Rec.020 Igualada

Foto: 

Marc Vila

El Rec.0 d’Igualada, què ha passat en aquests 15 anys?

Del 6 al 9 de novembre el barri del Rec d’Igualada tornarà a acollir el festival Rec.0, que enguany celebra 15 anys
Surtdecasa
,
31/10/2024
Arts
Del 6 al 9 de novembre el barri del Rec d'Igualada tornarà a acollir el festival de pop up stores de marques de moda Rec.0, que enguany celebra el seu quinzè aniversari. Va ser precisament el novembre de 2009 quan es va celebrar la primera edició d'aquest festival de moda per reivindicar i realçar el patrimoni industrial del barri del Rec, que en aquell moment estava amenaçat per un pla urbanístic que finalment es va tombar. "L'objectiu d'aquella primera edició, quan ens vam aventurar a engegar el projecte, era posa en valor un barri" assegura Marina Iglesias, cofundadora de Rec.0. "Hi havia un pla urbanístic que no respectava aquest patrimoni i volíem donar-ho a conèixer" continua Iglesias. "Demanàvem que, a part d'activitat industrial, al barri poguessin haver-hi altres activitats i altres usos". Quinze anys després, Iglesias assumeix que "han passat moltes coses i la percepció del barri ha canviat" tot i que el pla urbanístic no s'ha modificat. "El que reclamem ara són plans parcials perquè es puguin fer actuacions en diferents punts del barri. Seria una manera d'aproximar-se al riu i esponjar Igualada" diu. "Actualment, hi ha més d'una vintena de projectes vinculats al disseny i la cultura instal·lats al barri, però nosaltres reclamem més coses" explica una de les impulsores del festival Rec.0. Ara bé, en aquest article us detallem com el barri igualadí s'ha convertit en l'epicentre de la moda, la cultura i la gastronomia del país, i ha aconseguit que la ciutadania en descobrís el seu gran potencial.

1. Més adoberies obertes i rehabilitació d'espais en desús
"Era un barri que vivia d'esquena a la ciutat d'Igualada" diu Iglesias. Ara, a més de ser un gran aparador per a les empreses de moda, és un exemple en l’àmbit cultural i patrimonial. Cada edició el Rec.0 ha anat obrint noves adoberies i nous espais en desús, els ha arranjat i adequat per instal·lar-hi botigues efímeres i això ha servit per mostrar el potencial del barri, encara que fos només durant quatre dies. Quinze anys després, una vintena de velles adoberies del barri que estaven en desús s’han reconvertit en espais amb nous usos, on s'hi han instal·lat emprenedors i empreses vinculades amb el disseny, la cultura o la tecnologia; com la nau d’acabats de l’Adoberia Vila en bona part convertida ara en un estudi de disseny; l’antiga adoberia Can Bas convertida ara en un hotel i un restaurant, o el Vapor de Baix on s’hi han instal·lat locals d'assaig de música i varis espais culturals amb programació estable, entre d’altres. No obstant això, els organitzadors del Rec.0 recorden que és imprescindible que hi hagi un nou plantejament urbanístic amb un canvi d’usos perquè el barri pugui acollir noves activitats, s’ompli de vida i se'n preservi, així, el seu valuós patrimoni.

 

La pop-up de la marca igualadina Buff | Foto: Marc Vila
2. Projecció de la moda catalana i internacional
L'any del seu naixement, el 2009, empreses consolidades van apostar pel Rec. Va ser una primera edició petita però molt sòlida gràcies al suport de Sita Murt, Textura, Antonio Miró i Miriam Ponsa, entre d'altres. Si en la primera edició de fa 15 anys al Rec.0 es van transformar 7 espais i hi van participar 11 marques de moda, en aquesta 27a edició ja seran 60 les velles fàbriques reconvertides en pop up stores que acolliran més de cent marques molt diverses.

