Jump to navigation
Dimecres
22 gener 2025
Terres de l'Ebre
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Foto:
Cedida
Espectacle 'Empremtes' amb Marta Viladrich
Els 10 imperdibles de Litterarum
La setena edició del certamen d'espectacles literaris tindrà lloc els dies 30, 31 de maig i 1 de juny a Móra d’Ebre
Anna Zaera
,
03/06/2014
Espectacles
Qui ho havia de dir fa set anys que Móra d'Ebre seria un dels epicentres de les lletres catalanes. Un indret considerat “al marge” que fa honor al terme “cruïlla”. Litterarum és, sense cap mena de dubte, un exemple d'aquesta recent revalorització geogràfica i cultural de les Terres de l'Ebre. Enguany, es representaran un total de 20 espectacles de quinze companyies i grups de Catalunya, les Illes Balears i Andorra, molts dels quals són estrenes al país. A més, la commemoració del Tricentenari 1714-2014, l’Any Vinyoli i la mort del poeta tortosí Gerard Vergés marcaran la programació d’aquesta edició, que es presenta suculenta. La il·lustració, la performance i la dansa tindran també el protagonisme que mereixen com a arts escèniques, juntament amb les seves germanes grans més consolidades: el teatre, la música o l'audiovisual. Tot, per omplir l'espai entre artista i públic amb lletres interpretades. Us hem preparat una selecció d'allò que no t'hauries de perdre.
'Litterarum, un exemple de la recent revalorització geogràfica i cultural de les Terres de l'Ebre'
1. L'imaginari del riu Ebre viscut in situ
El paisatge i la literatura sempre s'han retroalimentat. Podriem dir que, en aquest espectacle, la fusió és real i concreta.
Empremtes
, que s’estrenarà per primera vegada a Litterarum 2014, és un viatge literari i artístic que ens mostra les memòries adormides d’una població que va desaparèixer sota les aigües del riu Ebre. Com molts haureu endevinat, parlem de Mequinensa. A través de quatre passatges diferents, protagonitzats per la tortosina Marta Viladrich, ens endinsarem pels carrers d’aquella malaurada vila i reviurem fets i històries personals que van marcar tant els habitants com el seu entorn durant el segle XX. Un espectacle homenatge a l’obra
“Camí de sirga”
en l’escenari insòlid d’un llagut enmig del mateix riu que va ser-ne font d’inspiració.
On:
Moll de Móra d'Ebre
Quan:
Divendres 30 de maig: 18.30 h / Dissabte 31 de maig: 11:30 i 12:30 h / Diumenge 1 de juny: 11:30 i 12:30 h.
2- Èpica recreativa inspirada en Albert Sánchez Piñol
Un dels plats forts de Litterarum. Protagonitzat per la dramatúrgia de l'actriu Sílvia Bel, el piano de Carles Beltran i la veu de la Llúcia Vives, aquest espectacle, que comptarà amb la participació especial de l’escriptor Albert Sánchez Piñol, es basa en la memòria d’un dels episodis més ferotges de la nostra història recent. A l'escenari, es recreen passatges cantats i narrats que difonen de forma creativa moments èpics de l’època del 1714. Un recital historico-musical ben original que combina cançons a través de la interpretació de romanços que contextualitzen les vivències en la Catalunya del segle XVII, narració de fragments de les memòries de Francesc de Castellví, considerat el millor cronista de la Guerra de Successió, i lectura dramatitzada del llibre
Victus
, una de les novel·les històriques actuals més completes sobre el 1714.
On:
La Llanterna Teatre
Quan:
Dissabte 31 de maig: 22 h.
3. Els últims versos musicats de Vergés
El destí ha fet que, enguany, aquest espectacle no sigui només això, sinó un homenatge artístic al gran poeta Gerard Vergés. El grup de cançó tradicional ebrenc Riu en So estrena, a Litterarum, l'adaptació de les lletres d’alguns dels poemes de Vergés, mort el passat 23 d'abril. Aquest conjunt, al que li posa veu Sofia Morales i Enric Panisello, ha marcat la seva indentitat recuperant instruments de la música folk ebrenca com la dolçaina, el sac de gemecs o la flauta travessera, per acompanyar-los de lletres de cants tradicionals del territori. En aquest cas, s'inspiren en Vergés i la seva lírica del paisatge ebrenc, el riu i la fauna del Delta. Una bona manera de reviure la poesia del mestre, mentre es fa un just i sentit homenatge a una de les veus més importants de la literatura catalana.
On:
Carpa de la Fira
Quan
: Dissabte 31 de maig: 20:15 h.
4. La Gallina, el conte de Rodoreda portat a la gran pantalla
Cinema inspirat en una obra literària. Produït a l'Ebre i que ha seduït alguns dels crítics més reputats de l'estat. El cineasta d'Ulldecona Manel Raga s'inspira en el conte
La gallina
(
La meva Cristina i altres contes
, 1967) de Mercè Rodoreda, per fer la seva òpera primera, en forma d'un curtmetratge de ficció. La peça rodada en diferents ubicacions del Maestrat i protagonitzada per l'actriu tortosina Sílvia Sabaté, ha recollit diversos premis i reconeixements com són l’"Òpera Prima" al millor curtmetratge del Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya 2014, finalista als Premis Gaudí 2014 i nominat als Goya 2014, a més de participar en competició oficial a la Biennal de Venècia 2013, entre altres. No us desvetllarem massa, però només dir-vos que és una història profunda i agresta, com el propi paisatge que l'envolta.
On:
La Llanterna Teatre
Quan:
Dissabte 31 de maig: 18:00 h.
Trailer LA GALLINA (THE HEN)
from
Manel Raga
on
Vimeo
.
