Arts
,
2020
Del 10 de juliol al 7 de febrer de 2021
MACBA
Barcelona

Exposició 'Acció. Una història provisional dels 90'

Si la dècada de 1980 va representar a Europa un retorn a l’ordre, a la reivindicació d’una certa formalitat en l’art, als formats convencionals de la pintura i l’escultura àmpliament acceptats pel mercat, la de 1990 va reprendre bona part de les experiències conceptuals de dècades anteriors. D’aquesta manera, es van recuperar pràctiques relacionades amb el cos humà que conjuntament anomenem art d’acció. A l’Estat espanyol, aquestes pràctiques encara van tenir més rellevància, amb iniciatives múltiples que han exercit un immens impacte en l’art fins avui dia. Sovint aquest art d’acció s’expressava en forma de performances -que acostumaven a circular en àmbits molt restringits, en festivals o trobades- i la seva expressió més heterogènia, el que anomenem performativitat.

És el moment de revisar-les en conjunt i entendre la seva gran importància: no sols perquè la història d’aquests anys encara s’ha d’escriure, sinó perquè hi ha molts artistes joves que beuen directament d’aquestes fonts, sovint sense ser-ne conscients. També és una ocasió per a un replantejament de la institució, analitzant cadascuna de les tasques habituals del museu, des de l’acte de comissariar fins a la manera de comunicar. La interacció amb l’audiència viu una renovació fonamental: el paper del visitant passa d’observador a activador. Tot això en el marc d’una era -prefigurada en la biopolítica de Michel Foucault, en el deconstructivisme de Jacques Derrida o en el pragmatisme de John L. Austin- en què el cos humà s’estableix de nou com el lloc per on transiten nombroses tensions emocionals i es reclama la condició política de l’ésser. Som perquè ocupem un espai, perquè hi actuem i hi som reconeguts.

A través de diversos nodes, 'Acció' recorrerà aquesta època i en rastrejarà algunes de les obres fonamentals. A més, inclourà documentació i material audiovisual majoritàriament inèdit que recupera aquelles experiències. El resultat és una exposició densa, amb múltiples extensions històriques i contemporànies, que ajudarà a interpretar d’una manera molt més precisa l’art del nostre temps.

Horari: 

De dilluns a dissabte: de 10 a 20h
Dimarts no festius: tancat
Diumenges i festius: de 10 a 15h

Preu: 

Promoció 50€%: 5,50€
Venda d'entrades online aquí
 

Més informació: 

Web MACBA