3. El camí cap a la sostenibilitat i les peces de segona mà
En aquesta edició s’hi incorporen algunes noves marques que potencien la sostenibilitat i la producció Km0, com ara la marca de bosses sostenibles Hemper; Vegtus, una marca de calçat 100% sostenible fabricades amb cactus; la marca Two Thirds de roba ètica i ecològica; o la marca de sabates infantils Muris Brand de sabates barefoot, orgàniques, veganes i fetes amb materials reciclats. En aquesta línia de moda sostenible i inclusiva, també tindran un espai de venda els guanyadors del concurs Rec.0/080 Barcelona Fashion: els projectes Anathema, Dorica Design, Paul et Paulette i Recordar. A la primera planta del Museu de la Pell s’hi instal·larà, un any més, l’espai Rec Imperdible dedicat a la moda sostenible i de quilòmetre zero. En aquest espai s’hi trobaran una vintena de marques de moda sostenible. Com a gran novetat, en aquesta edició es presenta Rec2amà, la primera pop-up store del Rec.0 de roba de segona mà, amb una primera prova pilot amb roba d'adult, home i dona, i també complements, que aposta per donar una segona vida a les peces que ja no s’utilitzen. La nova pop-up store de segona mà, amb preus molt populars, estarà ubicada a l’Espai Rec Imperdible. A més de la venda d’una vintena de marques, a l’espai es farà l’exitós Mercat d’Intercanvi Rec.0 el divendres 8 i dissabte 9 de novembre. Amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i Roba Amiga, al mercat s’hi podrà intercanviar roba d’adult i fins a un màxim de 10 peces per persona. La roba sobrant es donarà a Roba Amiga per a la seva recuperació.

4. A l'avantguarda de la programació cultural
El Rec.0 presenta una agenda cultural carregada amb una trentena de propostes molt diverses per celebrar els 15 anys repartits en tres escenaris diferents i molts d'altres indrets del barri, amb actes com el concert d’anversari a l’escenari Estrella Damm, el divendres 8 de novembre, amb La Ludwig Band; també les actuacions de grups emergents amb gran projecció com Ölivias o el cantant de trap Lluc, les actuacions de dansa urbana d’Eloy Cojal o La Rock Dance, la sessió de DJ d'Andreu Presas de Ràdio Flaixbac, el grup de música Pribiz, la proposta singular del dúo de bigbeat Theele, vídeo projeccions, Djs, entre d’altres. A més de la música en viu, al Rec també s’hi programen els tallers d’upcycling i de reparació de roba per donar una segona vida de roba i donar un segon ús al residu tèxtil, amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya; un taller d’artesania de la pell organitzat per Leather Cluster Barcelona; a més de tallers infantils cada dia a l’espai Petit Rec a càrrec d’Abacus. També hi haurà les cates de vins de Pla de Morei, dos tallers de còctels de Fever Tree i les visites guiades al patrimoni industrial del barri del Rec. Al llarg del circuit del Rec.0 s’hi trobaran Rec Music Box, uns espais de micro obert, lliures, per convidar a qui ho desitgi a actuar fent música, recitant, cantant, etc. També es comptarà amb una sessió de micro obert de poesia al petit jardí romàntic modernista, a l’Espai La Vanguardia, un acte està organitzat amb la col·laboració d’Amics Poètics Galàctics.

 

Alguns dels espais gastronòmics al Rec.0 | Foto: Marc Vila
5. Un gran festival gastronòmic de menjar de carrer
El festival comptarà amb 41 punts de restauració distribuïts per tot el circuit, amb food trucks i pop-up restaurants repartits en sis grans zones gastronòmiques. Aquestes zones oferiran l'oportunitat de fer una pausa i gaudir d'una àmplia varietat de menjar de carrer amb propostes per esmorzar, dinar i sopar i opcions per a tots els gustos i estils, incloent-hi cuina catalana, bretona, italiana, veneçolana, libanesa, tailandesa, així com propostes vegetarianes, veganes i sense gluten. En aquesta edició, el festival presenta noves propostes culinàries, com La Racletterie, amb formatge raclette i entrepans gurmet, i Vancöök, que ofereix cuina a baixa temperatura i de fusió. També es podran tastar les focaccies farcides d'embotits i formatges italians de Focaterie Fette, el nou pop-up restaurant L'Atelier amb tapes de qualitat, i una opció 100% sense gluten amb La Prenda Foodtruck. A més, Inda Kalma on the road oferirà cuina de diverses cultures amb productes ecològics de proximitat. Destaca també el retorn de les hamburgueses gurmet de Fileteando.

Més informació: 

Web Rec.0
Instagram Rec.0

A

També et pot interessar