Versos contra la violència

Foto: 

Cedida
Jesús M. Tibau ha estat el coordinador de la iniciativa

Els secrets més ben guardats de l'espectacle 'Versos contra la violència'

Roberto Olivan, Eduardo Margaretto o Rafael Haro seran alguns dels artistes que actuaran el 29 de desembre a Tortosa
Anna Zaera
,
26/12/2017
Espectacles
Una trentena d'artistes de les Terres de l'Ebre s'han sumat a un dels espectacles de caràcter social més ambiciosos de l'any. El que va començar de manera espontània davant la necessitat d'escriptors i gent de la cultura de mostrar la seva solidaritat davant de la repressió policial de l'1-O es va convertir en un llibre i el pròxim 29 de desembre en un espectacle on hi haurà poesia, música, il·lustració, teatre i dansa. En temps rècord, el col·lectiu diLLUMs d'Arts al Forn i l'associació cultural Mar de Fora, es van organitzar dos recitals de versos a Sant Carles de la Ràpita i Roquetes i, davant l'èxit assolit, es va decidir anar més enllà i fer un llibre, editat per Onada Edicions, on hi col·laboren fins a 70 persones. L'escriptor Jesús M. Tibau ha estat el coordinador de la iniciativa i el dramaturg Valer Gisbert l'encarregat de portar-la a l'escenari. A continuació, us descobrim en què consistirà l'espectacle.

1. Els mestres de cerimònies
Segons explica Valer Gisbert, "l'espectacle es dividirà en un pròleg, quatre capítols, quatre interludis i un epíleg". La conducció de la narració anirà a càrrec de dos mestres de cerimònies molt especials, una representa que serà la fulla de paper en blanc i, l'altra, la tinta. "El punt de partida el vaig agafar d'una frase que vaig posar jo al poema amb el qual vaig participar en el llibre 'Versos contra la violència' "assegura Gisbert. Voltaire es refereix a l'escriptura com "la pintura de la veu". Per tant, els dos mestres de cerimònies són una espècie de progenitors de tot allò que es veurà.


Valer Gisbert mirant al cel en una imatge d'arxiu

2. L'escenografia
L'escenografia serà austera i sintètica. "L'únic element escènic que hi haurà serà un cub negre al centre de l'escenari. El cub representarà simbòlicament l'espai on tot succeeix, una mena de forat negre d'on apareixeran els personatges" comenta Valer.

3. El tipus de violència
La violència serà el concepte clau de tota la representació. L'obra ha volgut reflectir quatre formes de violència diferents. La violència imposada per un Estat regit per un poder autòcrata; la violència extrema com és l'assassinat, la violència psicològica a partir de l'assetjament constant que porta repressió a una llengua i de retruc a l'exili, i finalment, la violència física, una pallissa pròpiament.

4. El valor de les imatges
La poesia s'alternarà amb les imatges. Entre escena i escena l'espectacle inclourà les rapsòdies i les projeccions de fotografies de Vicent Pellicer i la il·lustració en directe d'Ignasi Blanch. "Al final, tindrem un epíleg on fusionarem tot l'art, la nostra arma".

5. Espectacle final
El número final serà la gran traca de la nit. "L'espectacle fusionarà música en directe, teatre, cant i dansa i servirà per reafirmar el missatge que volem enviar, que la violència no és la resposta a res" diu Valer. A l'espectacle participen músics com Albino Tena o Enric Panisello; actrius com Alba Figueroa o Marga Julià; rapsodes com Sílvia Panisello, Xell Aixarch, Eduardo Margaretto o Rafa Haro; i ballarins com Marta Viladrich i el número especial de Roberto Oliván.

A

També et pot interessar