Foto: 

ROSER BLANCH
Itziar González i Ton Salvadó a la presentació del llibre "Revoltes"

Itziar González: “Deconstruir per construir un nou futur econòmic”

Recollim instants de la presentació del llibre "Revoltes"
Gemma Urgell
,
25/03/2015
Llibres
L’arquitecta va presentar el llibre “Revoltes” el passat mes de desembre a la seu de l’Associació de Veïns de Sant Julià de Vilafranca del Penedès en un acte organitzat conjuntament amb la Llibreria La Cultural i presentat per l'arquitecte penedesenc Ton Salvadó. Recuperem la crònica que en van fer a l'edició de Surtdecasa Penedès.
'Ara em dedico a la revolta quotidiana de cada dia, a reclamar una major cultura política'

Revoltes és una conversa entre l’arquitecta Itziar González i l’ambientòleg Iago Otero, un llibre que pretenia ser un retrat autobiogràfic de l’arquitecta però que ha acabat esdevenint un llibre on es retraten els vincles i els neguits de dues generacions, la de la Itziar que representa els que ara tenen entre 40 i 50 anys, i la del Iago, d’entre 30 i 40. “Em feia respecte veure’m retratada en un llibre i, amb l’editor Ton Barnils, vam trobar que una conversa entre els dos faria un llibre més d’acord als nous temps de subversions i revoltes”, comenta González. 

Itziar González és arquitecta i va jurar que no construiria mai obra nova, que es dedicaria a la rehabilitació del patrimoni arquitectònic de nuclis vells i del medi rural. També va ser regidora del districte de Ciutat Vella de Barcelona (2007-2010), d’on va acabar dimitint perquè “quan m’he sentit més impotent a la vida ha estat quan he tingut més poder, perquè l’actual sistema polític és opac i genera sospites i no ajuda a regenerar espais de poder”, un capítol de la seva vida que també explica al llibre. Com ella mateixa confessa, “ara em dedico a la revolta quotidiana de cada dia, a reclamar que és necessària una major cultura política, a fer pre-política, és a dir a donar el màxim d’informació i coneixement perquè qualsevol pugui ser capacitat per a poder ser representant de la societat”.

FOTO: ROSER BLANCH

Per González, el lloc i les persones són importants. Per això, el llibre és fruit de cinc trobades entre els dos autors en diferents espais que han estat inspiradors per a ells. Potser també per això, l’arquitecta va destacar a la presentació del llibre a Vilafranca el passat mes de desembre, que era ideal fer-ho al local de l’Associació de Veïns de Sant Julià, un emplaçament pròxim, un punt de lluites ciutadanes i de generació de vincles entre veïns. És que la proximitat és la clau a l’hora de parlar d’un projecte de país, diu González. “Els municipis, els barris, els veïns són qui realment coneixen l’entorn i des d’on s’ha de construir la cultura política perquè és clau que els nostres nens coneguin el diàleg, l’acord, la reflexió per poder-nos alluntar de les distraccions que provoquen els mitjans de comunicació”.

Quan se li pregunta sobre el seu mantra de què no construirà cap obra nova, explica que cal deconstruir per construir i que això és el que s’hauria de fer en polígons i urbanitzacions en desús, “perquè el nostre futur econòmic passa en part per la desfeta, per generar una nova economia i indústria de l’ús d’allò que no aporta res”. Per l’arquitecta, “la sort de rehabilitar és que sumes amb noves maneres de fer del passat, tornes a donar vida a un espai”. És que la foto de la portada del llibre és un fidel resum del que el lector pot trobar tot llegint les seves pàgines: dos persones assegudes sobre una muntanya de runa que analitzen què els ha portat fins allà i com poder seguir en moviment i en contínua revolta per a poder esdevenir un contrapoder real a la situació política i econòmica actual.

Més informació: 

González, Itziar i Otero, Iago. Revoltes. Edicions Dau, 2014. 

A

També et pot interessar