5. Esperit (Vi)nyoli, terra i esperit
“La nit és tota per nosaltres, encèn el vi”, va escriure Joan Vinyoli, el poeta barceloní mort el 1984 de qui, enguany, se celebren 100 anys del seu naixement i 30 de la seva mort. L'espectacle de la cantautora Sílva Comes i la poeta Sílvia Bel és un viatge a l’essència poètica de l'autor, a través dels seus versos. El fil conductor serà precisament el món del vi – també un element que naix a la terra i serveix per capgirar l'esperit- que ajudarà a travessar la seva literatura de la mateixa manera que el travessa amb lletres l’amor, la poètica, el temps, la solitud i la mort. La veu i música de Comes s’ha unit a la veu i dramatúrgia de Bel Fransi i al violoncel de Carles Muñoz.
On:
Biblioteca Comarcal
Quan:
Divendres 30 de maig: 10:30 h.
6. La il·lustració d'Ignasi Blanch i la dramatúrgia d'Elisenda Roca
Aquest muntatge es basa en la dramatització de l’àlbum il·lustrat per Ignasi Blanch i amb textos en forma de gran poema èpic de Jordi Sierra i Fabra sobre el 1714. La periodista i directora teatral Elisenda Roca s’encarregarà de donar veu a la dramatització i Ignasi Blanch realitzarà il·lustracions en directe amb el seu estil salvatge i personal. Una obra d’art, un poema èpic i un cant a la llibertat.
On:
Biblioteca Comarcal
Quan
: Divendres 30 de maig: 11:45 h.
7. Acordió i teatre d'Aina Huguet en honor a Vinyoli
Cremades d’últim grau
és també un homenatge a Joan Vinyoli, en l’any del centenari del seu naixement. Aquest espectacle de poesia s’endinsa en l’obra del poeta i els seus temes essencials, a través de la força de la paraula pura, despullada, potent; Un espectacle on els mots són els autèntics protagonistes. L’actriu Aina Huguet, amb el seu joc interpretatiu, i el músic, amb un acordió que encén el vi, creen un espai poètic i teatral que embolcalla l’espectador en una atmosfera com la del poema que dóna títol a l’espectacle: “[...] i amb mans tremoloses ens posàrem | buscalls encesos a la boca | i ens n’omplírem el pit. | I vam morir, mai no morint, com de cremades d’últim grau”.
On:
Carpa de la Fira
Quan:
Divendres 30 de maig: 20:00 h.
8. Performance literària a la Casa Noble Montagut
La performance s'obre pas cada cop amb més força entre les arts escèniques. La reconeguda artista Vivian Caoba presenta
Records particulars
, una representació en què estableix un diàleg teatral amb una casa senyorial durant el recorregut per mostrar-la als visitants, alhora que repassa els gustos literaris i els records que la lliguen a una tia a qui li agradaven molt els llibres, els quals eren el seu refugi quan la va habitar ja fa molts anys. En aquest cas, l'espai de la Casa Noble Montagut de Móra d'Ebre entrarà en diàleg amb l'artista. El resultat? Només el podrem conéixer si ho vivim en primera persona. Per tant, un espectacle molt recomanable ja que serà únic i intransferible.
On:
Casa Noble Montagut
Quan
: Dissabte 31 de maig: 19 i 20 h.
9. 'After hour' amb dansa
Invocació
és un espectacle de paraula i moviment que combina formats escènics diversos (recital de poesia, dansa, teatre i mim) per posar en escena l’obra poètica de Martí Noy. Narra l’encontre entre dos individus que es troben sols i desarrelats. Cadascú té la seva manera d’afrontar la vida: el poeta amb la paraula i el ballarí (Marc de Pablo) amb el moviment. Els dos busquen una llar perduda, necessiten trobar el temps per recordar i escoltar. Busquen un lloc que els permeti connectar-se amb el passat i trobar un futur. L'espectacle reflexiona sobre la relació entre l’individu i l’espai -el niu, la casa, el quadrilàter-, entre l’individu i la memòria -l’absència, el record- i entre l’individu i la societat -un ciutadà normal, per no voler formar part de la col·lectivitat, pot esdevenir un emigrant en la seva pròpia terra-.
On:
Carpa de la Fira
Quan
: Divendres 30 de maig: 23:45 h.
10. Espriu íntim
I no ens podiem deixar un duet que ja es va actuar a Tortosa, en el dia mundial de la Poesia de l'any passat, però que durant aquest temps ha assolit una maduresa que el fa encara més potent. Toni Xuclà i Gemma Humet presenten l'espectacle
Amb música ho escoltaries potser millor
, un recull de poemes de Salvador Espriu musicats i cantants. Molts hi descobriran, o redescobriran, cançons que havien esdevinguts populars o que potser els havien passat per alt. El recopilatori mostra com l’autoexigència d’Espriu impregna tothom que se li acosta. Per dir-ho d’alguna manera, Espriu convida a extreure de cadascú el millor de si mateix. I no per un propòsit, sinó per una virtut innata. Un espectacle delicat i ple de sensibilitat.
On:
La Llanterna Teatre
Quan
: Diumenge 1 de juny: 16:00 h.
--
Més informació:
www.llibresebrencs.org
A
També et pot interessar
Foto:
Cedida
Sara Blanch: “En els últims anys, l’òpera està agafant importància i es fa molt més present en la societat”
Foto:
Cedida
Els 7 imperdibles de Litterarum
Foto:
Cedida
Recomanacions literàries a Ponent
Foto:
cedida
Mercè Arànega: "Quan acabo d'interpretar Neus Català sento tristor, ràbia i un buit immens"
Foto:
Cedida
Fira literària
Els 6 plats forts del Litterarum 2023
Foto:
Jordi Martí / Emma Sabaté
Les 5 sortides d'hivern a les Terres de l'Ebre