Resseguint la pista d'Arbó

El Museu de la Mar de l'Ebre de La Ràpita organitza una ruta literària pels indrets on va viure l'escriptor
Surtdecasa Ebre
,
31/03/2014
Llibres
"Aquí, als meus peus, quasi a l'abast de la mà, veig Sant Carles de la Ràpita. És un matí transparent, net, rentat per la pluja. El poble apareix límpid, obert, precís en tots els seus petits detalls. D'ací estant veig la seva albereda (albereda sense àlbers); veig també la seva plaça oberta, que gairebé forma una creu amb l'albereda; els seus carrers amples que menen la mar, la torre de l'església, les fàbriques, el port”
 
Aquest és un fragment de "El meu poble", de l'escriptor Sebastià Juan Arbó, qui recent estrenat el segle XX naixia a La Ràpita, fill d'una familia de pagesos sense terra. Amb els anys esdevindria un dels escriptors més reconeguts de les Terres de l'Ebre, i un cronista avançat dels llocs, els ambients i la gent del nostre territori. Trenta anys després de la seva mort, La Ràpita ha volgut retre-li homenatge amb una exposició al flamant Museu de la Mar de l'Ebre, ubicat molt prop del carrer Sant Roc, 5 on hi ha la seva casa natal. L'exposició està acompanyada d'unes rutes literàries que tindran lloc els propers diumenges 27 d'abril, 18 de maig i 15 de juny, i que recorreran aquells indrets que van formar part de la infantesa de l'escriptor, i que han estat una constant en la seva obra.
 
Ulleres, maletes i correspondència....
La mostra, comissariada per Ramon Rosales i dissenyada per l'escriptor rapitenc i autor de l'obra “La Ciutat Invisible”, Emili Rosales, ofereix “des d'un punt de vista molt vivencial, com van ser els primers anys de vida de l'escriptor en el barri més mariner de La Ràpita”, explica Toni Cartes, coordinador del Museu de la Mar de l'Ebre. “Així com Verdaguer fa copsar l'imaginari del Pirineu i Josep Pla de l'Empordà per donar-lo a conèixer a la gent de la resta del país, Arbó va fer el mateix amb les Terres de l'Ebre”, explica Emili Rosales. La mostra, que té un fort component literari, destaca fragments de les principals obres de l'escriptor com “La Masia” o “Terres de l'Ebre”, així com reconeixements a l'impacte que va tenir la seva obra, en forma de guardons i premis.
 
El més destacable són, però, tots aquells objectes personals, molts d'ells vinculats amb la seva faceta d'escriptor, que l'exposició posa a l'abast del públic. Així, també podem trobar les ulleres que utilitzava l'escriptor, la seva màquina d'escriure i també la vella maleta amb què va marxar a Barcelona de jove per buscar-se la vida com a periodista i escriptor. També hi ha una mostra de la correspondència d'Arbó amb altres escriptors de la seva generació, així com moltes anotacions que van servir de material a l'hora d'escriure les seves novel·les i assajos.
 
Les cases i els carrers que el van veure créixer
Aprofitant aquesta mostra, l'Ajuntament ha reactivat els itineraris literaris que ressegueixen pels carrerons del poble la petjada de l'escritpor, i que han estat documentades per l'historiador local, Pep Carcellé. El punt zero de la ruta és el propi Museu de la Mar de l'Ebre, un indret que, a principis de segle, època en què va viure Arbó, era l'edifici de "les Casotes" de la Reial Compañia de Canalzación y Riego del Ebro. L'itinerari segueix pel Canal de la Paca, el carrer Sant Roc - on està situada la seva casa natal -, el carrer Sant Francesc, la plaça Carles III i la plaça del Cóc, fins acabar prop del Pou de les Figueretes. De fet, aquesta ruta s'ha dissenyat a partir de la seva novel·la “La Masia”, on explica amb detall aquests paisatges mariners de la seva infantesa.
 
L'inici d'aquestes rutes guiades, que tindran lloc els diumenges indicats, és a les 11:00 hores del matí i tenen una durada d'una hora i mitja aproximadament. Cal destacar que és una activitat gratuïta i a l'abast del públic de totes les edats.
 
--
Horari del Museu de la Mar de l'Ebre: 
De dimecres a diumenge: d'11 a 14 h i de 16 a 19 h
Dies de la ruta literària Sebastià Juan Arbó:
Diumenges 27 d'abril, 18 de maig i 15 de juny, a les 11 h. 
 
   
    

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar