Foto: 

Cedida
"El disseny et pot salvar la vida" és el lema que resumeix l'exposició

Els 5 objectes de disseny que et poden salvar la vida

El Museu del Disseny exposa peces que han estat creades durant la pandèmia per fer front a l'emergència sanitària de la Covid-19
Helena Martín
,
07/12/2020
Arts
Mascaretes, bates de protecció, robots desinfectants... El disseny per a usos sanitaris és l'última moda des que la Covid-10 va aterrar a les nostres vides. Darrere de cada mascareta, però, hi ha la història d'un dissenyador que ha pensat com podia fer-ho per protegir-nos del virus d'una manera més còmode i eficaç. L'exposició 'Emergència! Dissenys contra la Covid-19' del Museu del Disseny, que romandrà a l'equipament fins el 10 de gener, mostra els objectes que ens han salvat la vida els últims mesos, aquí t'expliquem la història de cinc d'ells.

Mascareta 'Urbanauta'  | Foto: Cedida
1. Mascareta
El més popular de tots els dissenys és el de la mascareta, sobretot perquè és el que més persones utilitzen. A la mostra del Museu del Disseny podem veure una selecció de mascaretes de diferents dissenyadors i per a diferents públics. En trobem d'infantils, de colors, transparents per a poder llegir els llavis i per a sanitaris. D'aquesta última categoria destaca la màscara de protecció 3DDF, que està feta amb una màscara d'snorkel del Decathlon a la qual l'equip MOS hi ha afegit un filtre d'incubadora de nadons per a sumar-li protecció contra el virus. En la línia de material protector per a professionals de la sanitat, també trobem les bates de protecció que Míriam Ponsa i Josep Abril han creat per tal que siguin més ajustables i que es puguin reutilitzar fins a 50 vegades. 

 

 Diveros models del respirador 'OxyGen' en ordre d'evolució. | Foto: Helena Martín
2. Respirador
Un dels dissenys més cridaners de l'exposició és el del respirador 'OxyGen' de l'equip d'enginyers Protof, del qual en podem veure l'evolució de creació: des del que van construir en dos dies fins al que va ajudar a respirar a un pacient el 20 d'abril a Can Ruti. Segons explica Ignasi Plaza de Protofy, en veure la falta de respiradors als hospitals catalans, el seu equip d'enginyers es va posar a dissenyar un respirador del qual en van fer disset versions. En el primer model, explica l'enginyer, van haver d'arrencar les parets de fusta de l'oficina per tenir material per a construir-lo. Tal com està escrit a una paret de l'exposició en lletres grans: "El disseny et pot salvar la vida".

 

 Obridor de portes 'Clau anticovid'. | Foto: Cedida
3. Obridor de portes
Tant pot ajudar-te a respirar com pot ajudar-te a evitar el contagi: el disseny d'elements de protecció té moltes vessants a explorar. Un objecte que no s'ha popularitzat tant com les mascaretes és l'obridor de portes, un dispositiu que t'ajuda a obrir portes, picar timbres o els botons de l'ascensor sense necessitat de posar en contacte la teva pell amb una superfície que altres persones han tocat abans. La 'Clau anticovid' de Proto&Go!, a Montcada i Reixac, és de descàrrega gratuïta per a impressores 3D o es pot demanar en físic de manera gratuïta. També està exposat un obridor de portes desenvolupat pel CIM de la Universitat Politècnica de Barcelona que es posa al braç i que permet no haver d'utilitzar les mans.

 

 El 'Robot per a desinfecció d'espais MTS' s'utilitza en hospitals i oficines. | Foto: Cedida
4. Robot desinfectant
Per a evitar la propagació de la Covid-19, és important protegir les persones però també els espais per on aquestes es mouen. Un dels dissenys exposats al Museu del Disseny és el 'Robot per a desinfecció d'espais MTS', d'Esparreguera, que ja s'estava desenvolupant abans de la pandèmia per a la neteja de magatzems. Quan va arribar la pandèmia, els enginyers de l'equip de MTS tech van accelerar el procés: ara s'utilitza tant en hospitals com en oficines i és autònom, és a dir, està programat per tal que netegi els espais amb raig ultraviolat sense la necessitat que algú el condueixi.

 

 Exemple de disseny gràfic contra la Covid-19. | Foto: Cedida
5. Senyalització anti-Covid
La primera part de l'exposició 'Emergència! Dissenys contra la Covid-19' se centra en el disseny d'objectes que són barreres pel contagi de la Covid o que assisteixen a pacients que l'han contret. Tot i això, existeix un vessant del disseny que se centra en l'abans, és a dir, en fer veure a la ciutadania quines normes de seguretat cal prendre. El disseny gràfic de cartells i campanyes publicitàries també és un exemple de la necessitat d'implicar dissenyadors en aturar l'alerta sanitària. El cartell 'Barcelona, des de casa', que va promoure l'Ajuntament de Barcelona per tal que la gent es confinés, evidencia la importància de treballar les campanyes de difusió i publicitat perquè la ciutadania tingui informació sobre què cal fer i què no en un context nou com el de la Covid-10.

 

Més informació: 

A

També et pot interessar