Disseny Hub Barcelona
Disseny Hub Barcelona
Plaça de les Glòries Catalanes, 37-38
08018 - Barcelona
  • 932 566 800
  • museudeldisseny@bcn.cat
Exposició permanent 'Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual. 1980-2003'
Exposició permanent 'Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual. 1980-2003'

Les dècades de 1980 i 1990 van ser un moment estel·lar per al disseny gràfic.

Després de la mort de Franco, amb la integració plena a Europa i l’establiment de la democràcia, els dissenyadors van tenir l’oportunitat de participar en un procés de creació i transformació de la imatge de les institucions públiques, les organitzacions privades i les empreses.

Va ser una època de vitalitat extraordinària, d’eufòria i celebració, descrita com «el boom del disseny». Alimentat en gran manera pel suport institucional i els mitjans de comunicació, aquest boom ens va deixar una expressió que es va fer cèlebre i que reflectia la seva popularitat: «Dissenyes o treballes?». Però els dissenyadors gràfics, lluny de tota frivolització, dissenyaven i treballaven intensament, com es pot comprovar si s’analitza aquell moment, en què el disseny va començar a tenir més presència social.

Amb la irrupció de l’ordinador Macintosh i l’arribada del nou mil·lenni van sorgir noves perspectives i especialitats. Els nostres dissenyadors gràfics van aconseguir consolidar-se i projectar-se internacionalment mentre començaven a enfrontar-se amb nous reptes, com el de la sostenibilitat, la sobrecàrrega informativa o el creixent multiculturalisme de les nostres societats.

> Més informació aquí (enllaç)
Preu entrada: 4€ | 6€ 

Exposició permanent 'El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015)'
Exposició permanent 'El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015)'

Des de l’antiguitat els humans han alterat la forma i l’aparença del seu cos amb pentinats, joies, tatuatges i, sobretot, mitjançant el vestit. 

Les diferents maneres de vestir-se tenen a veure amb els codis morals, socials i estètics de cada època. La moda imposa cànons de bellesa i les siluetes i els volums es modifiquen: la natura deixa pas a l’artifici. El vestit canvia les proporcions i modifica la relació de la persona respecte de l’espai i dels altres individus.

L’exposició El cos vestit explica com el vestit modifica l’aparença del cos mitjançant unes accions que tendeixen a comprimir-lo i alliberar-lo alternativament, des del segle XVI fins avui dia. 

> Més informació aquí (enllaç)
Preu entrada: 4€ | 6€

Exposició permanent 'Objectes comuns. Històries locals, debats globals'
Exposició permanent 'Objectes comuns. Històries locals, debats globals'

Associem el disseny a objectes que són presents en el nostre dia a dia, però també a uns objectes que tenen alguna cosa d'especial. Són uns objectes comuns als quals el disseny dona un nou sentit gràcies als serveis que ens presten, a la novetat del seu aspecte, a les innovacions que incorporen, a allò que comuniquen o a les emocions que ens desperten.

Uns objectes comuns que mereixen aquest adjectiu també per altres motius: perquè formen part de la cultura popular, representen a la societat i esdevenen fragments de la memòria col·lectiva. I encara més, són igualment comuns perquè alguns són béns compartits i altres perquè tenen una vocació social.

La singularitat dels objectes comuns es manifesta de diverses maneres que aquesta exposició de disseny de producte recull en quatre apartats: Itinerari. Històries locals, 1930-2020; Parlament. Debat globals; Exposicions variables i #DISSENY_BARCELONA. El disseny de la ciutat.

> Més informació aquí (enllaç)
Preu entrada: 4€ / 6€

Més informació

El Museu del Disseny de Barcelona és el museu de les arts de l’objecte i del disseny, producte de la integració de les col·leccions del Museu de les Arts Decoratives, el Museu de Ceràmica, el Museu Tèxtil i d’Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques de la ciutat. És a dir, el denominador comú de totes col·leccions i entre l’ahir i l’avui és l’objecte i tot el que significa o ha significat i ha aportat: des de la seva concepció, creació i producció fins al seu ús segons el temps i la societat, tant en l’etapa artesana i preindustrial com en la industrial o la digital.

El museu conserva un fons de més de 80.000 objectes que tradicionalment s’han classificat sota la denominació d’arts decoratives o arts aplicades i que abracen des del segle iv aC fins a l’actualitat, amb col·leccions úniques i de ressò internacional, com ara els teixits medievals, el vidre català esmaltat del segle xvi o la ceràmica de l’Alcora, entre d’altres.

Aquestes arts de l’objecte enllacen amb les col·leccions de disseny del segle xx —de producte, gràfic i de moda— d’una manera natural. La majoria són o han estat «objectes per viure», és a dir, propis de la vida quotidiana, personal o col·lectiva.

Alhora, les col·leccions històriques d’arts decoratives es vinculen també de manera lògica amb les denominades arts contemporànies d’autor, aquelles expressions artístiques que adopten tècniques tradicionals, com ara la ceràmica, el vidre o l’esmalt d’art.

És a dir, el Museu del Disseny conserva un triple patrimoni:

- les col·leccions històriques d’arts decoratives (mobiliari, ceràmica, vidre, teixits, rellotges, papers pintats, papers de guarda…).
- les col·leccions de disseny (de producte, gràfic i de moda).
- les arts d’autor dels segles xx-xxi (ceràmica d’art, esmalt d’art, joia d’art…).

I, alhora, es proposa una reflexió crítica sobre quina ha de ser l’aportació real del disseny a la societat del segle xxi.

Horaris

Disseny Hub Barcelona
Dilluns: de 15:30 a 21h (festius de 9 a 21h)
De dimarts a diumenge: de 9 a 21h
Horari especial de tancament a les 15:30h: dies 24 i 31 de desembre
Tancat: 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre

Exposicions
De dimarts a diumenge: de 10 a 20h
Dilluns festius: de 10 a 20h
Els dies 11, 12 i 13 de juny les exposicions temporals tancaran a les 18:30h de manera excepcional (últim accés a les 17:30h)

Entrada

Exposicions permanents
Entrada general: 6 €
Entrada reduïda: 4 €

Exposició temporal
Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 €

Entrada combinada exposicions permanents i exposició temporal
Entrada general: 6 €
Entrada reduïda: 4 €

*Entrada vàlida per a 2 dies dins els 6 mesos següents a la seva compra.
*Els visitants poden adquirir les entrades fins a 30 minuts abans que el Museu tanqui.
*Entrada gratuïta: Diumenge a la tarda, de 15 a 20h, i cada primer diumenge de mes.