, imatges, sons, animals i molts colors una sèrie de poemes prenen vida. Espectacle per nens de 6 mesos a 3 anys.

“Primo”: Alfredo Zinola i Felipe González porten des d'Alemanya una insòlita creació de dansa subaquàtica, els espectadors seuen al voltant d'una piscina transparent i veuen els moviments dels ballarins dins la piscina on els ragis de llum transmeten la sensació de ser en un calidoscopi gegant. Espectacle per nens de 2 a 5 anys.

 

 

A

També et pot interessar