Anna Vilamú Bosch
,
21/03/2019
Entorn

La Barcelona de les mil cares

Setze Barris és un projecte fotogràfic itinerant sobre els barris de Barcelona
Setze barris

Foto: 

Cedida
L'exposició a l'Edifici Borsi
Encara tenim temps per visitar 'Setze Barris, mil ciutats: fotografies per a altres relats de Barcelona'. És l'exposició fotogràfica itinerant impulsada pel Pla de Barris en col·laboració amb l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona que fins al 31 de març està instal·lada a l'Edifici Borsi (Plaça de la Verònica). Comissariada per Andrés Antebi i Pablo González (OVQ) i Marta Dahó i Marta Delclòs (Comuna fotogràfica), la mostra recull la mirada d'onze fotògrafs i respon a la necessitat de trencar la imatge que podem tenir dels barris més perifèrics de la ciutat. Aquesta exposició és només una mostra de les obres que es podran veure en cada barri, en dferents equipaments de la ciutat.
"Aquest treball entre artistes i veïnat ha donat lloc a una autorepresentació que desborda el marc habitual d'un encàrrec institucional"

La capital catalana s'ha erigit com un dels destins turístics urbans per excel·lència. Però quina Barcelona? L'Eixample, Gaudí i les Rambles: la marca Barcelona. La imatge és clara. Construïda entre altres coses a través de la seva representació; en les fotografies per exemple, que generen tot un imaginari que es tendeix a tenir de la ciutat. Una dada simptomàtica d'aquest fet és que avui dia l'Arxiu Municipal de Barcelona disposi de més de mil dos-cents registres fotogràfics digitalitzats de la zona de l'Eixample i que, en canvi, només cinc corresponguin a la Trinitat Nova, tres a les Roquetes i només un a la Teixonera. Multiplicar els punts de vista, i per tant els relats, és una forma de qüestionar la mirada hegemònica amb què s’ha construït visualment la ciutat, d’intentar integrar formes de vida i espais urbans que han quedat sistemàticament oblidats. Així s'ha pogut construir un relat coral de la ciutat posant en qüestió aquesta lectura de la ciutat que tradicionalment s'ha fet des de la institució.

'Setze barris, mil ciutats: fotografies per altres relats de Barcelona' sorgeix arrel d'aquesta preocupació i amb aquesta voluntat. És per això que de juliol a desembre del 2018, com a encàrrec municipal, neix la idea de documentar el present dels setze barris on es desenvolupa el Pla de Barris de la ciutat. Per aquesta tasca, s'ha comptat amb els artistes Toni Arnau, Pau Faus, Julia Montilla, Anna Oswaldo Cruz, Tanit Plana Vallbona, Xavier Ribas, Mònica Roselló, Edu Ponces (Ruido Photo), Joan Tomàs, Marc Roig i Rogier Delfos (Werker Collective).

Un procés fet amb els veïns
La feina de totes aquestes persones que han estat treballant en l'encàrrec ha estat duta a terme en estreta col·laboració amb associacions i col·lectius dels barris, de tal manera que juntes han pogut decidir què calia fotografiar i com. Aquesta forma d'entendre la fotografia obre un punt de trobada i debat, per poder pensar col·lectivament com veiem la ciutat, quina ciutat deixem veure i quina no veiem o no volem veure. És així com en alguns casos, aquest procés de treball entre artistes i veïnat ha donat lloc a la voluntat d'autorepresentació que desborda el marc habitual d'un encàrrec institucional; en altres, l'atenció s'ha centrat en la importància dels veïns i veïnes en la construcció de l'arquitectura d'un barri; en les condicions laborals als polígons; o fins a quin punt l'espai públic defineix la nostra forma de ser i d'estar.

Les més de tres-centes fotografies que s'han generat en tot aquest procés, a més d'algunes formar part de l'exposició itinerant, també passaran a completar l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, contribuint per la forma com han estat creades a revisar de forma crítica les lògiques dels encàrrecs institucionals i posant sobre la taula les problemàtiques que impliquen; a més de propiciar que aquests relats múltiples del present que vivim puguin esdevenir noves memòries per la Barcelona del futur.

Més informació: 

També et pot interessar