Activa't
,
2016
Del 9 a l'11 de desembre, 18h
Althaia Sant Joan de Deu
Manresa

Vuitenes Jornades Migració y codesenvolupament

Vuitenes Jornades de Migració i Codesenvolupament 'Fòrum Senegal Diàspora Invest2016'
La contribució dels migrants senegalesos a l’economia del país es cada vegada més important, tant que a l’any 2011 va representar un 13% del PIB per un volum de 936 mil milions de francs, i ni tan sol es va aturar de créixer un 6% durant  el Període de crisis en les economies occidentals. Els instituts d’investigació i d’estadístiques de l’estat senegalès preveuen una projecció de les remeses per l’any 2016 de un miliard de milions de francs

Aquestes remeses avui en moltes de les regions, serveixen com a fons principals d’inversió en les infraestructures socials locals (escoles, centres de salut...) com a dinamitzador de l’economia del mercat local, ja que un 90% es dedica el consum de les llars i de les Construccions. Això fa que no es indiscutible la participació de les persones migrants en la lluita contra la pobresa, facilitar l’obertura i l’accés dels pobles reculats als mínims serveis de benestar. Però l’eficiència d’aquestes accions son contestables ja que els resultats dels esforços financers no responen a les expectatives, ni tampoc contribueixen a una autonomia i alliberament de les poblacions de l’assistència.

La Coordinadora de les Associacions Senegaleses de Catalunya CASC, en la seva tradició de servir d’espai de reflexió i d’accions en matèria de Migració i Codesenvolupament, escull aquest any 2016 per impulsar un programa sobre 'Diàspora empresarial i desenvolupament Local'. Per aquesta primera etapa es vol tractar de com tractar la reconversió d’una part de les remeses com a fons d’inversió en micr empreses locals, així de tenir un impacte més gran en la reducció de l’atur i la pobresa de les llars. La CASC s’alia amb l’organització Senegalesa NIRVA (Nova Iniciativa de Recursos Valoritzats) que actua en la formació en xarxa i l’acompanyament dels petits actors econòmics i les agrupacions econòmiques de les dones, i té com a objectius augmentar les seves capacitats d’impacte en l’economia local i les exportacions.

Les vuitenes jornades de Migracions seran l’espai d’aquesta primera etapa, per pensar i formar en les eines per impulsar la xarxa dels actors empresarials, operadors econòmics de la diàspora senegalesa, per contribuir millor al desenvolupament local dels seus territoris d’origen.