Foto: 

Ecoment

La primavera ens porta l'Ecofira de Calaf

5 motius per anar a l'Ecofira de Calaf el proper 10 d'abril
Ariadna de Anta
,
29/03/2016
Fires i festes
Consumiu aliments ecològics? Coneixeu els beneficis de l'aigua de mar? Què en sabeu de bioconstrucció? Voleu construir el vostre propi hort urbà? Teniu calefacció ecològica? Com alimenteu la vostra pell? Heu tastat mai flors i plantes de marge? La capital de l'Alta Segarra es vesteix de verd i us convida a descobrir la seva vessant més compromesa amb l'entorn i el territori. L'ordre del dia inclourà estímuls per a tots els sentits: badar i encuriosir-se amb propostes sostenibles i originals, tenir el paladar a punt per fer parada a l'espai ecogastronòmic, treure's les mans de les butxaques per participar en diversos tallers i tenir a punt totes les orelles per escoltar els consells dels conferenciants assistents a la fira. Paradetes, tallers, degustacions, xerrades i un munt de propostes més, per grans i petits, us esperen a la primera Ecofira de Calaf, la fira ecològica de l'Alta Segarra i de l'Anoia.

El dia 10 d'abril Calaf donarà veu a un reguitzell de propostes vinculades a l'ecologia i el medi ambient. La filosofia de la fira gira al voltant de la conscienciació ambiental i social, responent així a la necessitat de formació i sensibilització de la societat a tenir cura de l'entorn en què vivim. Hi trobareu estands sobre alimentació, energies renovables, bioconstrucció, aprofitament forestal, calefacció ecològica, sorrejats eco, artesania del reciclatge, salut ambiental, entre moltes altres propostes. Paral·lelament, també podreu assistir a diverses xerrades i realitzar tallers per posar en pràctica eco-idees com per exemple les biojardineres, conduir una btt elèctrica, iniciar-vos en astronomia, o demostracions per conèixer com es construeix un mur de pedra seca amb tècniques tradicionals i populars. Atenció! Perquè pels més menuts també hi haurà un espai amb atraccions ecològiques, tallers de cuina, horts urbans, artesania amb reciclatge i els espectacles 'El circ del reciclatge' i 'L'arbre centenari'. A continuació us presentem 5 propostes originals i sorprenents que no us deixaran indiferents:
 

  • imatge de control 1per1

1. Una moda que va rodada - Tstil, el reciclatge fet creació
Tant si us agrada pedalar com si no, pareu atenció a la proposta que us suggerim: Re-cicling a la calafina! Enginy i esperit creatiu que transformen pneumàtics cansats de rodar en peces funcionals i d'última tendència. A mitjan 2012 la Teresa, ceramista d'ofici i artista innata, va empescar-se la manera de donar una segona vida a rodes gastades i cambres de bicicleta. La creativitat i el disseny combinats van fer néixer bosses de mà, cinturons, ronyoneres, arracades, carteres, clauers, moneders i fundes pel telefon mòbil. Cada peça és exclusiva, fruit d'un procés laboriós de poliment del material i la paciència de cosir punt per punt. Des de Tstil es dóna una segona vida a materials que ja duen molts quilòmetres!
 

2. Dormir pot ser una acció molt verda i natural - L'Ecomatalasser
Què en sabeu de l'ofici de matalasser? Us parlem de l'art de fer matalassos, un ofici iniciat al segle XIV i que avui gairebé ha desaparegut. En Carles Cases ha decidit no deixar caure en l'oblit aquest antic ofici i ha posat fil a l'agulla, mai tan ben dit. Avui elabora artesanalment matalassos, coixins, llençols i màrfegues, tots ells únics i irrepetibles, tots fets a mà i amb tècniques tradicionals catalanes. Per la confecció d'un matalàs primer de tot cal saber les necessitats o desitjos de cadascú. En segon lloc disposar de bons materials; l'Ecomatalasser utilitza: llana d'ovella, espígol, cànem, pellofes d'espelta, miraguà i la fibra d'espart. Després es passa a l'acció: cardar la llana, picar-la, tallar i senyalar les teles, fer els ullets, repartir la llana i posar les vetes i per acabar cosir les teles i fer el rivet. Cada disseny és únic i personalitzat, fet a mida. Descans ecològic de qualitat, sostenible i confeccionat amb fibres naturals i de proximitat. Tant si sou sensibles com si no, us tocaran la fibra!
 

3. Sostenibilitat sobre rodes - CAT Bamboo Calaf
Si desplaçar-se pedalant ja és una acció ecològica, amb l'arribada de les bicicletes de bambú encara ho pot ser més. Es tracta d'una bicicleta que té el quadre fet amb canya de bambú i fibra de cànem, uns materials que presenten diversos avantatges respecte l'acer o l'alumini, a nivell pràctic i a nivell mediambiental. D'entrada, el bambú és un material lleuger que permet major agilitat a l'hora de controlar el vehicle, és flexible i a la vegada suficientment dur per no rompre's a la primera de canvi. El resultat és una magnífica bicicleta resistent i veloç. Des de CAT Bamboo en Miki Miranda mostrarà el procés de muntatge d'un cicle que pot esdevenir un mitjà de transport tant urbà com de muntanya. Pedalant, pedalant les penes se'n van!
 

  • imatge de control 1per1

4. Llàgrimes d'avet - Lagrimus
Heu tastat alguna vegada el nèctar d'avet? Cal que sapigueu que les seves propietats medicinals i gustatives són un excel·lent regal pel nostre cos, a nivell sensitiu i a nivell curatiu. En Michel Baylocq ens ofereix la oportunitat de gaudir de tot un seguit de productes fets a partir de resina d'avet extreta de l'arbre de manera tradicional, la qual té com a propietat principal descongestionar les vies respiratòries. La resina d'avet ja era utilitzada antigament per les trementinaires, dones remeieres que voltaven per tot Catalunya, i l'anomenaven trementina d'avet. Ara toca redescobrir aquest regal de la natura tan nostrat. Lagrimus elabora xarop amb la maceració de les pinyes, brots i branquetes amb sucre; també caramels, cervesa, i fins i tot crema balsàmica, una delícia que impregna el paladar de la frescor de la muntanya. Respireu la cultura del bosc i la muntanya profundament!
 

5. El Sol entre fogons - Ecoment, ecologia de vida
Heu cuinat mai amb l'escalfor de l'estrella més gran que coneixem? Sovint busquem alternatives als aliments convencionals, però heu explorat les que fan referència als mètodes de cocció? Descobrir que amb l'energia solar podem obtenir un àpat complet i suculent us deixarà de ben segur bocabadats. Una cuina solar té com a base una parabòlica que rep totes les irradiacions del sol, aquestes s'acumulen en un focus central i els aliments es cuinen per la concentració de l'escalfor. La cuina que utilitzaran la Núria i el Manel d'Ecoment medeix 140 cm de diàmetre i en hores de màxima exposició al sol la potència d'aquesta cuina pot arribar a ser de 600 watts. Utilitzar una paràbola d'aquestes característiques permet cuinar per unes divuit persones i l'estona total de cocció només s'allarga un 15% més que en cuina convencional. Increïble, no? Entre els beneficis que trobem en aquest sistema, a banda dels energètics i ambientals, cal destacar que es propicia una cocció uniforme de tots els aliments i s'afavoreix una menor pèrdua de nutrients. La cuina solar us sorprendrà, vaja només si el Sol ho vol. Feu-vos un regal i descobriu una cuina amb resultats estel·lars!

 

A

També et pot interessar