Arts
,
2020
Del 22 de novembre al 19 d'abril
Museu d'Història de Catalunya
Barcelona

Exposició 'La vaga de la Canadenca (1919 - 2019)'

En el cententari de la mobilització obrera que va aconseguir la jornada laboral de 8 hores, exposició 'La vaga de La Canadenca', una mostra que proposa una passejada per l'època en què va tenir lloc, a través de filmacions, fotografies i dibuixos de fotoperiodistes i humoristes gràfics. 

Els documents originals i el testimoni dels seus protagonistes permeten entendre millor i conèixer de prop cada etapa de la mobilització.

Horari: 

De dimarts a dissabte: de 10 a 19h (dimecres fins les 20h)
Diumenge i festius: de 10 a 14:30h

Sinopsi: 

Aquesta vaga, considerada una de les més importants de la història de Catalunya, va significar una victòria completa per als sindicats. No només van aconseguir millores per als obrers de l'empresa Riegos y Fuerza del Ebro, filial de La Canadenca –com era coneguda l'empresa Barcelona Traction, Light and Power Company, Limited–, sinó també per als xofers, carreters, obrers del tèxtil i tipògrafs.

El conflicte va paralitzar un 70% de la indústria local barcelonina i va deixar sense llum bona part del territori català. El Govern espanyol va mobilitzar l'exèrcit per intentar tornar a produir electricitat, i es van enviar tropes tant a Barcelona com a les centrals productores de la província de Lleida. Els vaguistes empresonats van omplir la presó Model però també vaixells del port de Barcelona i el castell de Montjuïc.

El suport popular i la maduresa organitzativa de la classe treballadora van suposar un notable apoderament del moviment obrer català i espanyol i l'entrada en una nova etapa de la història contemporània marcada per la conquesta de drets socials i llibertats polítiques, tot i la posterior etapa de repressió, empresonaments i l'auge del militarisme colpista.

Preu: 

Entrada lliure i gratuïta

Organitza: 

Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

Més informació: 

  • imatge de control 1per1